logo

“Microsoft’un Boynuzları”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Microsoft’un Boynuzları”

Kullandığınız ilk işletim sistemini hatırlıyor musunuz? Bir çoğumuz bu soruyu DOS olarak cevaplasa da, gerçek anlamdaki ilk işletim sistemi, grafik arayüzü, menüleri ve kişiselleştirilebilme özellikleri ile Windows 3x serisi idi. O güne kadar siyah bir ekran üzerindeki beyaz yazılara alışanlar için, bu teknolojik bir devrimdi! Renkli bir ekran eşliğinde, sesli animasyonlar, değiştirilebilir ayarlar ve pencereler, yardımcı programlar ile artık donanıma hükmedebileceğimiz, elektronik ve mekanik parçalara sözümüzü geçirebileceğimiz günlere yaklaşıldığının ipuçlarını görebiliyorduk.

Yazılımın aslında ne kadar önemli olduğunu, yazılım programları olmadan donanımın hiçbir işe yaramadığını da Windows kanıtlamaya başlamıştı. Windows 95 geldiğinde, Microsoft kendi sınırlarını yine zorlamış ve ortaya bir sanat şaheseri çıkarmıştı. Eminim ki şu anda hiç biriniz Windows 95 kullanmıyorsunuz. Ama bu işletim sistemi ilk çıktığında, herkes kendi makinesini Windows 95’e yükseltmek için bilgisayarında donanım değişiklikleri yapıp, orijinal sürümüne yüzlerce dolar para harcamıştı.

Microsoft Windows 95’ten sonra çıkardığı her bir versiyonda teknolojisini birkaç adım ileriye taşıdı. Windows 98 ve 98 SE (Special Edition – Özel Sürüm), ME (Millenium Edition – Yeni bin yıl sürümü), Windows NT Workstation ve Server ile kendini geliştirdi. Microsoft, tüm bu deneyimlerini tek bir işletim sistemi üzerinde odakladı: Windows XP. İlk olarak Home Edition (Ev sürümü) ve Professional (Profesyonel) olarak iki versiyon çıkartan Microsoft, bunları takip eden günlerde bir de Tablet PC sürümü ekledi.

Şimdi ise Microsoft yazılım ekibi, yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Eğlence ve iletişimi baz alan Windows’un yeni versiyonunun kod adı konuldu bile: Longhorn.

Microsoft’un amacı, müşterilerine teknolojinin tüm imkanlarını kullanabileceklerine inandırmak ve işletmelerin teknolojiyi kullanırken daha pratik yollar izlemesini ve daha az engelle, daha güvenli bir şekilde ilerlemelerini sağlamak. Longhorn, Windows platformunun 16 bit’ten 32’e bit’e çıktığı 1995’ten beri atılmış olan en büyük adımı temsil ediyor. (Bir başka radikal gelişme ise, Microsoft.Net iskelet yapısının oluşturulması idi). Longhorn sürümü, yeni bir depolama sistemi, doğal arama teknolojisi ve en güvenilir iletişim yollarını içeriyor. XAML olarak adlandırılan yeni bir programlama dili kullanan Longhorn, daha birkaç önemli unsur nedeniyle işletim sistemlerinin köşe taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Yönetilmiş kodlar üzerine kurulmuş ilk işletim sistemi olan bu program aynı zamanda yeni bir dosyalama sistemini tanımlayan, WinFs olarak isimlendirilen yeni bir depolama alt sistemini kullanıcılara sunuyor. Ayrıca “Doğal Arama Teknolojisi”ni kullanan ilk işletim sistemi olma özelliği de Longhorn’da.

Longhorn, son kullanıcı ev bilgisayarlarında çalışmak için en az Pentium 3 – 800 megaherz tabanlı, 256 Mb Hafızaya sahip, en az 32 Mb hafızası olan ve Direct X 7.0’ı destekleyen bir ekran kartına, minimum 1024×768 çözünürlüğü destekleten bir monitöre ihtiyaç duyacak. Bu özellikler, çıkarılacak ilk versiyon (alpha versiyonu) için bir örnek temsil ediyor. Peki Longhorn’da neler farklı? Genel olarak incelediğimizde, Windows XP versiyonunun grafik olarak biraz daha süslenmiş hali ile karşı karşıyayız. Karşılama ekranına sadece tarih eklenmiş. Ayrıca masaüstü ve Başlat menüsü de XP ile çok benzer noktalara sahip. Başlat menüsüne, donanım ayarlarınızı ve bağlantılı olduğunuz kişileri ekleyebiliyorsunuz.

Longhorn, ekran kartı olarak 3D bir modele ihtiyaç duyuyor. Bu, ekranın daha gerçekçi ve daha derin görünmesi için bazı efektleri uygulamasını sağlıyor. Her bir DVD formatı için de özel olarak ayarlanabilen tümleşik DVD yetenekleri ile birlikte gelen Longhorn, kendini sisteminize 15 dakika içinde kurabiliyor. Ayrıca Intel ve Amd çip üreticileri ile birlikte geliştirdiği ve “Palladium” adı verilen bir güvenlik teknolojisi de içeriyor. Microsoft çalışanları, Palladium’u, bazı ideal fikirler için üretiyorlar: İnternette insanlarla görüşürken onları tanımlayacak ve tehlike potansiyeli içerip içermediklerini kontrol edecek, virüsleri ve solucanları durduracak, SPAM’i (izinsiz olarak posta gönderilmesi) engelleyecek, bilgisayardan internete gönderilen bilgilerin içeriğini kontrol edecek bir mekanizma olarak geliştiriyorlar. Bu da bilgisayarda kişisel güvenlik alanında bir devrim olacağa benziyor. Yeni güncellemeleri yaptıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatmanıza gerek kalmıyor. Siz çalışmalarınıza devam ederken, Longhorn son güncellemeleri bilgisayarınıza adapte diyor.

Bu işletim sisteminin ilk duyurusu 24 Haziran 2001 yılında yapıldı. Geliştirme sürecinin tamamlanmasına henüz 2 sene var; 2005 yılının başında 1. Beta versiyonu, sonunda ise 2. Beta versiyonu çıkartılacak. Longhorn’un çıkışı için planlanan tarih ise 2006’nın tam ortası.

Peki Longhorn ismi aynen kalacak mı? Hatırlarsak, Windows XP için ilk duyurular yapıldığında, “Whistler” kod adı kullanılıyordu. Programın çıkış tarihine yakın XP ismi konuldu. Kulislerde yankılanan bazı bilgilere göre Windows’un bir sonraki sürümünün kod adı da “Blackcomb”. Bu iki isim de, Microsoft’un merkez karargahına çok yakın olan iki kayak alanının adı. Whistler Dağı’nın eteklerinde, kayak yapan nüfusa hizmet veren “Longhorn” adına bir salon ismi var. Microsoft’un merkezini merak ediyor ve ismini dünyanın en çok satan işletim sistemlerine veren mekanları görmek istiyorsanız mutlaka British Columbia’ya (Kanada) gitmelisiniz. Eğer Whistler Dağı’nda kayak yaparsanız, bence Longhorn’da durup bir şeyler içmeli ve biraz dinlenmelisiniz. Yurt dışına çıkmayı düşünmüyorum diyorsanız, 2006’da Longhorn’un satışa çıkmasını beklemekten başka şansınız yok.

Kaynaklar:

www.microsoft.com

www.winsupersite.com

Etiketler: » » »
1443 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...