logo

“Bilgisayarlardaki Mutasyona Tanık Olun”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Bilgisayarlardaki Mutasyona Tanık Olun”

Şu anda bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarlara veda etme vakti yaklaşıyor. Yepyeni bir teknoloji kapımızda ve onu misafir etmemizi bekliyor. Önümüzdeki 10 sene içerisindeki radikal değişikliklere hazırlıklı olun. Bu değişim artık başladı ve durdurulamaz gibi görünüyor. Bahsettiğimiz konu aslında hepimizin biraz da olsa bilgisi olduğu, belki de bir çoğumuzun hayallerini süsleyen bir teknoloji olan PDA, yani avuç içi (handheld) bilgisayarlardaki çarpıcı gelişmeler. Şu andaki mevcut cep telefonlarından biraz daha büyük olan bu cihazlar, normal bir bilgisayar ile yapabildiğiniz bir çok şeyi size sunmakla kalmıyor, yepyeni ve heyecan verici özellikler de ekliyor.

Örneğin el yazısı tanıma özelliği (handwriting recognition) ile PDA üzerine istediğimiz şekilde not alabilir, resim çizebilirsiniz. Bunu, Stylus denilen yumuşak uçlu bir kalem aracılığı ile yapıyorsunuz. Avuç içi bilgisayarların ekranları dokunmatik dediğimiz transreflective özelliği olan ekranlar. Bir çoğunun ekran genişliği 320×240 çözünürlüğünde ve 65.000 renk gösterme kapasitesine sahip. El yazısını ise bazı modellerde dokunmatik ekrana, bazılarında ise ekranın altında bulunan özel bir alana yazıyorsunuz. Word, Excel ve benzeri programları kullanmanıza olanak veren avuç içi bilgisayarlar, aynı zamanda takvimi ve ajandası ile de randevularınızın zamanını sizi uyararak haber veriyor. (Örneğin titreşim, ışıklı uyarı, sesli uyarı, polifonik müzik sesleri ile uyarı şeklinde)

Bir başka özellik ise mp3 dinleme ve ses kaydetme. Mp3 dinlemek için kulaklık da kullanabilir, sesi dış hoparlörlere de verebilirsiniz. Ses kaydederken ise mikrofon hassaslığını bile ayarlayabilirsiniz. Yakın gelecekte çıkacak modellerde ses tanıma ve sesli komut verme (voice recognition – voice command) özelliği de olacak. Kullanılan piller lityum-iyon pil. Yoğun kullanımda 3-5 saat arasında enerji sağlıyor. Bir çok modelde ise arka plan ışığı kapalı olduğu durumlarda günde 30 dakikalık kullanımla 15 gün hiç şarj etmeden kullanabilirsiniz. Yani düşük güç tüketimi ile kullanıldığında 10-20 saat arasında kullanım süresi sağlıyor. Son 1 yıl içerisinde çıkan PDA’lar, mavi diş (bluetooth) ve kızıl ötesi (infrared) özellikleri sağladığı için internet kullanımına, mail kontrolüne ve hatta MSN Messenger gibi iletişim programlarını kullanabilmenize olanak tanıyor. Bilgisayarınız ile de kabloya gerek kalmadan bilgi alışverişinde bulunabiliyor. Bu da PDA’nızı bir mobil hard disk olarak kullanmanızı da sağlıyor. Mavi diş özellikli cihazını bilgisayarınızın yanına koyun, istediğiniz bilgileri yedekleyin. Sonra istediğiniz yere götürün. Çok cezbedeci görünüyor değil mi? Kullanılan işlemciler de yabana atılacak cinsten değil. Bir kaç uygulamayı aynı anda çalıştırabilecek işlemci gücünü çok rahat sağlıyorsunuz. İşlemcilerin gelişmesinde G.Koreli Samsung’un da payı çok büyük.

