logo

4.5G Mobil Ticaret Hacmini Artıracak

mh_etid_hakan_orhun

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun

Artık geniş kitleler tarafından Türkiye’de kullanılmaya başlanan 4.5G teknolojisinin iş yapış tarzını en çok etkileyeceği sektörlerden bir tanesi e-ticaret. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre hali hazırda e-ticaret cirosunun yüzde 19’u mobil cihazlardan geliyor. Bunun yanı sıra e-ticaret alışverişlerinde, alışverişi cep telefonundan tamamlamasa da, alışveriş sürecinde en az 1 kez cep telefonundan yararlanan kişi oranı ise yüzde 53. Bütün bu verilerin, birçok gelişmiş ülkedeki verilerden daha ileride olduğu kaydediliyor.

4.5G’nin e-ticaret üzerindeki beklenen olumlu etkisini değerlendiren ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun “4.5G’nin e-ticarete olumlu katkısını öngörmek hiç zor değil çünkü e-ticaret, dial-up’tan ADSL’e bağlantı geçişinde çok önemli bir ivme kazanmıştı. 4.5G teknolojisi de hali hazırda e-ticarette çok başarılı olamamış birçok alt kategoride sunulabilecek daha kaliteli içeriklere izin vererek, bu kategorilerin de sektör içindeki hacimlerini arttırmasına yol açacaktır” dedi.

1 saniyelik hız artışı %5 ciro artışı sağlıyor

4.5G teknolojisiyle mobil cihazlarda sayfa açılma hızı çok ciddi olarak artacak. ETİD’in sunduğu verilere göre, herhangi bir siteye erişim hızının 1 saniye artması site cirosunda yüzde 5 civarında bir katkı yapıyor. Ancak unutulmaması gereken önemli bir faktör de, erişim hızını etkileyen tek faktörün bağlantı hızı olmadığı. Orhun “Bu nedenle e-ticaret siteleri de yazılımlarını, donanımlarını ve site içeriklerini yeni bağlantı hızına göre yeniden yapılandırarak çok daha iyi sonuçlar alabilirler” dedi.

4,5G mobil ticaret hacmini artıracak

Hakan Orhun “e-Ticaret’in, tüm perakende sektörünün hacmine olan oranının 2016 yılı içinde yüzde 2 barajını aşılacağını tahmin ediyoruz. Bu oran, gelişmekte olan ülkeler ortalaması olan yüzde 4,5’in çok altında. Ancak gelişim ve mobil e-ticaret oranları dünyanın birçok ülkesine göre çok daha yüksek olduğu için, hızlı bir büyüme sürecinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Internet’in hızlanması her zaman e-ticarete olumlu yansır. e-Ticaret siteleri trafiklerinin yüzde 50’ye yakın bir kısmını hatta bazı siteler daha fazlasını mobilden almaktadır ve bu oran daha artacak” dedi.

Online alışverişin yüzde 30’u mobilden gelecek

Orhun “Araştırma verilerine göre Türkiye’de 30 milyonun üzerinde internet bağlantılı akıllı cep telefonu var. Bu rakamın yıllık artış oranı ise yaklaşık yüzde 35 civarında. Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. Online alışveriş yapan her 5 kişiden biri mobil cihazları tercih ediyor. 2016’da e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların yüzde 30’unun artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 4.5G ile beraber mobil sitelerin ve mobil uygulamaların e-ticaret cirosu içindeki hacmi ciddi oranda artacaktır. Hızın artması ve umarız paralelinde bağlantı ücretlerinin azalması, e-ticaret kullanıcı sayısını ve bu kullanıcıların yaptığı e-ticaret alışveriş frekansını da arttıracağından, e-ticaret için 4.5G çok önemli bir katalizör olacaktır” dedi.

Etiketler: »
Share
2202 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?