logo

BSA, “Fair Play” Çağrısı Yapıyor

mh_bsa_fair_play

BSA – The Software Alliance, birçok ülkede yürüttüğü “Fair Play” projesinin Türkiye ayağına İstanbul’da başladı.

“Fair Play” projesi kapsamında BSA yetkilileri, korsan yazılım kullanımının hukuki yaptırımları sonuçladığı ve güvenlik riskleri doğurduğu konusunda bilinç oluşturmak amacıyla kurumlarla ve kullanıcılarla bir araya geliyor. İlk etapta İstanbul’daki firmaları bilgi güvenliği gerekleri ve buna karşılık lisanssız yazılım ve zararlı yazılımlar gibi konularda bilgilendiren ve önlem almaları konusunda yönlendiren ekipler, kampanyanın ilk aşamasında firmalara mektup göndererek firma yetkililerini bilgilendirdi. Ekipler, 5 Ekim 2015 tarihi itibariyle saha ziyaretlerinde bulunup lisanssız yazılım kullanmanın hukuka aykırı olduğu ve yasal sorumluluk doğurduğu konusunda kullanıcılarda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

BSA, küresel ölçekli “Fair Play” projesi ile bilişim sektörünün verimli büyümesini sağlamak ve Türkiye ekonomisine sağladığı katma değeri artırmayı amaçlıyor. Bilgi ve veri güvenliği, siber güvenlik gibi konularda lisanssız yazılımın verdiği zararlardan firmaları ve kullanıcıları korumayı ve bilinçlendirmeyi amaçlayan bu kampanya, Türkiye’nin dijital dönüşümünde oyunun kurallarına göre oynanması gerektiğinin altını çiziyor. BSA ekipleri, lisanssız yazılım kullanımının cezai yaptırımların yanı sıra tazminat sorumluluğuna da yol açtığı, ayrıca hukuki risklerle birlikte güvenlik tehditleri ve verimlilik kaybı gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu hakkında da bilgilendirme yapıyor.

Korsan yazılımlar, sürüm güncelleme imkânından yoksun olarak hem inovasyona ve yenilikler yoluyla iş süreçlerini hızlandırmaya engel oluyor hem de geliştiricileri bilgisayar virüsleri ile siber saldırılar gibi risklere maruz bırakıyor. BSA Küresel Yazılım Araştırması’nın 2015 yılında yayınladığı rapora göre, Türkiye’de lisanssız yazılım kullanım oranı 2014 yılında %60 iken, aynı yılda bu oran küresel olarak %43’e tekabül ediyor. Türkiye’deki oran, araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en yüksek oranlardan biri. Türkiye’deki yüzde 60’lık korsan yazılım oranı 506 milyon dolarlık ticari değere denk geliyor. Ancak korsan yazılımla mücadele kapsamında yapılan girişimler sayesinde Türkiye’deki korsan yazılım kullanım oranında geçtiğimiz yıllarda düzenli bir düşüş trendi gerçekleşmekte olduğu dikkat çekiyor.

Etiketler: »
Share
7011 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+8 = ?