logo

Hacktivist Grup Anonymous’un 3 Yıllık İlginç Hikayesi

jenerik_hacker

Geçtiğimiz günlerde IŞİD’e siber savaş ilan ederek terör örgütüyle bağlantılı 5 bin sosyal medya hesabını ve 130 internet sitesini ele geçiren Anonymous, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris’te gerçekleşen terör saldırılarına gösterdiği bu tepkiyle bir kez daha medyanın gündemine oturdu. Sanal dünyada düzenlediği dijital eylemlerle kitleleri peşinden sürükleyen grup, bu kez aralarında Türkiye’den Gezi Protestoları’nın da yer aldığı önemli olaylarla ilgili sosyal medyada yarattığı etkiyle, Somera’nın hazırladığı infografiğe konu oldu.

Anonymous’un üç yılda en dikkat çeken sosyal medya iletilerine yer veren infografik, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Paris saldırısından sonra Anonymous’un sosyal medyadaki varlığını IŞİD operasyonu, Ferguson Olayları, Ku Klux Klan operasyonu, Charlie Hebdo ve Gezi Olayları gibi dünya tarihi sayfalarında yerini alan önemli olaylardaki konuşulma oranlarıyla karşılaştırdı.

Anonymous’un sosyal medyadaki 365 gününü özetleyen veriler şöyle:

– IŞİD’e karşı sanal savaş: Anonymous’un geçtiğimiz hafta Paris’i kana bulayan terör saldırısından sonra IŞİD’e mesajı, dünya çapında 123 bin 730 sosyal medya kullanıcısı tarafından 3 günde 285 bin 818 iletiyle bahsedildi.

Yıllık konuşulma grafiği: Paris saldırısı da, benzer bir şekilde 3 gün içerisinde 300 binden fazla ileti aldı. Bu rakam Anonymous’un, beyaz ırkın üstünlüğünü savunarak şiddet eylemlerini ABD’de sürdüren Ku Klux Klan örgütüne karşı geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlattığı sanal “hacking” operasyonlarının sosyal medyada yarattığı etkiyle neredeyse aynı. Temmuz 2013’te gerçekleşen Gezi Protestoları ise, Anonymous’un yıllık konuşma grafiğinde, 250 bine yaklaşan ileti sayısıyla en çok konuşulan önemli olaylar arasında üçüncü sırada yer aldı.

– Sanal “hacking” operasyonları: Anonymous’un düzenlediği sanal operasyonların kendi içindeki sosyal medyada ses getirme payları incelendiğinde, Paris terör saldırıları #OpParis etiketiyle yüzde 23, Ku Klux Klan #OpKKK etiketiyle yüzde 22 ve Gezi Protestoları #OpTurkey etiketiyle yüzde 20 olarak kayıtlara geçti.

– Twitter hesapları: Anonymous’un Twitter’da yer alan farklı hesaplarındaki dalgalanmalar da dikkat çekiyor. Şu anda 1.54 milyon takipçi sayısı olan YourAnonNews hesabının, Aralık 2013’ten Ekim 2015’e kadar tutarlı bir seyir izlerken, 19 Ağustos 2015 tarihinde Twitter’ın hesabı askıya almasıyla birlikte bir anda takipçi sayısının 300 binlere düştüğü görülüyor. AnonymousPress hesabında ise, aynı dönemler içerisinde istikrarlı bir artış gözleniyor. Bu hesabın takipçi sayısındaki en belirgin artışta, Anonymous’un IŞİD’e yönelik mesajının etkisi olduğu düşünülüyor.

– Popüler etiketler: Anonymous’un 2012’den bu yana attığı en dikkat çekici tweet’ler arasında Ku Klux Klan’ın ABD’deki en büyük Twitter hesaplarından birinin ele geçirildiğini duyuran ileti yer alıyor. #MillionMaskMarch etiketi ve “Devrim televizyonlardan yayınlanmayacak” sloganıyla Kasım 2013’te paylaşılan dünya çapında eşzamanlı yapılan Guy Fawkes maskeli büyük yürüyüşüne çağrı ve Fransız haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki merkezine düzenlenen saldırısı sonrası #JeSuisCharlie etiketiyle paylaşılan ileti de dikkat çekiyor.

www.somera.com.tr

Etiketler: » » »
Share
2448 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?