logo

Mum Batik Çalışmaları Belçika’da Gün Yüzüne Çıktı

Belçika Vitc deMixx Akademisi, geçtiğimiz günlerde İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı Öğretim Görevlisi Hüsnü Erhan Şanal’ın tekstil ürünlerinden gerçekleştirdiği sanat eserlerine evsahipliği yaptı. Vitc’de Mixx Akademisi’nde 1-10 Ağustos 2017 tarihlerinde organize edilen “Portreler” sergisinde tekstil sanatçısı Şanal’ın çalışmaları Türk ve Belçikalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Şanal’ın ipek ve koton kumaş üzerine yapmış olduğu 100×80 ve 100×100 ölçülerindeki 8 adet “mum batik” çalışmalarına yer verilen “Portreler” Sergisi, sanatseverler tarafından yoğun bir ilgi gördü. Sergiye Belçika’da yaşayan gurbetçilerin dışında, sanat ile ilgilenen çok sayıda Türk ve Belçikalı misafir katılım gösterdi.

Daha önce Altınokta Körler Derneği ve kanserli çocuklar yararına düzenlediği çok fazla sosyal sorumluluk amaçlı sergiler olduğunu belirten İAÜ Moda Tasarım Programı Öğretim Görevlisi Şanal, Osmanlı’ya 1800’lü yıllarda gelen, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş mumla yapılmış bir sanat dalı olan batiği yeniden canlandırmak amacında olduğuna vurgu yaparken, yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen sergiyle batik sanatının gelecek nesillere aktarılması için çaba gösterdiğini söyledi.

Türkiye’de sosyal sorumluluk çerçevesinde birçok sergi düzenleyen tekstil sanatçısı Şanal, yurtdışındaki ilk sergisini Belçika’da düzenledi. Şanal’ın mum batik çalışmalarının yanı sıra, bir karakalem ve bir yağlı boya sanatçısı ile birlikte oluşturulan karma sergide toplamda 30 eser, 10 gün boyunca sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Hüsnü Erhan Şanal kimdir?

11 Eylül 1958 yılında Karabük’ün Safranbolu ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini Karabük Demirçelik Lisesi’nde tamamladı. 1983 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Tekstil Bölümü’nü yüksek lisans derecesiyle bitirdi. Çeşitli firmalarda baskı desen tasarımı, negatif çizimi, tüp metraj baskı, üretim ve Baskı Müdürlüğü yaptı.1990 yılında kurduğu İmaj Tekstil Desen Tasarımı ve 1995 yılında kurduğu Hazal Tekstil firmalarında çalışmalarını sürdürdü. Özel olarak yaptığı batik ve özgün baskılarla çalışmalara devam etti. Yurtiçinde “Sanatsal Disiplinler”, “Dokun Bana”, “Benimle Oynar mısın” “Ustaların Buluşması”, “Koan Sergisi”, “Renklerinden Çalınan Düşler – Çocuk Gelinler Resim Sergisi”, “Imagine” adlı sergilere katıldı. Şu anda İstanbul Aydın Üniversitesi’nde moda tasarımı ve tekstil bölümlerinde batik, baskı tasarımı, tekstil kimyası, ev tekstili gibi dersler veriyor.

Etiketler: » »
Share
3689 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+3 = ?