logo

En Kısa Yol En Hızlı Yol Değildir

mh_yandex_navigasyon

Türkiye’de navigasyon kategorisinde en çok beğenilen mobil uygulamaların başında gelen Yandex.Navigasyon, gerçek zamanlı trafik durumunu analiz edebilme yeteneği ile sürücülere gitmek istediklere noktaya en çabuk ulaşabilecekleri rotaları sunuyor. Haziran ayı içerisinde İstanbul’daki Yandex.Navigasyon kullanıcılarının aradıkları rotaları analiz eden Yandex, en kısa yolun her zaman en hızlı yol olmadığı gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Yandex.Navigasyon’un, sürücülere trafik yoğunluğuna girmeyerek zaman kazanma ihtimali olabilecek şekilde önerdiği alternatif rotaları, mesafe olarak en kısa olan direk rotalar ile karşılaştıran Yandex, aradaki süre farkının belli noktalarda çok büyük olduğunu ortaya çıkardı. Alternatif ve direkt rotalar arasında yapılan karşılaştırmalarda, daha hızlı rotaların genellikle köprülerde veya büyük kavşaklardaki trafik yoğunluklarının etrafından dolaşarak bunları aşabildiği görüldü. Alternatif rotaların, ağırlıklı olarak trafiğin en yoğun olduğu sabah ve akşam iş çıkışı saatlerinde zaman kazandırdığı sonucunun elde edildiği analizde, Yandex.Navigasyon tarafından önerilen alternatif rotaların, bu saatlerde ortalama olarak %20 ile %30 arasında zaman tasarrufu sağladığı görüldü.

En Kısa Yol Her Zaman En Hızlı Yol Değildir

Yandex’in yaptığı detaylı analizde, Haziran ayında İstanbul’da saat 19:00’da Anadolu Yakası’ndan Atatürk Havalimanı’na giden direkt rotanın ortalama 147 dakika sürdüğü, Yandex.Navigasyon’un önerdiği alternatif rotaların ise ortalama 84 dakika sürdüğü belirlendi. Tersi yönde ise Atatürk Havalimanı’ndan Anadolu Yakası’na ulaşmak direkt rota ile ortalama 103 dakika sürerken, Yandex.Navigasyon’un sunduğu alternatif rotalar ile bu yolu ortalama 81 dakikada geçmek mümkün oldu. Yandex.Navigasyon’un sürücülere önerdiği alternatif rotalar ile direkt rota arasında dikkat çeken bir diğer fark ise 19:00’da Avrupa Yakası Şehir Merkezi ile Atatürk Havalimanı arasında görüldü. Yandex.Navigasyon’un gerçek zamanlı trafik verilerine dayanarak hazırladığı alternatif rotaları izleyen sürücüler ortalama 62 dakika içinde yolculuğu tamamlarken, direkt rotayı tercih edenler ise 108 dakikalık bir yolculuk yapmak zorunda kaldı.

Yandex’in alternatif rotalar ile direkt rotalar arasındaki farkları ortaya koyduğu analizin tüm detayları için: https://sirket.yandex.com.tr/press_center/infographics/detours.xml

Etiketler: »
Share
2263 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+7 = ?