logo

“İnternet Reklamcılığı”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
“İnternet Reklamcılığı”

Bu yazıyı okumaya başladınızsa aman bir yere ayrılmayın! Çünkü sonuna kadar okumayı başarabilirseniz niye bu kadar çok okumanız için ısrar ettiğimi sanırım anlayacaksınız. Türkiye’de hala özellikle de medya planlaması yapan birçok Reklam ve İletişim Ajansı ya konuya çok hakim olamadıkları için ya da yıllarca basılı yayınlarla süregelen alışılagelmiş bir ilişkinin rahatlığı içinde internet yayınlarına reklam verme konusunda oldukça çekimser davranıyorlar. Bu çekimserliğin en büyük nedeni bence; birçoğunun internet reklamcılığı jargonu hakkında yeterli birikim ve bilgiye sahip olmaması. Standart banner, banner çeşitleri, banner ölçüleri, rollover banner, CPM (Cost Per Thousand), CPC (Cost Per Click), Reklam Yönetim Sistemi, tıklanma oranı gibi kelimelerin ya tam olarak anlamlarını bilmiyorlar ya da hayatlarında hiç duymamışlar. İçlerinde elbette konuya çok hakim olan kişiler var ama bu kişiler de sayı olarak çok azınlıkta kalıyorlar. Eğer size de bu sıraladığım kelimeler çok fazla bir şey ifade etmiyorsa ve hayatınız boyunca hiç online bir yayında banner kampanyası hazırlamamış ve takip etmemişseniz o zaman yazının devamını büyük bir dikkat ile okumaya devam edebilirsiniz.

İnternet üzerinde yapılan tüm ürün ve hizmet reklamları kısaca ‘İnternet reklamcılığı’ olarak adlandırılıyor. Aslında bütün bu çalışmaları online pazarlamanın bir kolu olarak düşünün. Hatta biraz daha profesyonel bir çalışma ile interaktif reklamcılık dediğimiz ve tüketicinin sadece aradığı kriterlere uygun ürün ve hizmetlerin reklamlarını görmesine olanak tanıyan bir tür karşılıklı bilgi alışverişine olanak sağlayan reklam şekliyle müşterilerinizi tanıştırabilirsiniz. Müşterileriniz de böylece klasik reklam mecralarının dışında ses, görüntü, animasyon gibi teknolojilerin kullanılabildiği web sitelerinde yeni ve etkili bu mecra ile tanışmış olur.

Üstelik internet reklamları diğer mecralarla karşılaştırılamayacak kadar ekonomik ve avantajlıdır. Ana başlıkları ile en önemli avantajlarını sıralayalım.

Ölçümlenebilirdir

Hedef kitleye yönelik tasarlanan ve yayına verilen banner’ın kaç kişi tarafından görüldüğü, kaç kişi tarafından tıklandığı, hangi gün ve hangi saatte reklamın görüldüğü, hangi coğrafyadan internete bağlanıldığı, kullanılan işletim sistemi ve kullanılan Browser yazılımlara kadar gerçek zamanlı olarak raporlanabilir.

İnteraktifdir

Tüketiciye sadece aradığı kriterlerle ilgili uygun ürün ve hizmetlerin reklamları gösterilebildiği gibi tüketicinin reklam veren ile karşılıklı iletişim halinde olabileceği ve bilgi alışverişi yapabileceği interaktif formlar da kullanılabilir.

Ekonomiktir

Diğer reklam mecraları ile karşılaştırıldığında bariz farklılık gösterir. Aylık 5000 tirajı olan basılı bir yayına vereceğiniz 1 sayfa reklam fiyatıyla aylık 50.000 tirajı (Farklı ziyaretçi) olan bir online yayına çok daha etkili bir biçimde reklam verebilirsiniz. Hedef kitleye çok kısa sürede ve çok küçük bir maliyet ile ulaşabilirsiniz.

Esnektir

Online bir yayında yayınlanan bir kampanya banner’ı anlık bir operasyonla değiştirilebilir, yenilenebilir veya hedef kitlesi farklılaştırılabilir. Hatta banner’ın yayında olduğu siteler dışında değişik bir site isteği geldiğinde kısa sürede geçiş yapılabilir. Oysa diğer mecralarda bu kadar hızlı ve esnek hareket etme imkanı yoktur.

Eğer müşteriniz sizden web sitelerine ziyaretçi trafiğini oluşturmak isterlerse veya markalarının bilinirliğini arttırmak ya da sizden reklam kampanyalarını duyurmak istediklerinde reklam mecrası olarak internetteki portal yapıdaki siteleri kullanmak aklınıza kaçıncı sırada geliyor? Kaç defa müşteriniz için düzenleyeceğiniz bir reklam kampanyası için portallerden fiyat teklifi aldınız ve bunları diğer mecralardaki birim gösterim fiyatlarıyla karşılaştırdınız?

Zaman zaman bazı reklam ve iletişim ajansındaki arkadaşlarımızdan yayın grubumuzun bir jesti olarak yönetimini yaptığım portallerde yayınlanmak üzere kendi ajanslarının veya müşterilerinin banner’larını hazırlayıp göndermelerini rica ediyorum. Gerekirse kendimizin de ücretsiz hazırlayacağımızı belirtmemize rağmen geri dönüşler bile çok düşük kalıyor. Geri dönenlerin zaten çok büyük bir çoğunluğu daha önce hazırlanmış ve başka bir portalde yayınlanmış olan eski bir banner gönderiyorlar. O gelen banner da çoğunlukla belirttiğimiz ölçüde veya teknik özelliklerde bile olmuyor.

Aslında bu arkadaşlarımız internet reklamcılığı konusunda biraz daha fazla bilgiye sahip ve konunun jargonuna hakim olsalar eminim çok kısa zamanda ve belirtilen teknik özelliğe sahip çok hoş banner’larla geri döneceklerdir. Hatta bu bilgi onları başka yanlışlardan da kurtarabilir. Belki müşterilerine bir iyilik yaparlar ve onların aylık tirajı 3-5 bini geçmeyen hatta bulmayan, bayide bile bulamayacağınız kimisi abonelik yöntemiyle dağıtılan ve gittiği yerde naylonundan bile çıkarılmadan arşive kaldırılan dergilere ciddi reklam bütçeleri ayırmasını önleyebilirler. Çünkü aynı bütçeyle 10 kat daha fazla kişiye daha etkili, birebir ölçümlenebilir ve interaktif bir biçimde ulaşabilmek için önce internet reklamcılığı konusuna hakim olmak gerekir…

Bu ayki son sözümüz H. Clausen’e ait bir deyiş. “Öğrenmek pahalıdır ama bilmemek çok daha pahalı.”

Etiketler: » » » »
2176 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...