logo

Edirne Ekonomi Zirvesi’nde Edirne’nin Geleceği Tartışıldı

mh_edirne_ekonomi_zirvesi_01

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından Edirne’de düzenlenen ve Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret Borsası, Edirne Sanayi Ticaret Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Ekonomi Zirvesi kapsamında bir dizi etkinlik yapıldı.

Zirvede özel bir sunum yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, göreve geldiklerinden bu yana kenti barış ve huzur şehri haline getirdiklerini belirterek “Burada görev yapan tüm kamu kurum ve kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte uyum içinde çalışıyoruz. Edirne’yi el ele geleceğe taşıyoruz. Bu birlik kalkınmamızın en büyük sebebi” dedi. Kent ekonomisini güçlendirmek için büyük projeler başlattıklarını söyleyen Gürkan, bunların başında ‘Şaheser’ adlı Mimar Sinan Eserleri Parkı gediğini kaydetti. Gürkan projenin bitmek üzere olduğunu ifade ederek “Mimar Sinan’ın değişik yerlerde bulunan 98 eserinin maketleri, burada kuracağımız Minia Park’ta buluşacak. ‘Ustalık Eserim’ dediği  Selimiye ile birlikte ‘En büyük köprü eserim’ dediği Büyükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Kervansaray’ın da maketleri de burada yer alacak. Edirne’ye gelen 3 milyon turistin en az yarısı burayı ziyaret edecek” dedi. Gürkan, ayrıca Edirne’yi büyük bir turizm kenti haline getirmek için geniş kapsamlı restorasyon çalışmalarına da başladıklarını ifade etti. Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi’ni de slayt eşliğinde anlatan Gürkan, proje sonunda bir göl, has bahçe, liman, yüzen havuz, kumsal, bisiklet ve koşu yolu, kafeler ve restoranların yer alacağını söyledi.

Damızlık Hayvan Borsası

Zirve kapsamında düzenlenen panelde konuşan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, yurtdışından canlı hayvan alımının azaltılması ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla Damızlık Hayvan Satış Borsası kuracaklarını söyledi. Öztürk, projenin bitmek üzere olduğunu belirterek “Türkiye’ye örnek olacak bu sistem sayesinde döviz masrafları kısılacak. Yerli üretim kapasiteleri hızla artacak” dedi.

Havalimanı Bekliyoruz

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne’ye uzanan hızlı demiryolu projesinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek “Bu turizme büyük katkı sağlayacak. Ancak Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’a hizmet verecek bir havalimanına da ihtiyaç var. Sanayi için Lojistik altyapımız da yeterli değil” dedi.

Organik Pazara Büyük İlgi

Edirne’de sadece köylerde yaşayan kadınların kendi ürünlerini satışa sunduğu organik Pazar da büyük ilgi görüyor. Köylü kadınların kira vermeden satış yaptığı bu pazarda yöresel doğal ürünler pazara sunuluyor.  Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan “Belediye Başkanımız Recep Gürkan, projemize ilk günden itibaren destek sağladı. Kadınlarımız Organik Pazar’dan çok memnun. Burada hem vatandaşlarımız organik ürünlere rahatça ulaşabiliyorlar, hem de kadınlarımıza ekonomik anlamda evlerine destek olmalarını sağlamış olunuyor. Sadece köylü kadınların hizmet verdiği bu Pazar Türkiye’de bir ilk” dedi.

mh_edirne_ekonomi_zirvesi_02

Trakya’yı Moda Merkezi Yapacak

Dünyanın ünlü markaları Zara, sOliver, Bestseller, River Island’a üretim yapan Şahinler Holding, siparişlere yetişebilmek için Edirne Havsa’da yeni bir fabrika daha açtı. 1000 kişiye istihdam sağlayacak olan tesisle birlikte Trakya’nın moda merkezi olması hedefleniyor.

Zirve etkinliklerden birinde fabrikasını basına tanıtan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Modavizyon Grubu ile Trakya’yı dünyanın en kaliteli tekstil havzası haline getirdiklerini söyledi. Bu bölgelere yatırımlarının artarak devam edeceğini kaydeden Şahin “Her yıl ilave 1000 kişiye istihdam sağlayacağız. Gelecek beş yıl içinde çalışan sayımızı 4 binden 7 bine, ihracatımızı da 100 milyon dolardan 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ciromuz 1 milyar dolar” dedi.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
3196 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?