logo

“Mobil Eğitim”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
“Mobil Eğitim”

Zamana ve mekana bağımlı olmadan eğitim almak veya eğitim vermek daha düne kadar hayalci bir yaklaşımdı. Çünkü eğitim alabilmek için herkesin mutlaka uyması gereken önemli şartlar vardı. Bu şartların en önemlileri arasında eğitimin verileceği bir mekanın içerisinde, eğitim için gerekli araç ve gereçlerin bulunması zorunluluğu ve eğitim alacak kişilerin ayırmaları gereken ortak bir zaman diliminde bu mekanda olma gerekliliği bulunuyordu. Gerçi son yıllarda internetin yaygınlaşması ve yüksek band genişliğine kavuşmasıyla geliştirilen bazı zaman ve mekan bağımsız eğitim uygulamaları yapılıyordu fakat zaman problemi olmasa da mobil olmayan cihazlar yine bir mekana bağımlılığı zorunlu kılıyordu.

Bundan kısa bir zaman önce Turkcell, “Turkcell Akademi Mobil Eğitim” adıyla duyurduğu yeni hizmetinin detaylarını Turkcell Akademi’de düzenlediği bir basın kahvaltısında medya mensuplarıyla paylaştı. Toplantıya davetli olarak katıldım. Toplantıda Servis ve Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar ve İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş yeni servis ile ilgili detayların sunumunu yaptılar.

Turkcell Akademi Mobil Eğitim platformu bilgiye kolay erişim sağlama vizyonuyla Turkcell tarafından geliştirilen önemli bir hizmet. Eğitim ve teknolojiyi bir araya getirerek, hayatı kolaylaştırmayı amaçlayan Turkcell Akademi Mobil Eğitim, her türlü mobil şebeke üzerinden (EDGE, WiFi, Wi-Max, 3G v.b teknolojilerle) ve başlangıçta mobil olmak üzere diğer cihazlardan (IPTV, PC) kullanıma olanak sağlıyor. Turkcell Akademi Mobil Eğitim, Macromedia flash destekli mobil cihazların ve çoklu ortam datalarının (video, ses, anında mesajlaşma) kullanıldığı ve etkileşimli olarak senkron ve asenkron eğitim ortamının sağlanabildiği “dünyadaki ilk ve tek” teknolojik platform olma özelliğine de sahip.

Bu servis ile kurumların ihtiyaç duyduğu eğitim içeriği doğru zamanda ve doğru miktarda eş zamanlı veya eşzamanlı olmayan bir biçimde verilebiliyor. Turkcell şu an için 600 çalışanıyla başlayan mobil eğitimin 2007 sonunda 1.500 kişiye ulaşmasını hedefliyor. Bu servis yoluyla coğrafi farklılıklar ve zaman kısıtlamaları ortadan kalkacağı gibi mobil sınav ve anket uygulamalarıyla, seyahat v.b. kullanılmayan süreler içinde çalışanlar kendileri için ikinci derecede kalan ancak kurumsal anlamda önem arz eden işlerini bitirmiş ve zaman verimliliği sağlamış olacaklar.

Şu an sadece Turkcell çalışanları tarafından kullanılabilen hizmet için Turkcell pazarın çok daha çabuk büyüyebilmesi için yeni bir eko-sistem oluşturmaya çalışıyor. Flash Lite destekli cihazlara sahip kullanıcıların kullanabilecekleri servisin ücretlendirilmesi eğitim içeriklerine ve kurumsal – bireysel segmentlere göre olacak.

Peki bütün bunları niye anlattım? Çünkü bu yeni servisin bir devrim olduğunu düşünüyorum. Çalışanlara anında öğrenme fırsatı sunan, mekandan ve zamandan bağımsız, esnek, hızlı bütün bunların yanında saha çalışanlarına online eğitim materyal paylaşımı ve video-ses-anında mesajlaşmayla interaktivite desteği sağlayabilen böylesine yararlı bir servisin kurumlara önemli avantajlar sağlayabileceğini ve bu servisin kullanımıyla eğitim maliyetlerinde önemli miktarda tasarruf oluşacağını tahmin ediyorum.

Sahada çalışan, sürekli mobil olup mekan değiştiren ve farklı bilgilere ulaşması ve bu bilgileri ilgili yerlere aktarması beklenen saha çalışanlarının, tıbbi mümessillerin, ordu mensuplarının, satış elemanlarının, öğrencilerin, akademisyenlerin böyle bir platformdan faydalandıklarını veya Turkcell Akademi mobil eğitim platformu üzerinden alınan eğitim ve sınavların merkezi olarak takip edilmesi, sınav ve eğitim durumuna göre kullanıcının yönlendirilmesinin sağlayacağı avantajları bir düşünün. Üstelik bu hizmetten yararlanabilmek için büyük yatırımlara da gerek yok. Flash Lite destekli bir cihaza sahip olunması yeterli. (Desteklenen modeller: www.adobe.com/mobile/supported_devices/handsets.html)

Büyük Kurumsal Şirketler ve KOBİ’ler bu hizmetten Kişisel Gelişim, Liderlik, Teknik Eğitimler ile ilgili alanlarda yararlanabildiği gibi Saha ve Satış Elemanlarının ürün tanıtımı, eş zamanlı ürün tanıtımları, eş zamanlı teknik desteği ile mobil sınav ve anket gibi konularda da çözüm üretebilirler.

Bu ayki yazımı Claude Pepper’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz.”

Etiketler: » » » » »
2210 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...