logo

Argela’nın 5G İçin Geliştirdiği ProgRAN Çözümü İle İmkansız Gibi Görünen Uygulamalar Çalışacak

Türk Telekom’un Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan

Türk Telekom ile iştiraki Argela, 5G alanındaki başarısına bir yenisini daha ekledi. Argela’nın, 5G şebekelerinin temel yapıtaşlarından biri olan programlanabilir radyo erişim ağı (RAN) ihtiyacını karşılamak üzere geliştirdiği ve 5G standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynayan ilk radyo erişim ağı mimarisi ProgRAN, Türk Telekom’un güçlü LTE-A şebekesinde başarıyla test edildi. Böylece radyo erişim ağı üzerinde ağ dilimleme çözümü dünyada ilk kez ticari bir LTE-A ağında gösterilmiş oldu. İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden Maslak’taki belirli bir bölgeyi kapsayan testin, yakın zamanda Ankara’da da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Hastalıklara müdahale ve ameliyatlar tek merkezden bir yere gitmeye gerekli kılmadan gerçekleştirilebilecek

Argela tarafından geliştirilen ProgRAN’ın 5G’ye sunacağı en önemli avantajlar arasında operatörlerin mevcut yerleşik baz istasyonlarında ihtiyaca göre istedikleri sayıda sanal ağ dilimleri üretmelerini sağlayarak kaynakların çok daha etkin ve verimli kullanılması yer alıyor. Bu sayede, sadece istenilen amaca uygun programlanmış ve yüksek kalitede hizmet sunan sanal baz istasyonları çok hızlı ve kolay bir şekilde hayata geçirilebiliyor.

Argela’nın ProgRAN çözümü 5G ile çalıştığında imkansız gibi görünen pek çok şey mümkün hale gelecek. Örneğin İstanbul’daki bir doktor, Türkiye’nin her hangi bir ilindeki ameliyatı o ile gitmeden çalıştığı hastaneden yapabilecek. Argela’nın geliştirdiği özelleştirilebilir 5G ağ teknolojisi sayesinde doktora ve ameliyat odasına özel olarak tasarlanmış bir 5G sanal ağ yaratılabilecek. Bu sanal ağ, doktorun uzaktan ameliyata kesintisiz bir şekilde müdahale edebilmesi için gerekli kapasite ve hız ihtiyacını karşılayacak.

Konu başka bir örnekle açıklanacak olursa; hızlı karar almanın önemli olduğu ve robotlarla yönetilen fabrikanın üretim müdürü, ProgRAN teknolojisi sayesinde veri transferini dünyanın herhangi bir yerinden kesintisiz ve en yüksek kalitede gerçekleştirip robotların çalışma kodlarını değiştirebilecek. Böylece özel olarak tasarlanan sanal ağ sayesinde üretime uzaktan ve yüksek kalitede müdahale edebilecek.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan: “5G’ye giden yolu dünyada ve Türkiye’de biz açıyoruz

Türk Telekom’un 5G konusundaki çalışmalarının 2013 yılında başladığına dikkat çeken Türk Telekom’un Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan “Türk Telekom olarak 5G alanında dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri ve uluslararası konsorsiyumlarda yer alıyor; 5G’nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstlenerek küresel arenada ülkemizi başarıyla temsil ediyoruz. Bu çalışmalarımızın bir bölümünü de iştirakimiz Argela ile birlikte yürütüyoruz. Argela’nın 5G mimarisi için geliştirdiği çözümü ProgRAN, bu alanda sunduğu ilklerle telekomünikasyon sektörü tarafından yakından takip ediliyor. Son olarak Argela’nın 5G için geliştirdiği ProgRAN’ın günümüz LTE-A şebekelerinde de kullanılabileceğini dünyada ilk kez Türk Telekom şebekesi üzerinde gerçekleştirilen entegrasyon ile test etmiş olduk. Böylece imkansız gibi görünen pek çok uygulamayı çalışır hale getirecek bir başarıya imza atarken Türk Telekom’un ve Türkiye’nin önünde yeni ufuklar açılmasına katkıda bulunduk. Bu başarılar bizi teknoloji ve Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmak için cesaretlendirirken, ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sağlayacağımız yeni çalışmalara da vesile olacaktır” dedi.

