logo

“Akıllı Evler”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Akıllı Evler”

Çok kısa bir zaman sonra cep telefonunuzdaki “ev” kaydınız, sizin için çok farklı anlamlar taşımaya başlayacak. Eviniz, size evle ilgili bilgiler yollamak için mesaj gönderecek; siz de evinize. Nasıl mı olacak?

1975’lerde ortaya atılan “Akıllı Ev” fikri, teknolojik imkanların da gelişmesiyle içinde bulunduğumuz yıllarda, yüksek maliyetli olmasına karşın bir çok villa tipi evde ve çeşitli gökdelenlerde kullanılmaya başlandı.

Temel mantık çok basit; ilk olarak evin belirli noktalarına sensörler yerleştiriliyor. Bu sensörler, evde yaşayanların, uyku zamanlarından tutun da, bulaşıkları yıkamalarına kadar olan bir çok aktiviteyi gözlemliyor. Bunu yaparken mevcut kapalı devre kameraları ve mikrofonları kullanıyor. Örneğin mutfaktaki hareket sensörü, mutfağa kaç defa girilip çıkıldığını ölçümlüyor. Isı sensörleri mutfaktaki ısı değişimlerini kaydediyor. Nem sensörleri ise banyoda muslukların veya duşun ne sıklıkta kullanıldığını sisteme kayıt ediyor. Yer sensörleri, evde ne kadar dolaşıldığını, hatta kimin ne zaman yere düştüğünü sayabiliyor.

Burada insanların kafasında ilk olarak video kameraların izlemesinden dolayı bir rahatsızlık hissi oluşuyor. Ama kamera sistemi ve bunun yayını, çok güvenli bir şekilde kayıt ediliyor. Bu nedenle görüntülerin dışarıya sızma gibi bir olasılığı yok.

Bu tip evlerin giriş kapısında iki yönlü bir güvenlik sistemi var. Bunlardan ilki şifreye, bir diğeri de parmak izine dayalı sistem. Şifrenizi girdikten sonra parmak izinizi okutup içeriye girebiliyorsunuz.

Akıllı evlerin bir diğer özelliği, ev sahiplerinin sağlık durumlarını yakından takip ediyor olması. Ev sahipleri, her gün belirli sıklıkta, bilgisayar üzerinden bazı sağlık sorularını yanıtlıyor. Bir başka tele-monitör de insanların nabızlarını, tansiyonlarını ve solunum sıklıklarını ölçüyor. Bu tip sağlık sistemleri akıllı evlere daha sonradan da monte edilebiliyor. Fiyatları da 3.500 dolar civarında olan bu sistemlerin, bağlı bulundukları bir de medikal merkez var. Bu medikal merkeze üyelik de aylık 50-200 dolar aralığında değişiyor.

Bunun yanında, cep telefonunuz evinizle bağlantı kurmanızda çok önemli bir fonksiyon üstleniyor.. Örneğin evdeki mevcut kameralar sayesinde, istediğiniz an evin herhangi bir noktasının fotoğrafını cep telefonunuzda görebiliyorsunuz.

Çevresel değişikliklere uygun bir mekanda yaşamak istiyorsanız, akıllı eviniz bunu rahatlıkla yapabiliyor.. Eğer ısı alıcıları dışarıdaki havanın soğumaya başladığını fark ederse, tüm camlarınız otomatik olarak kapanıyor. Eğer dışarıda güneş açmışsa, perdeleriniz kapalı konuma geçecektir. Akşam olduğunda da ışık yetersiz kalırsa, lambalar otomatik açılıyor.

Sabah radyodaki müzikle uyanmak, perdelerin açılması, duş almak için suyun ısınması ve kahve makinesinin otomatik çalışması evinizin sizin için yapacağı rutin işlerden birkaçı. Film seyrederken de ışıkları azaltmak, perdeleri kapatmak, telefonu telesekretere almak ve televizyonun ayarlanması da diğer rutin işlere örnek.

Herhangi bir doğal afetle karşılaşıldığında telaşlanmanıza gerek kalmayacak. Eviniz çevredeki değişiklikleri algılayıp, derhal suyu ve elektriği kapatıp, evin güvenli bir moda geçmesini sağlayacaktır. Gerekirse size bir musluk tamircisi çağırmanız için bile haber verebilir.

Uzun yıllar boyunca çimento, tuğla gibi maddeler kullanırken bir şeyi ihmal ettik, evleri akıllandırmaya çalışmadık. Ama akıllı evler yapmanın zamanı geldi. Artık siz evde yokken de bir beyin gibi düşünecek, yapılması gereken tüm işleri yapacak bir ev satın almak istemez misiniz? Bunun için yüksek bir bütçe ayırmanız gerektiği kesin, ama Dünya üzerinde kaç kişinin evinde, evdeki her değişikliği kayıt edebilen son derece gelişmiş bir elektronik beyin var? Kaç kişi, eşiyle birlikte romantik bir akşam yemeği geçirmek için eve giderken cep telefonu ile fırındaki yemeği pişirmeye başlayabilir ve şömineyi yakabilir? Bunları düşünen ve cebinde yeterli parası olan herkes, artık ev alırken seçimini bu yönde yapacaktır. Yakın gelecekte de bu lüks olmaktan çıkacak, kombi veya pimapen gibi tercih sebebi bir özellik olarak emlak satışında vurgulanmaya başlanacaktır.

Kaynak: Cnn Usa

Etiketler: » »
1213 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...