logo

2014’den Ne İstiyorum?

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
2014’den Ne İstiyorum?

Yine göz açıp kapayana kadar koca bir yılı devirdik sayılır. Şunun şurasında yılbaşına sayılı günler kaldı. Kısa bir zaman sonra eğrisiyle doğrusuyla 2013’e veda edeceğiz. 2013 ile ilgili anlatılacak belki sayfalar dolusu olay olabilir. Yattığımız gündemle neredeyse hiç uyanamadığımız bu yıl belki anılarımızdan asla silinmeyecek hatıralarla dolu olacak. Asıl şimdi 2014’e umutla bakmak zamanı. Yaptığımız iş Gazetecilik, fakat sektörümüzün durumu hiç de keyifli değil. Buna rağmen yılmadan yolumuza umutla devam etme zamanı. Genelde haberi kaynağından takip etmeyi seven bir basın mensubu olarak 2014’de iletişim firmalarından bazı beklentilerim var. Bunların neler olduğunu paylaşmak istedim.

Kısa ve Uzamayan Basın Toplantıları

Genelde şöyle bir sorunla karşılaşıyoruz: Bir lansmana veya basın toplantısına gidiyoruz. Önce Türk Genel Müdür en az yarım saat ürünün tüm özelliklerini anlatıyor. Sonra ürünlerle ilgili Türkiye’ye gelen yabancı yönetici yine bir o kadar süre boyunca Türk Genel Müdür’ün anlattığı her şeyin birebir aynısını İngilizce olarak sunum yapıyor. Ardından da ilgili markanın 2 veya 3 yöneticisi ürün ile ilgili benzer şeyler anlatıyorlar. Diğer arkadaşlarımı bilemeyeceğim ama benim bu kadar uzun süren, aynı şeylerin defalarca farklı kişiler tarafından tekrar edildiği ve çok uzun süren toplantılara sabrım kalmadı. Her toplantının 1 saat gereksiz uzaması bile orada bulunan her bir kişi için hesaplarsak toplamda 25-30 saat iş gücü kaybı demek. Yurtdışından gelen konuşmacılar ille de sunum yapacağız diyorlarsa 20-30 dakikayı geçmeyen basın toplantısı yapılmasının ve soru-cevap bölümünün ardından isteyen gazetecilere ayrıntılı sunumun yapılacağı ve çok daha fazla detayın verileceği ayrı bir oturum yapılabilir.

Bizler ürünü satacak bayiler değiliz. Genelde bayiler için hazırlanmış uzun sunumlar bizlere de yapılmak istendiği için gereksiz yere saatler kaybediyoruz. Günde bazen 2-3 toplantıya katılan bizlerin her toplantıda fazladan kaybedeceği bir saatin bile yıllık zaman faturası bize çok ağır geliyor.

Akşam Etkinliklerindeki Düzensizlikleri Birlikte Çözelim

Akşam etkinliklerinde yıllardır sistem hep aynı işliyor. Genelde bir lansman yapılacaksa veya parti verilecekse etkinliğin başlangıç saatinin 19 ila 20 saatleri arasında olacağı duyuruluyor. Yani bir başka deyişle “akşam yemeği saati” olan bir zaman diliminde. Hiç birimiz o saatte gittiğimiz bir etkinliğe yemek yedikten sonra gitmiyoruz. Zaten mesai sonrası trafiği de düşünerek koştura koştura yetişmek zorunda olduğumuz bir toplantı için ne yemek yemeye zamanımız var, ne de aklımıza geliyor. Nasıl olsa gittiğimiz yerde bir şeyler ikram ederler diye düşünüyoruz.

Fakat son zamanlarda davetli olarak katıldığım akşam etkinliklerinde nedense şöyle bir program gelişiyor; karşılama-kayıt yaklaşık bir saat kadar sürüyor. Bu esnada genelde sadece içecek bir şeyler ikram edildiği için açlığınız gittikçe artıyor. Aramızda şeker hastası olanlar, hasta olup ilaç alacak olanlar, yoğunluktan öğle yemeği yememiş olanlar var. Fakat herkes bekliyor. Derken 1 saate yakın bekleyiş sona eriyor ve etkinlik bir sunum veya konuşma ile başlıyor. Bir bakıyorsunuz konuşmacı öyle bir sunum hazırlamış ki bir türlü bitmek bilmiyor. Midenizin gürültüsündan zaten sunuma olan konsantrasyonunuz sıfıra inmiş oluyor. Bir de sunum daha da uzadıkça bu sefer içinizden bu düşüncesizliği yapan kimseye saydırmaya başlıyorsunuz.

