logo

KAGİDER Gelenekselleşen Kahvaltı Toplantısında Gazeteci Emin Çapa’yı Ağırladı

mh_kagider_emin_capa

Ekonomist ve Gazeteci Emin Çapa

Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların çalışma yaşamına katılımının artması için faaliyetlerine devam eden KAGİDER, gelenekselleşen Kahvaltı Toplantıları’nın Kasım ayı buluşmasında Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden ve gazetecilerinden Emin Çapa’yı ağırladı.

Emin Çapa: “Türkiye gerçeklerle yüzleşmeli ve “yeni bir hikaye” yaratmalı”

Emin Çapa, yeni dünyayı anlamak ve bu dünyada Türkiye’nin konumu üzerine yaptığı konuşmasında muz ihracatında ilk 3’te yer alan (İsveç, Almanya, Belçika) ülkelerin, muz üretimi yapmadığı halde üretici ülkelerin önünde yer almasından örnek vererek dünyada “Muz Devri” olarak nitelendirdiği bir devir yaşandığını belirtti. Bu yeni düzende kaynaklara sahip olmaktan daha önemlisinin, bilgiyi kontrol etmek olduğunu vurgulayan Çapa, aynı girişimcilikte olduğu gibi; finansmana erişim, lojistik ve pazarı kontrol edebilme kabiliyetinin, güce sahip olmada belirleyici olduğunu söyledi. Çapa Türkiye, Doğu’nun batısında, Batı’nın ise doğusunda yer alması itibariyle hem Doğu’yu hem de Batı’yı analiz edebilecek çok önemli bir konumda. Goldman Sachs araştırmasına göre; 2025’te dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında Kore’nin 7., Türkiye’nin ise 16. sırada yer alması öngörülüyor. Bu tabloyu değiştirmek için teşvik vermekle kalmayıp yapısal reformların gerçekleştirilmesine öncelik verilmeli. Bunun için de kendimizle yüzleşmeli ve teşhis koymayı ertelememeliyiz. 2009 itibariyle düşüşe geçen ekonomik büyümenin bu yıl %3,7’lere gerilemesi bekleniyor. Reform olmazsa büyüme de beklenemez. Türkiye’ye yeni bir hikâye lazım dedi.

“Dünya Ekonomisinin Değerlendirilmeyen En Büyük Kaynağı Kadınlar”

Üyelere KAGİDER’in yeni dönemdeki faaliyetleriyle ilgili detayları aktaran KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, dünyada kadın istihdamının yüzde 1 artmasının GSMH’ya 80 milyar USD artış olarak yansıdığını ve kadınların dünya ekonomisinin değerlendirilmeyen en büyük kaynağı olduğunu vurguladı. Oktar Gelişmiş dünya ekonomileri, yüzde 60-70 kadın istihdamı oranları ile ilerliyor. AB ülkelerindeki en düşük kadın istihdam oranı yüzde 41,3 iken Türkiye’de ise bu oran yalnızca yüzde 28,6. TÜİK Haziran 2015 İşgücü İstatistiklerine göre ülkemizde 19,8 milyon kadın istihdama dâhil değil. Kadın istihdamı ve kayıtlı çalışma, aciliyetle ele alınması gereken konular arasında önceliklendirilmeli. Bunu, KAGİDER olarak başkanlığını üstlendiğimiz W20 Zirvesi’nde de dile getirdik ve G20 Liderler Zirvesi’nde sunduk. 2025’te 3 milyon kadının istihdama katılması ve kadın istihdamının en az yüzde 41 olması hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

www.kagider.org

Etiketler: » »
Share
3245 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?