logo

Bosch, Türkiye’de Endüstri 4.0 İçin Hazırlıklarını Tamamladı

mh_bosch_steven_young_bt

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young

Bosch, hem bir yüksek teknoloji şirketi, hem de bir servis tedarikçisi olması nedeniyle yenilikçi ürünler ve yenilikçi servislerle büyümeyi hedefliyor. Bosch’un sahip olduğu çeşitlilik, Nesnelerin İnternetinin getirdiği bağlanabilirlik çağında stratejik bir avantaja dönüştü. Bosch ister otomotiv, ister bina, ister endüstriyel teknoloji olsun, pek çok şeyi birbirine bağlayabiliyor ve böylece yeni bir iş alanı oluşturuyor.

Bosch Türkiye olarak ‘Mobilite Çözümleri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ alanlarında faaliyetlerinii 5 ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Çerkezköy’de gerçekleştiriyor. Geleceği bugünden öngörüp ‘şimdi’nin bir parçası yapmak için çalışıyor. Bosch‘un, otomotivden her gün kullandığımız ev aletlerine kadar, Nesnelerin Interneti başlığı altında sunduğu yenilikçi çözümlerini paylaşmak üzere Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.

7 Eylül 2016 tarihinde düzenlenen toplantıda konuşan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Endüstri 4.0 ile ilgili olarak “Endüstri 4.0, global ekonomilerin büyük kısmını etkileyen bir devrimdir. Endüstri 4.0 çözümleri hem Bosch hem de diğer uluslararası şirketler açısından pek çok yeni sınır ötesi iş fırsatının yolunu açıyor. Dünyanın önde gelen hizmet ve ürün tedarikçilerinden biri olarak, köklü geçmişimizden ve bugün sahip olduğumuz Ar-Ge donanımından güç alarak, Almanya’da ve tüm dünyada Endüstri 4.0 konusunda öncü bir role soyunduk. Bosch, proje aşamasının ötesine geçeli çok uzun bir zaman oldu ve şu anda Endüstri 4.0’ın ilk öğelerini kendi operasyonlarına kuruyor. Bu noktada kendimizi hem önde gelen bir kullanıcı, hem de önde gelen bir sağlayıcı olarak görüyoruz. Bu iki yönlü strateji başarılı oluyor. 2020 yılı itibarıyla ağa bağlı endüstrinin masraflar açısından toplamda bir milyar Euro’luk bir tasarruf sağlamasını ve toplamda aynı tutarda fazladan satış oluşturmasını bekliyoruz.  Bosch olarak buna yönelik üç aşamalı bir yaklaşımımız bulunmaktadır: İlk olarak, uygulamaları belirli fabrikalarda uygulamaya sokuyoruz, İkinci olarak, son kullanıcıya kadar olan değer akışını optimize ediyoruz, ve üçüncü olarak, global ağlar işletiyoruz” dedi .

Bosch, dünya genelindeki 250’den fazla tesisinde 100’ün üzerinde projeyi tamamlayarak Endüstri 4.0’ı başarılı bir şekilde uygulamaya soktu. Bu sayede, depolama veya küçük partilerin üretilmesi gibi alanlarda daha yüksek kalite ve daha düşük maliyetler elde edilmeye başlandı.

Bosch’tan tüketicinin hayatını değiştiren ağa bağlı çözümler

Bosch kendi bulutunu kurdu: IoT Cloud

Bosch, web tabanlı hizmetler için kendi bulutunu hayata geçirdi. Bosch IoT Cloud, şirketin yazılım alanındaki uzmanlığında yap-bozun son parçasını tamamlamış oldu. Bosch, ağa bağlanma ve Nesnelerin İnterneti konusunda tam bir servis sağlayıcı konumuna geldi. Bosch IoT Cloud’da ağa bağlı mobilite, ağa bağlı endüstri ve ağa bağlı binalar için çeşitli uygulamalar yer alıyor. Almanya’da bulunan Bosch IoT Cloud, teknik altyapıdan ve ayrıca platform ve yazılım ürünlerinden oluşuyor. Bosch, uygulamayı ilk olarak şirket içi çözümlerde kullanacak. 2017 yılından itibaren de diğer şirketlere bir servis olarak sunacak.

Bosch IoT Cloud’un yazılım merkezinde, Bosch’un kendi IoT Suite ürünü bulunuyor. Bosch IoT Suite, cihazları, kullanıcıları ve şirketleri ağa bağlamak için gerekli olan tüm işlevleri sunuyor. Yıpranma ve aşınma modellerinin ne zaman bildirilmesi gerektiği ve makinenin bakımı için önleyici tedbirin ne zaman alınması gerektiği gibi otomatik kararlara ilişkin kurallar, Bosch IoT Suite içerisinde saklanabiliyor. Bosch ve müşterileri, daha şimdiden bu platforma dayanan birçok çözüm ve proje kullanıyor. Bosch IoT Cloud, şu anda 5 milyondan fazla cihazı ve makineyi ağa bağlıyor.

