logo

“Robotik Teknolojiler Yarışması”nın Kazananları Belli Oldu

mh_intel_engelsiz_yasam_robotu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Intel’in robot teknolojilerine ilgi duyanları eğlenceli ve rekabetçi bir ortamda bir araya getirdiği “Robotik Teknolojiler Yarışması” kazananları İnovasyon Haftası kapsamında belirlendi. İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törende kazananlar ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın elinden aldı.

“Teknoloji üreten bir gençlik için çalışıyoruz”

Özellikle teknoloji alanında daha fazla hayal kuran ve bunları hayata geçiren gençlere ihtiyacımız olduğunu ve yarışmaya katılan projelerin tamamıyla gurur duyduğunu söyleyen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın “Ülkemizde gerçekleştirdiğimiz bu tarz etkinliklerle yeteneklere erişiyor ve yeteneğin arkasında duruyoruz. Teknolojiyi aktif kullanan genç nüfusumuzun avantajını kullanmak durumundayız. Bildiğiniz gibi dün Dünya Engelliler Günü idi. Bugün açıkladığımız Genel Kategori kazananlarının ilk üçü milyonlarca engellinin hayatlarını iyileştirmeye yönelik projelerden oluşuyor. Gençlerimizin sosyal inovasyonu dezavantajlı kesimlere yönelik uygulaması bu açıdan çok anlamlı. Teknoloji üreten bireyler haline gelişimizin eğitim ve katma değer yaratan ekonomiye yatırımla mümkün olduğuna inanan bir şirket olarak, ülkemizdeki inovasyon ve girişimcilik kültürünü geliştirmeye yönelik yaratıcı projelerimiz devam edecek. İnanıyoruz ki buradaki projelerin sahipleri ve onları takip eden gençler, Türkiye’den de milyar dolarlık bir şirketin çıkmasında önemli rol alacaklar” dedi.

Finalist projeler özenle seçildi

Yaşları 8 ile 42 arasında değişen ve aralarında hem öğrencilerin hem de profesyonellerin bulunduğu mucitlerden gelen toplam 102 başvuru arasından yarı finalist olarak seçilen 50 proje, 21 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilen demo gününe davet edildi ve değerlendirildi. Demo gününe katılım gösteren projelerden Genel Kategoride 10 ve ortaokul ve lise öğrencilerinin geliştirdiği başarılı projelerin değerlendirildiği Genç Mucit Kategorisi’nde 11 proje finale kalma başarısı gösterdi.

Maddi destek verilen mucitlere mentorluk sağlanacak

Finalist projeler içerisinden Genel Kategori dalında sosyal projeler ön plana çıktı. 5 kişiden oluşan Işıklar Hava Askeri Lise öğrencilerinin engellilere destek olmak için geliştirdikleri, engellilerin beyin dalgalarını işleyip tekerlekli sandalyelerini sadece kafa hareketleriyle hareket ettirmelerini sağlayan Engelsiz Yaşam robotu birinci olurken, Alzheimer’lı bireylerle oyunlar oynayarak egzersiz yaptıran Scirobot projesi ikinci, görme engelliler için uzaklık sensörü ile engelleri algılayan ve titreşim yolu ile onları uyaran Sensörlü Gözlük projesi ise üçüncü olmaya hak kazandı. Genç Mucit Kategorisi’nde ise 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi Eray Aktokluk’un Biyonik Kol Robotu birincilik ödülünü alırken onu uzaktan kontrol ile kimyasallara dokunmadan işlem yapmayı sağlayan Otonom Biyonik Kol Robotu ve hem karada hem suda, engebeli arazilerde, ulaşımın zor olduğu yerlerde aerodinamik, hızlı ve kıvrak yapısıyla kolayca yol alabilmeyi sağlayan hovercraft robotu izledi. Genel Kategori’de birinci seçilen proje 10 bin TL, Genç Mucit kategorisi birincisi ise 5 bin TL ödülün sahibi oldu. 21 finalist ekibin tamamı çeşitli miktarlarda nakit ödül almaya hak kazandı.

Etiketler: » » » » » »
Share
2449 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?