|
Nedir bu 5651?
Yıllar boyunca birçok konuda herkesin kafasına göre uyguladığı işlerini, ben böyle yaptım oldu gibi yaklaşımlarını, küresel dünya düzeninin de zorlamalarından dolayı artık belli şartlara ve kanunlara göre yapması gerektiğinin en önemli sonuçlarından birisi oldu bu kanun.
Alışılmış şekliyle verecek olursak
Kanun No. 5651
Kabul Tarihi : 4.5.2007
Kanun Tanımı: İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ
Dikkatinizi çektiği üzere 2007 yılında yürürlüğe girmesine rağmen maalesef hala birçok kullanıcının bu kanundan haberi yok. Özetlemek gerekirse kanun kontrollü internet erişimi ve internet yardımıyla meydana gelebilecek bilişim suçlarına engel olmak ve meydana gelmiş bir olay sonrasında suçluların tespitini sağlamak amacı ile çıkarılmış.
5651 sayılı kanun, kamu kurumları, özel kuruluşlar ve kişiler için yuvarlak bir tabir kullanmış olsa da çok dikkatli bakıldığında yaptırımları ağır cezai şartlara sahip kılınmış. Zira para cezası, yayından kaldırma, kapatma ve hatta hapis cezası gibi durumlar söz konusu.
Kanun kimleri kapsıyor:
1. Bir kişiden fazla elemanına internet kullandıran firmalar / işletmeler
a. Kamu kurumları
b. Özel şirketler
c. Hastaneler
d. Okullar
e. Alışveriş merkezleri v.b.
2. Ticari amaçla İnternet toplu kullanım sağlayıcılar
a. Erişim sağlayıcılar (Ttnet, Turknet, Superonline, Smile, Koçnet v.b)
b. Yer Sağlayıcılar (Superonline, Doruknet, Koçnet v.b)
c. İçerik sağlayıcılar (Gazete, Dergi, Forum Siteleri v.b)
d. İnternet toplu kullanım sağlayıcılar (İnternet kafeler, Oteller, Üniversite v.b.)
Bu arada TİB'e (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) göre: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde erişim sağlayıcı olmak isteyen şirketler ile yer sağlayıcı olarak faaliyet göstermek isteyen gerçek veya tüzel kişiler, kurum tarafından düzenlenecek faaliyet belgesi için başvuruda bulunmakla yükümlüdür.
Erişim sağlayıcı ve yer sağlayıcı faaliyet belgesi olmak üzere iki şekilde düzenlenir. BTK tarafından Yetkilendirme Yönetmeliği çerçevesinde yetkilendirilen işletmelerin ve yer sağlayıcılığı hizmetini ticari olarak yapmasa bile web sitelerini kendi sunucularında barındıran gerçek veya tüzel kişilerin yönetmelik gereğince yer sağlayıcılığı faaliyet belgesi almaları gerekmektedir. Dolayısıyla, bu tanıma uyduğu müddetçe, kendi web sitelerini kendilerinin barındırması durumunda şirketler, İnternet kafeler, diğer cafe ve restaurantlar, üniversiteler, otel ve kütüphaneler de belge almakla mükelleftir.
Söz gelimi bir otel müşterilerine internet hizmeti sunduğu için internet toplu kullanım sağlayıcı, kendi adına açtığı www.xxx.com adlı internet adresinden yayın yapan sitesinin içeriğini karşıladığı için içerik sağlayıcı ve bu siteyi -kendine ait ya da kiralık- bir sunucuda barındırdığı için yer sağlayıcı olabilir. Bir internet kafe ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcı olarak değerlendirilmekte olup, mülki amirlikten izin belgesi almakla yükümlüdür. Ancak bu internet kafe'nin aynı zamanda kendine ait internet sitesi varsa ve bu siteyi kendisi barındırıyorsa yer sağlayıcı faaliyet belgesi alması gerekmektedir.
Şu anda bu kapsama giren 9 suç bulunuyor. Bunlar: a) 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1) İntihara yönlendirme (madde 84),
2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5) Müstehcenlik (madde 226),
6) Fuhuş (madde 227),
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228) suçları.
b) 25.7.1951 tarihli 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'da yer alan,
c) 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yer alan suçlardır.
Maddeleri içeren suçların takibi için
1. Yasal içerikli olmayan sitelere erişimlerin engellenmesi
2. Web sayfalarına erişen kullanıcı kayıtlarının (Logların) zaman ve tarih mührünün tutulması ve saklanması
3. Networklarına bağlı kullanıcıların iç IP loglarının tutulması
4. Web sayfaları kendi sunucularında ise bu sayfalara yapılan dışarıdan erişimlerin log ve kayıtlarının tutulması istenmektedir.
İster yasal içerikli olsun ister olmasın bu kayıtların en az 6 ay en fazla 2 yıl saklanması zorunluluğu gerekmekte.
Tüm bunların, sağlıklı bilgiye ulaşmak ve paylaşmak adına atılmış çok önemli adımlar olmasının yanında, her türlü medya organının daha verimli kullanılmasıyla bilinçli bir toplum haline gelebilmemizin de temel taşlarını şimdiden oluşturacağına ve geleceğimizi emanet edeceğimiz yeni neslin bu ve buna benzer ayağı yere sağlam basan kanunlara ihtiyacı olduğu inancındayım.
Daha özgür, daha güvenli ve daha mutlu bir Türkiye dileğimle,
Aytunç POLAT
Genel Müdür
Arttech Dijital Kontrol ve Güvenlik Sistemleri
Kaynak: Türk internet, T.İB. , Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) Kurumu
Bilgi için: http://www.tib.gov.tr/node/76
|
|