logo

Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi İle Yollarda Yaşanan Kazalar Azalacak

mh_ford_aydinlatma_teknolojisi

Ford,  geliştirdiği yeni aydınlatma teknolojisi ile yayalar, bisikletliler ve diğer canlıları  algılayarak karanlık yollarda yaşanan kazaları azaltmayı hedefliyor. Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Teknolojisi, virajlar ve yol kesişim noktalarında da etkili olarak potansiyel tüm riskleri en düşük seviyeye taşıyor. Bu sistem dahilinde yeni geliştirilen “Spot Aydınlatma Sistemi” yakın dönemde pek çok Ford modelinde kullanılacak.

Karanlık yollarda bir anda önlerine çıkan canlılardan dolayı panik yaşayan sürücülerin artık daha güvenli bir yolculuk yapabileceklerini belirten Ford Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ken Washington “Hem yolda hem de yol kenarındaki canlıları tespit edebilen sistem sayesinde riski minimuma indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Sistem, trafik levhalarını da algılayıp aydınlatıyor

Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi, Ford’un güncel modellerinde sunduğu Dinamik ön far sistemi ve Trafik Levhası Tanıma ve Uyarı sistemleri ile beraber çalışıyor. Bu sistemler, virajlar ve yol kesişim noktalarındaki trafik levhalarını algılayarak sürücüyü gösterge paneli üzerinden uyarıyor.

Geçilen rota hafızada tutuluyor, sonraki seyahatlerde sürücülere kolaylık sağlanıyor

Navigasyon sistemi kullanılarak yapılan seyahatlerde  GPS üzerinden bilgi alarak, rotadaki virajları ve yol kesişimlerini de önceden aydınlatmaya imkan veren Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi, rotayı hafızasında tutarak sonradan aynı yoldan geçecek diğer sürücülere de aynı aydınlatmayı sunuyor.

120 metreyi tarıyor, 8 canlıyı aynı anda algılayabiliyor

Mühendislik çalışmaları Ford’un Aachen-Almanya’daki Araştırma ve Inovasyon Merkezi’nde devam etmekte olan Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi ve Spot Aydınlatma Sistemi ön ızgaraya yerleştirilmiş olan infra-red kamera ile (Kızılötesi Kamera) beraber çalışıyor. 120 metrelik bir menzili tarayabilen kamera, 8 canlıyı aynı anda algılayabilme özelliğine sahip.

Sis lambalarının yanına yerleştirilmiş olan LED lambalar ile sürücünün görüş mesafesindeki olası tehlikeleri ön plana çıkartan sistem, tespit edilen canlıları gösterge paneline yansıtarak sürücüyü uyarıyor. Güzergah üzerindeki canlıları, yakınlıkları ve büyüklüklerini hesaplayarak gösteren sistem, tehlike seviyesini de kırmızı veya sarı renklerde araç ekranına aktarıyor.

Etiketler: » »
Share
2375 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+6 = ?