logo

Ortaköy Yetimhanesi’nde Sanat Zamanı

“SO Art” sanat grubunun son projesi olan “El Orfelinato Art Exhibition” Ortaköy Yetimhanesi’nde 6 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen bir kokteyl ile sanatseverlerle buluştu. Açılışını Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın yaptığı sergiye sanatseverler oldukça yoğun ilgi gösterdiler.

Grup bu temayla yola çıkışını şu cümlelerle açıklıyor: “Toplumlar mekan hafızasıyla geleceğe taşırlar tüm yaşanmışlıkları.. O geçmiş günleri ve yaşanmışlıkları bir film izler gibi zihninizde izler, yaşanan acıları o günkü gibi duyarsınız.. Koskoca bir milletin yüreğinde hissettiği gibi. İşte bu büyük savaşlar, gidip dönemeyen babalar, babasız ailesiz kalan çocukların sahiplenildiği bir mekan ve bu mekanın öyküsüdür El Orfelinato Projesi…”

Büyük bir imparatorluk toplumunun savaşlarla, yıkımlarla, acılarla geçen son dönemi ve yeni bir başlangıç olan Cumhuriyetin ilk yıllarında, bir avuç babasız kalmış çocuğun yaşanmışlığının izlerini taşıyan Ortaköy Yetimhanesinin kırık pencerelerinden, o günlere dair naif bir bakış…

Projenin direktörlüğünü üstlenen, aynı zamanda tema filmini çeken Yönetmen Orhan Cesur projeyle ilgili duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti : “SO ART sanat grubunun “Bu yüzden sanat” felsefesinde karşılığını bulan bir sanatsal proje El Orfelinato. Geçmiş toplumsal hafızanın bir mekan üzerinden bugüne aktarımını, sanatsal bir dil ve etkinlikle yapabiliyor olmanın heyecanı inanılmaz güzel elbette.. 100 yıl öncesinin dramatik toplumsal durumunu, naif bir anlatımla biçimlemeye özen gösterdiğimiz bu etkinliğe, özellikle mekan üzerinden yola çıkıp, burasının o günlerde anıldığı sıfatı tema ismi olarak kullandık ve El Orfelinato dedik.”

SO Art Sanat Yönetmeni Ressam Sema Tecen ise “Buradaki ortak amacımız koskoca bir toplumun geçmiş ortak hafızasının bugüne sanatsal bir dille dönemin tüm gerçekliğinin yaşandığı ve hala ayakta olan bu yetimhane üzerinden anlatılması ve üç sanatçı olarak bizim bu derin hafızayı; kendi cümlelerimizle ayrı başlıklar, tek tema altında ortak bir ifade vurgusu ile çıkarması fikri projenin şekillenmesini sağladı” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim görevlisi Ressam Emrah Günay da “Yeni dünya kültürünü ve geçmişini bu kadim uygarlıkların miraslarını ve toplumlarını yok ederek, öldürerek kurmaya çalışsa da insanlık (uygarlık) tarihi dünya yok olana kadar bu toprakların derinliklerinden tekrar ve tekrar yeryüzüne çıkacak (Göbeklitepe’de olduğu gibi) insan olma süreci devam edecektir ” dedi.

Etkinlik içerisinde; Proje Direktörü Yönetmen Orhan Cesur’un çektiği “El Orfelinato” tematik kısa filmi etkinlik açılışında gösterildi ve etkinlik süresince yetimhanenin duvarlarında dönüp durarak ve bir duyguyu, bir olguyu, bir toplumu bir dönemi ve geçmişi anlatacak.

Öğretim Üyesi Emrah Günay’ın “Kapılar”, “Kapının Dışında Kalanlar” fotoğraf sergisi ve “Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor” fotoğraf ve gravür kolleksiyonu bu mekanın duvarlarında mesajlarını verecek.

Sanat Yönetmeni Sema Tecen’in geçmişten bugüne El Orfelinato ile ilgili geçmişi, mekanı ve o günlerin anlatımını getiren röportaj, fotoğraf, belge ve objelerden oluşan enstalasyon ve farkındalık çalışmalarını biraraya  getirdiği “Remember” özel koleksiyonu mekanın tüm katlarında dönemi yaşatırken aynı zamanda sorgulatacak…

Adres: Ortaköy Yetimhanesi Yıldız Mah. Palanga Cad. No: 37 Ortaköy – Beşiktaş

Etiketler: » » » »
Share
3550 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?