Diyelim yemek başladı ve ayrı bir bölüme geçtiniz. Tam yemek yerken bir bakıyorsunuz içeride canlı müzik programı başlamış, son hızıyla devam ediyor. Çünkü aklı selim tek bir yetkili misafirlerin yemekte olduğunu, canlı performansın 15 veya 30 dakika sonra başlaması için ilgililere söylemesi gerektiğini akıl edemiyor. Üstelik herkes dışarı bölümde yemekte olduğu için müzik çalan grubun motivasyonu sıfıra iniyor, çünkü içeride dinleyen kimse yok. Herkes açlıktan can havliyle yemeklere saldırmış.

Bütün bu sıkıntıların çözümü çok basit. Kayıt ve karşılama aşamasında mutlaka insanları doyurmayacak ama açlıklarını giderecek ve toplantıya konsantre olmalarını sağlayacak kadar aperatif birşeyler ikram edilmeli. Böylece büyük bir sorun ortadan kalkacak. Kimse aç kalmayacak, kimsenin şekeri düşmeyecek, ilaç alacak olanlar da ilaçlarını alabilecekler.

Gelelim konuşmacı veya konuşmacılara. Sunumlarını en fazla 15 dakika ile sınırlı tutarlarsa harika olur. Özellikle eğlence öncesi uzayan sunumlar pek bir sevimsiz oluyor.

Otopark ve Vestiyer Sorunu Nasıl Çözülür?

Eğer davet edildiğimiz mekana kendi aracımızla geliyorsak, aracımızı ya mekanın otoparkına bırakıyoruz ya da valeye teslim ediyoruz. Çıkışta bir bakıyoruz ödenmiş otopark fişi falan yok ve 30 – 40 TL’ye varan otopark ücretleriyle karşılaşıyoruz. Bazen günde 2-3 ayrı mekanda aynı durumu yaşayabiliyoruz. Etkinlik organize eden dostlarımız hiç olmazsa geçtikleri basın davetlerinde ücretsiz otopark olup olmadığını belirtirlerse herkes için çok daha sorunsuz olacağını düşünüyorum.

Bazen de katıldığımız davetlerde vestiyerden bile para isteyen mekanlar oluyor. Bu tarz sinekten yağ çıkarmaya çalışan mekanlarla lütfen çalışmayın. Eğer çalışıyorsanız da gönderdiğiniz davete bir zahmet ücretsiz otopark ve vestiyer hizmetinin olup olmadığını bir dip not olarak yazmanız bizim için çok önemli. Hatta geçen gün davet edildiğimiz bir partide saat 21.30’dan sonra içtiklerimize para bile alınmaya başlandı. Hem davet edip, hem davet edildiğimiz mekanda bizden ücret istenmesi hiç şık olmuyor.

Toplantı Mekanlarının Yeri ve Saati Sıkıntısı

Toplu ulaşıma yakın, trafiğin gidiş ve dönüşte yoğun olmadığı mekanlar bizler için ulaşımda büyük kolaylık arz ediyor. Mesela akşam saatlerinde Ortaköy – Bebek ve Yeniköy’de düzenlenen etkinlikler giderken de dönerken de eziyete dönüşüyor. Giderken trafikten gidemiyoruz, dönerken de aracımız yoksa toplu ulaşım çok sınırlı olduğu için ciddi zorlanıyoruz. Geç saatte biten etkinlikler için özellikle aracıyla gelmeyen arkadaşlarımız için bitiş saatine Beşiktaş – Taksim servisi ayarlanabilir.

