logo

DNS Ayarı Kaçtı

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
DNS Ayarı Kaçtı

İnternet ağına dahil olan her birimin kendine has bir IP adresi bulunur. Bu IP adresleri herkesin kullanımı için www.siteadı.com benzeri ve hatırlanması oldukça kolay olan isimlerdir. İşte DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığının kaydını tutar. Bu adres, protokol seviyesinin IPv4 ve IPv6 olma durumuna göre 32 bit veya 128 bit uzunluğundadır. Fakat genelde sayı yerine insanların kolay anlayacağı ve akılda kalıcı kurumsal yapı veya marka ile özdeşleştirebilen isimler kullanılır.

Genel olarak bakıldığında DNS sistemi, isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşan bir yapıdadır. İsim sunucuları olarak konumlandırılan bilgisayarlarda host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgileri yer alır. Yani bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık gelen IP adresinine ulaşmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu dediğimiz DNS sunucu da kendi veritabana bakar ve öyle bir isim varsa bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veritabanına kayıtların elle, tek tek girilmesi gerekmektedir.

DNS’i aslında e-posta sunucuları, domain isimleri ve IP adresleri gibi bilgileri tutan hiyerarşik bir yapı olarak da tanımlayabiliriz. Bir DNS istemcisi, bir isim çözümlemesi yapmak için DNS sunucularında sorgulama yapar. Burada sistem şöyle işler: Önce DNS adı çözümlenir, sonra da IP adresi gibi o ad ile ilişkili bilgilere ulaşılır.

Bütün bunları niye mi anlattım? Çünkü Twitter, Youtube ve bazı yasaklı sitelere girmek için herkes problem yaratmayan DNS adreslerinin peşine düştü. Bilgisayarımızın DNS ayarlarınını kurcalayıp durduk. Her yasaklı siteye erişim için farklı bir yöntem ve farklı bir DNS kullanmaya başlayınca resmen işin ayarı kaçtı. İşi gücü bıraktık, herkes bilgisayarının DNS ayarlarıyla oynamaya başladı. Hayatında hiç teknik bilgi sahibi olmayan teyzeler, amcalar bile konuyu özümseyip biraz da yardımla kullandıkları bilgisayarların DNS ayarlarını değiştirmeye başladılar.

Akılcı olmayan yasaklar koymak bazen komik durumlara sebep olabiliyor. Kütüphanedeki 1-2 yasaklı kitap için tüm kütüphaneyi tamamen kapatanlar yarın öbürgün trafikte hergün insanlar kazalarda ölüyor ve yaralanıyor diye ülke çapında araç trafiği de yasaklarlar mı diye merak ediyor insan.

Bu ayki yazımı Mevlana’nın bir deyişi ile bitiriyorum. “Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük.”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
Hashtag: #aykutabiburada

Etiketler: » »
2317 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...