logo

Çalışanların Yüzde 87’si Yeni Nesil İş Modellerine Açık

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu

Manpower Group tarafından yapılan araştırmaya göre, esneklik ve dengenin hüküm sürdüğü yeni bir çalışma çağı başlıyor ve bu çağda eski model 9-5 çalışma hayatının yeri yok. 12 ülkeden 9.500 kişinin katıldığı #GigResponsibly: Yeni Nesil Mesleklerin Yükselişi isimli küresel araştırma, hem çalışanların hem de şirketlerin faydasına olan yeni bir çalışma modeline geçiş olduğunu ortaya koyuyor.

Manpower Group katılımcılara nasıl bir işte çalışmak istediklerini, onları nelerin motive ettiğini ve yeni nesil çalışma modelleri hakkında neler düşündüklerini sordu. Yanıtlara göre yarı zamanlı, freelance, sözleşme bazlı, geçici veya proje bazlı bağımsız çalışma modellerini kapsayan yeni nesil çalışma sisteminin tercih edilmesinin en yaygın nedenleri şöyle: Daha fazla para kazanmak (yüzde 38), yeni beceriler kazanmak (yüzde 33) ve hayatı daha iyi planlayabilmek (yüzde 32). Katılımcıların yüzde 80’i yeni nesil çalışma modellerini son çare olarak değil, kendi kişisel seçimleri doğrultusunda tercih ettiklerini ve bu çalışma modelinin belirsiz bir geleceğe karşı direnç kazandırdığını düşündüklerini belirtti.

Araştırmanın başlıca sonuçları şöyle

– Dünya genelinde çalışanların yüzde 87’si yeni nesil iş modellerine açık olduğunu söylüyor.

– Yüzde 80’i yeni nesil çalışma modellerinin onlara yeni şeyler öğrenme ve beceriler kazanma fırsatı sunduğunu ve bu nedenle bir çalışan olarak değerlerini artırdığını söylüyor.

– Yeni nesil çalışanların yüzde 90’ı bu çalışma modelini seviyor ve bu şekilde devam etmek istiyor.

– Yüzde 81 ise yeni nesil iş modelinin zorunluluk değil tercih olduğunu söylüyor. Geleneksel işler bulamadığı için mecburen yeni nesil işlerde çalıştıklarını söyleyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 19.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu “Son 10-15 yıldaki istihdam artışlarının çoğu geleneksel olmayan, alternatif çalışma modellerinde yaşandı. Artık insanların bir işten bekledikleri şeyler değişiyor. İnsanlar daha uzun süre çalışıyor, daha fazla şey öğreniyor ve işleriyle özel hayatları arasında daha iyi bir denge kurmak istiyor. Herkes tam zamanlı bir çalışan olarak kendini sürekli bir işe adamak istemeyebiliyor ve bunu artık bazı şirketler de istemiyor. Bu nedenle yeni nesil iş modellerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Değişimin sürekli hız kazandığı günümüzde gerek bireylere gerek ülkelere kariyer güvenliği, büyüme fırsatı ve refahı getirecek olan şey beceriler ve yeni çalışma modelleridir” dedi.

Yaşlı nüfus anlam ve denge, milenyum nesli deneyim ve öğrenme peşinde

Her iki cinsiyetten ve beş farklı nesilden olan katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 87) bir sonraki veya gelecekteki işlerinde yeni nesil pozisyonlara açık olduklarını belirtti ancak hepsinin farklı kişisel sebepleri var. Erkekler ve kadınlar eşit oranda (ikisi de yüzde 29) aileleriyle vakit geçirebilecekleri esnek bir iş hayatını ve daha stressiz bir ortamı (erkekler yüzde 21, kadınlar yüzde 22) tercih ediyor.

Yeni nesil iş modellerinin tercih sebepleri yaş gruplarına göre şöyle değişiyor

– İşgücü pazarına yeni giren genç milenyum nesli (18-24 yaş) hızla ilerlemek istiyor; ücret artışlarını, öğrenme fırsatlarını ve kariyer ilerlemelerini önemsiyor. Milenyum neslinin çoğu üyesi 20’li yaşlarının sonunda, ebeveynlerinin hayatları boyunca çalıştıkları sayıda farklı işe girip çıkmış oluyor.

– Daha yetişkin milenyum nesli (25-34) kariyer ve yeni beceriler kazanmayı önemsese de hayat dengesini ve anlamlı işler yapmayı da en az o kadar önemsiyor. Bu kuşağın yeni nesil iş modellerini tercih sebebi genelde daha az stres ve ailelerine ayırabilecekleri daha fazla vakit sunması.

– Genç X kuşağının (35-39) odak noktası iş-özel hayat dengesi.

– Sonraki X kuşağı (40-49) anlamlı işler yapmaya ve işverenlerden takdir görmeye gittikçe daha fazla önem veriyor. Yeni şeyler öğrenmek ve çocuklara bakmak önemini yitiriyor.

– Kendini kanıtlamış ve aile yükümlülüklerinden büyük oranda kurtulmuş Boomer kuşağı (50-65 yaş) ise anlamlı bir iş ve denge olanağı sunan kalıcı kariyerler peşinden gidiyor. Bazıları kendi zevkleri için bazıları ise emekli aylıklarına destek olsun diye çalışıyor. Onlar için ücret, diğer nesillere göre daha düşük bir öncelik. Ayrıca işverenlerden takdir görme arzuları yaşla birlikte artıyor.

Yeni nesil çalışma modelleri küresel bir olgu. Özellikle de Hindistan ve Meksika gibi gelişmekte olan pazarlar freelance, sözleşme bazlı, geçici ve proje bazlı bağımsız iş modellerine açıklık konusunda başı çekiyor (yüzde 97). ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş pazarlar ise yakın takipte (yüzde 90). Diğer yandan Almanya, Hollanda ve Japonya gibi ülkeler ise yeni nesil çalışma modellerine karşı daha dirençli. Genç nüfusun ve özellikle milenyum neslinin (18-24 yaş) oranı daha yüksek olan ülkeler ise yeni nesil iş modellerine daha yatkın.

Reha Hatipoğlu, Türkiye’deki yeni nesil iş modelleri yaklaşımıyla ilgili olarak Yetenek Devrimi sürerken, istihdam pazarında saflar sıklaşıyor; yaşlı nüfus artıyor, işgücü azalıyor ve ihtiyaç duyulan beceriler hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Çalışanların sahip oldukları becerilerle, işverenlerin bekledikleri arasındaki uçurum giderek büyüyor. Bu nedenle şirketler aradıkları yetenekleri yeni kaynaklardan bulmak ve en iyisine ulaşarak onu geliştirip elinde tutmak için daha fazlasını yapmak zorundadedi.

www.manpowergroup.com

Etiketler: » »
Share
1911 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?