Bosch Akıllı Ev Sistemi

Bosch, ağa bağlı dünyaya yönelik daha şimdiden pek çok ürün ve çözüm sundu. Örneğin; Bosch Akıllı Ev Sistemi, kullanıcıların evlerindeki ısıtmayı, aydınlatmayı, duman alarmlarını ve cihazları tek bir platform aracılığıyla ağa bağlamasına ve bir akıllı telefon ya da tablet kullanarak bunları çalıştırmasına imkan sağlıyor. Sistemin merkezinde bir denetleyici bulunuyor. Evin bu merkezi kontrol ünitesi, yukarıda belirtilen bileşenleri birbirine ve internete bağlıyor.  Sistemin diğer öğeleri arasında küçük bir radyatör termostatı ve sensör tabanlı bir pencere kontağı bulunuyor. Akıllı ev tarafından üretilen tüm veriler, akıllı ev denetleyicisinde saklanıyor; yani, müşteriler kendi verileri üzerinde kontrole sahip oluyor.

Bu veriler, IoT Cloud’a aktarım öncesinde şifreleniyor. Ürünün gelecekteki sürümlerinde sistem, bir pencere veya kapı açıldığında akıllı telefona bir mesaj gönderecek. Bu da ayrı bir alarm sistemine ihtiyaç olmadan konfor ve güvenliğin artmasını sağlayacak.  Bosch IoT Cloud’da çalışan bir başka çözüm ise ısıtma servis teknisyenleri için tasarlandı. Bir arıza durumunda teknisyenler, sorunları giderebilmeleri için izin verilen Bosch ısıtma sistemlerine uzaktan erişim sağlayabiliyorlar. Bu sayede servis ziyaretlerinde gerekli olan değiştirme parçalarını yanlarında götürebiliyorlar, böylece ziyaret sayısı da bire düşüyor. Müşteriler de düşük servis ücretlerinden faydalanıyor. Akıllı ev çözümlerinde önümüzdeki yıl 10 milyar avroluk global pazar potansiyeli öngörülüyor.

Otonom Sürüş

Sürücü destek sistemleri, Bosch açısından hızla büyüyen bir iş alanı. Bu yıl satışlar ilk kez 1 milyar avro barajını aştı. Bosch teknolojisi, geleceğin otomobillerinin sadece bağımsız bir şekilde hızlanmasını veya fren yapmasını değil, aynı zamanda direksiyonu kumanda etmesini de sağlayacak. 2020 yılı itibarıyla otobanlarda bir otoyol pilotu teknolojisiyle hareket eden araçları görmek için çalışıyoruz. Bu alanda ihtiyaç duyulan tüm temel uzmanlığa sahibiz. Bu alanda, yaklaşık 2.500 mühendisimiz çalışıyor.

Sensör Teknolojisi

Sensör teknolojisi, Bosch’un gelecekteki satış hacmini artırmasının en önemli noktalarından biri. Bosch, internet üzerinde nesneleri birbirine bağlamak için gereken bu en önemli teknolojiyi üretiyor. Sensörler teknolojiye dokunma hissi veriyor ve Nesnelerin İnterneti ile hizmetler aracılığıyla teknolojinin konuşmasını sağlıyor. Otomobillerden ev aletlerine ve makinelere kadar her şeyin daha önce hiç olmadığı kadar hassas, akıllı ve iletişimsel olmasını sağlıyor.

Bosch, Türkiye’nin Endüstri 4.0 atılımı için itici güç olmaya hazır

Bosch, Türkiye’deki faaliyetlerinde Endüstri 4.0 ile özel olarak ilgileniyor. 2014 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında halen 5 farklı pilot proje yürütülüyor. Bakım maliyetlerinden tasarruf etmek ve üretim kapasitesini artırmak üzere bu projelerden üç tanesi yakın zamanda hayata geçti. Bursa Fabrikası, global Endüstri 4.0 üretim zincirinin bir parçası ve en son üretim teknolojilerini kullanıyor. Örneğin; bu yıl lojistik robotları, malzemeleri ihtiyaç duyulan yere tam zamanında götürmeye başlayacak.

Bosch’un tüm üretim fabrikaları için geliştirdiği standart yazılım çözümlerini kullanan Bursa Fabrikası, bu yazılımı kullanan diğer fabrikalardan da haberdar olabiliyor. Bosch Bursa Fabrikasındaki tüm üretilen verilere tek bir noktadan erişim ve işleme olanağı var. Diğer yandan doğru veriyi, doğru kişiye, doğru zamanda iletiyor ve erken müdahale etme fırsatı yaratıyor.

Etiketler: » » »
Share
3912 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?