Operatörler mobil ağ dilimleme avantajları için 5G’yi beklemeyecek

Argela ABD, Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Sunay Olası kullanım uygulamalarının her birinin ihtiyaçlarını dinamik olarak karşılayabilmek için üretilen iş hacmi, kapasite ve kapsamanın sanal RAN dilimleri halinde tahsis edilmesi gerekiyor. Bunun için de 5G’nin esnek bir biçimde yapılandırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Argela olarak ProgRAN’ı 5G’yi düşünerek geliştirdik. Fakat aynı zamanda günümüzün 4G ağlarında da çalışabilmesini sağladık. Böylece operatörler ağ dilimleme teknolojisini kullanmak için 2020 yılına kadar beklemek zorunda kalmayacak. BunuTürk Telekom’un ticari LTE-A ağında etkin durumda görmek bizim için heyecan verici oldu” dedi. ProgRAN’ın dinamik RAN dilimleme yeteneği sayesinde operatörlerin farklı ağ servislerini büyük ve yeni ticari fırsatlara dönüştürme potansiyeli taşıdığını da söyleyen Sunay “ProgRAN, RAN’ın farklı servis ihtiyaçlarına ve müşteri gereksinimlerine programlama yoluyla adapte olmasını sağlıyor. Bu, bir operatörün nesnelerin interneti, sağlık ve otomotiv gibi birçok sektöre ‘Bir Servis Olarak RAN’ iş modeliyle ağ işlevleri sunabilmesi anlamına da geliyor” dedi.

Ar-Ge çalışmaları için şu ana kadar ABD’de 28 patent başvurusu yapan ve bu alanda elde edeceği patent gelirleri ile Türkiye’nin teknoloji dünyasındaki gücüne katkıda bulunmayı hedefleyen Argela, ProgRAN çözümünü 27 Şubat-2 Mart 2017 tarihleri arasında Barcelona’da yapılacak Mobil Dünya Kongresi’nde sunacak.

ProgRAN telekom dünyasına ne getiriyor?

5G alanında uluslararası konsorsiyum üyelikleri ile Türkiye’yi başarıyla temsil eden Argela’nın geliştirdiği ProgRAN, mobil şebekelerin kullandığı radyo erişim ağı üzerinde dinamik olarak kolaylıkla programlanabilir nitelikte esnek bir ağ mimarisi sunuyor. ProgRAN, ağın dinamik olarak uçtan uca sanal dilimlere ayrılmasını, bu dilimlerin farklı kullanıcı profili ve ihtiyaçlarına göre programlanabilmesini ve ağ kapasitesinin dinamik olarak paylaştırılmasını sağlıyor. ProgRAN, operatörlerin ağ üzerinde oluşturacakları her dilim için süre, kapasite, öncelik gibi ölçülere göre ayarlama yapmalarına olanak tanıyor. Argela’nın yüzde 100 yerli teknoloji olarak geliştirdiği ProgRAN’ın SDN (Yazılım Tanımlı Ağ) bazlı programlanabilme özelliği, ağ üzerindeki RAN dilimlerinin gerçek zamanlı bir şekilde oluşturularak değiştirilmesine ve sonlandırılmasına olanak tanıyor.

ProgRAN çözümü sayesinde operatörler, Nesnelerin İnterneti temelli bağlantılar, kritik servisler, multimedya uygulamaları, sanal mobil ağ operatörleri (MVNO’lar), kamu güvenliği ağları, kamusal ve özel etkinlikler için zaman ve coğrafya ile sınırlı kaynak atamaları ve dinamik RAN paylaşımı olanaklarına kavuşuyor. Operatörler ProgRAN destekli baz veya small cell istasyonlarını tüm ağ genelinde değil, sadece istedikleri coğrafi alanlarda devreye alabiliyor. Böylece, acil bir durumda öncelikli kullanım ihtiyacına göre kapasite ve servisler, ağ üzerinde oluşturulacak dilimlere aktarılabiliyor.

5G standartlarının gelişiminde önemli rol oynayan özelliklere sahip olan ilk radyo erişim ağı mimarisi olarak dikkat çeken ProgRAN, operatörlerin mevcut ağ altyapılarını tamamen değiştirmesini gerektirmiyor. ProgRAN, operatörlerin mevcut yerleşik baz istasyonlarında ihtiyaca göre dinamik olarak istedikleri sayıda sanal ağ dilimleri üretmelerini sağlayarak kaynakların çok daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede, herhangi bir amaç için, sadece o amaca göre programlanmış ve yüksek kalitede hizmet sunan sanal baz istasyonları çok hızlı ve kolay bir şekilde hayata geçirilebiliyor. ProgRAN ayrıca operatörlere mevcut baz istasyonlarındaki işletim kapasitesinin diledikleri kısmını bulut ortamına aktarma olanağı da veriyor. Böylece oluşabilecek anlık kapasite ihtiyacına bağlı olarak, baz istasyonları ortaya çıkacak bu ortak işletim kapasitesinden faydalanabiliyor. Örneğin işyerlerinin yoğun olduğu Maslak’taki bir baz istasyonu genellikle gündüz kullanılırken yerleşim bölgesi olan Ataşehir’deki bir diğer istasyon geceleri daha yoğun hizmet veriyor. Böylelikle, Maslak’taki baz istasyonunun kapasitesi gece, Ataşehir’dekinin ise gündüz atıl kalabiliyor. ProgRAN ile baz istasyonlarının bazı modülleri buluta taşınıyor ve ihtiyaç dahilinde bu kapasitenin gerektiği yerlerde kullanılması sağlanıyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
3039 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+9 = ?