Yine benzer şekilde 9.00 – 9.30 gibi sabahın erken saatleri Boğaz’da bir mekanda kahvaltı için çok erken. Aramızda Pendik, Tuzla, Bostancı ve Göztepe gibi karşı yakadan ve Beylikdüzü gibi uzak semtlerden gelenlerin olduğunu düşünüp onların da bu toplantılara rahat yetişebilmeleri adına bu toplantıların başlangıç saatlerini 10.00 – 10.30 gibi yapmak yüksek katılım için avantajlı olacaktır.

Basın Daveti Göndermiyorsanız Ardından Bülten de Göndermeyin

Her yayını her yere çağıracaksınız diye bir kural yok ama davet göndermediğiniz etkinliğin basın bültenini de nezaketen göndermeyin. Son olarak Türk Telekom Londra’ya bir grup basın mensubunu toplantıya götürdü. Toplantı sonrası nezaketen bülteni servis etmedi. Türk Telekom’a ve Mese İletişim’e teşekkür ederken bu nezaketi diğer tüm firmaların da göstermesini temenni ediyorum. Özetle “davet etmiyorsanız, lütfen bülten de göndermeyin” diyerek konuya son noktayı koymuş olalım.

Çakışan Toplantılar

Bu konu İletişim Ajansları arasında ancak iyi niyet ve saygı ile çözülebilecek bir durum. Büyük markalar küçükleri ezmedikçe, küçükler büyüklerine saygısızlık yapmadıkça iyiniyet ile bir bölümü çözülebilir. Çakışan toplantılar rekabet içerisinde bazen de özellikle olacaktır. Zaten bizler de her toplantıya katılmak zorunda değiliz. Sadece durumu müsait olanlar karşı taraf ile iletişim kurarak ufak saat kaydırmaları yaparlarsa herkes için faydalı olur. Elimden geldiğince ben de bu konuda sektöre elimden gelen desteği veriyorum.

Basın Mensubu Olmayanların Toplantılara Katılımı Nasıl Engellenir?

Önceden katılım bildirerek LCV verip, adımıza gelen güvenlik kartımızı da yanımızda getirerek girdiğimiz bazı özel davetlerde bile bir bakıyorum basın mensubu olmayan bir grup insan “Aykut Bey buyurun şöyle masamıza, ayakta kalmayın” diyorlar. Halbuki o masa zaten benim. Davetli olan benim, LCV veren benim, güvenlik kartımla gelen benim ve ayakta kalan da benim. Hatta çıkışta üçer beşer basın kiti aldıkları için bülten bile alamadan çıkan yine benim. Elbette burada bahsettiğim herkese açık davetler ve açılışlar değil. Sadece basın mensuplarının davetli olduğu özel basın davetlerinden bahsediyorum.

Aslında herkes bunların kimler olduğunu çok iyi biliyor. Fakat girişte olay çıkarmalarından endişe edildiği için göz yumuluyor. Bence bu işin tek bir çözümü var: İki kademeli kontrol masası. İlk önce etkinlik yapılacak mekanın dış alanında güvenliğin de olduğu bir ön basın masası kurulur. Burada her davetliyi tanıyan PR tarafındaki arkadaşımız güvenlik eşliğinde LCV verenlerin ve davetli yayınların kontrolünü yapar. Listeden işaretler ve iç mekandaki basın masasına yaka kartını almak üzere yönlendirir. Bu iki masa birbirlerini görmeyen mesafede olmalıdır. Olay çıkaran olsa bile sorun iç mekandaki girişe ve diğer konukların bulunduğu yere uzak olup yansımayacağı için hem zoraki katılımlar önlenmiş olur hem de yaşanacak sorun seviyesi azaltılır.

Fakat bazı PR firmaları bunu özellikle yapmak istemiyorlar. İçerisi kalabalık olsun, çok kişi gelmiş görünsün kaygısıyla bu sorunun sürmesine çanak tutan çok fazla İletişim Firması olduğunu da maalesef kaygıyla izliyorum.

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile tamamlıyorum. “Semer seçilirken eşeğin fikri değil ölçüsü alınır. Yani eşek olursanız ölçünüzü, insan olursanız fikrinizi alırlar”.

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
Hashtag: #aykutabiburada

Etiketler: » » »
2157 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...