logo

4G’de Telkoların Gözü Yeni Fırsatlarda

jenerik_tablet_cep_telefonu

4G yatırımlarının bu yıl içerisinde spectrum ihalesi ile başlaması ve önümüzdeki yıllarda kademeli olarak artması bekleniyor. Başarılı bir 4G lansmanı için reçete vermek mümkün olmasa da, global teknoloji danışmanlık firması IDC’ye göre başarılı bir 4G pazarlama stratejisinin 2 temel unsuru bulunuyor – rakiplerden farklılaşmak ve bu farklılığın son kullanıcılara iletişiminin etkili bir şekilde yapılması.

IDC’de Telekom ve Medya Program Müdürü Fatma Ozdemir “Bugünden operatörlerin 4G lansmanı sırasında ve sonrasında kendilerini nasıl pozisyonlayacaklarını öngörmek güç. Ancak, her üç operator de rekabette önemli bir avantaj sağlayabilmek için ilk operatör olmak istiyor. Operatörler liderlik pozisyonu korumak için, lider operatörden pazar payı almak veya pazar payını artırmak için 4G ile birlikte genişbant pazarlama stratejilerini yeniden şekillendirmeliler. IDC ayrıca operatörlerin 4G ile birlikte son kullanıcı deneyimindeki iyileşmeye odaklanması gerektiğine inanıyor. 3G ile karşılaştırıldığında kullanıcılar aynı sürede daha fazla içerik indirebiliyor, bu da müzik ve video gibi zengin veri içeriğinin daha fazla indirilmesi anlamını taşıyor. Ve gecikmelerin ciddi ölçüde azalması ile özellikle VOIP, video aramaları, online oyun ve bankacılık gibi gerçek zamanlı uygulamalarda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. 4G’nin kurumsal pazarda da farklılaşan özellikleri ile oyunun kurallarını değiştireceğini söylemek mümkün. Bulut tabanlı tümleşik iletişim ve video konferans gibi yüksek performans gerektiren iş çözümleri 4G ile birlikte yaygın olarak kullanılmaya başlanacak” dedi.

Her ne kadar 4G ile ilgili olarak belirli bir aşamaya gelinmiş olsa da, henüz tüm regülatif konular sonuçlandırılmış değil. Altyapı paylaşımı ve geçiş hakkı ile ilgili uygulamadaki problemler 4G’nin üllke çapında yaygınlaşmasının önünde engel teşkil ediyor. Mobil operatörler 4G ile birlikte baz istasyonlarındaki jeneratör ve kule gibi pasif altyapı bileşenlerini kullanabilecekler ancak güvenlik endişeleri nedeniyle spectrum paylaşımına regülasyon izin vermiyor. Ozdemir “Spektrum paylaşımına izin verilmediğinde internet kapasitesi ve sinyal kalitesinden ödün vermeden çok sayıda kullanıcıya hizmet verebilmek için devlet daha geniş bir spectrum aralığını ihaleye çıkmalı. Operatörler yüksek kapasite ağları işletmek için gerekli spektrumu alamamaktan endişeli” dedi.

Etiketler: » »
Share
2226 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?