Şu anda tek sıkıntı Ram denilen hafıza konusunda var gibi gözüküyor. En son modellerde bile Ram 64 mb, bu da ileri düzey bir kullanıcı için yeterli değil. Ama bu cihazlar SD gibi hafıza genişleme slotlarına da sahip olduğu için 512 mb veya 1 gb’lık bir hafıza kartı ile bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Yeni çıkan modeller, size megapiksel kalitesinde fotoğraf çekme imkanı da tanıyor. Örneğin harici olarak takılan bir yazıcı aparatı ile çektiğiniz resimlerin çıktısını alabilmeniz de mümkün. Ama bu tip ek cihazlar çok pahalı ve bütçenizi zorlayabilir. Yine son modellerde Media Player destekli filmleri izlemeniz mümkün. Yakın bir zaman önce Microsoft, Tablet Pc’lerin yakın gelecekte çok yoğun kullanılacağını ve çok önemli bir teknoloji olduğunu bizzat Bill Gates aracılığı ile duyurmuştu. PDA teknolojisi ise Tablet Pc’lerin yapamadığı bir şeyi yapıyor; mobilite, yani cihazları rahatlıkla taşıyabilme özelliğini geliştiriyor.

Avuç içi cihazların şu andaki fiyat aralıkları biraz yüksek gibi gözükse de bu alanda yoğun bir rekabet yaşanmaya başladığı için fiyatlar seviyeli olarak düşürülüyor. Şu anda piyasada HP, Dell, Palm, Toshiba, Siemens, Asus ve Sony’nin PDA cihazlarını bulabilmek mümkün. Fiyat aralıkları ise $ 150 – $ 750 arasında değişiyor. Bu fiyatlara % 18 KDV ekleneceğini de unutmayın tabi. Bu kadar olumlu özellikten bahsettik, mevcut sorunlardan bahsetmezsek olmaz. İlk göze çarpan sorun, hala masaüstü, diz üstü ve ya tablet bilgisayarlar kadar geniş seçenekler sunmuyor. Bir çok profesyonel kullanıcıyı tatmin etmeyebilir. Dizaynları ile genelde eğlence amaçlı kullanılıyor izlenimi veriyor ve tanıtıma ihtiyaçları var. Ayrıca bazı mevcut teknolojilerin de PDA’lara aktarımı bir süre daha sürecek gibi gözüküyor.

Örneğin cd veya dvd gibi medyaların bu cihazlarda nasıl kullanılacağı henüz açıklığa kavuşmuş değil. Enerji de önemli bir sorun gibi gözüküyor. Mp3 Player ve Media Player gibi özellikleri bulunan bazı yeni nesil avuç içi bilgisayarların pilleri yoğun kullanımda 2 saat içerisinde bitebiliyor. Pil teknolojisindeki olumlu gelişmeler, PDA’ların yaygınlaşmasını çok etkileyecek. Yakın zamanda Toshiba’nın üretmeye başlayacağını açıkladığı mini-yakıt pilleri ile pillerin enerjilerinin yaklaşık 10 katına kadar çıkacağı savunuluyor. Ayrıca yeni nesil işlemciler de çok az enerji tüketmeleri sayesinde uzun süre şarjdan uzak kalabilecek cihazlar olmaya başlayacaklar. Kullanılan yazılımlar da çok seçenekli değil. Microsoft’un PDA’lar için geliştirdiği işletim sistemi mevcut. Aynı şekilde Palm’ın da bir işletim sistemi var. Gelişen teknoloji, yazılım konusunda da büyük yazılım firmalarına çok iş düşeceğini gösteriyor.

Sonuç olarak, bütçeniz eğer elveriyorsa, size de böyle kompakt bir cihaz lazımsa, neden bir PDA olmasın? Türkiye’de kullanımı yaygınlaşmaya başlayan bu cihazların birkaç sene içerisinde teknoloji olarak çok büyük bir sıçrama yapması, 10 sene içerisinde de cep telefonları kadar yoğun kullanılması ortaya atılan tahminler arasında. Avuç içi bilgisayar kullananların yaşadığı çok ciddi bir probleme değinmeden geçemeyeceğim. Artık bu cihazları kullandığınızda, diğer tipteki bilgisayarlar size çok eski, kötü görünümlü ve hantal gelmeye başlayacak. Örneğin bir masa üstü bilgisayar gördüğünüzde, “bunu hala kullanan insanlar var mı” diye kendinize sorabilirsiniz. Ama unutmayın, eğer PDA’nız bir gün bozulursa, tamire gönderdiğinizde, yine evinizdeki veya işyerinizdeki eski, hantal ve kötü görünümlü bilgisayarınız ile başbaşa kalacaksınız. O yüzden sakın eski bilgisayarlarınızın kalbini kırmayın, onların yeri ayrı!

PDA’lar ile ilgili bazı kaynaklar:

reviews.infosyncworld.com

www.palmturk.com

www.clieturk.com

Etiketler: » » » » » » »
1587 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...