logo

Siber Riskleri Yönetmenin Önemi Tartışıldı

mh_aon_turkiye_siber_risk

Aon Türkiye, konunun uzmanı isimler ile siber riskleri mercek altına aldı. Geçmişte geleceğe siber risklerin tüm yönleri ile ele alındığı etkinlik katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi.

 120 ülkede eşzamanlı olarak düzenlenen Aon Empower Clients Day kapsamında “Geçmişten Geleceğe Siber Riskler” başlığı ile gerçekleşen konferans Aon eş-CEO’su Selda Oknas’ın siber riskleri yönetmenin önemine değindiği konuşması ile başladı. Eya Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Burcu Erdoğan’ın “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” ve Intel Security Türkiye ve Azerbaycan Bölge Direktörü İlkem Özar’ın “Siber Risklerin Geleceği”  başlıklı oturumları ilgi ile izlendi.

Risk’li Sohbetler vol.5 Gerçekleşti

Aon’un 20. yılına özel geliştirilen Risk Ustaları platformu paylaşım sohbetleri projesi Risk’li Sohbetler’in beşincisi “Tecrübe” kavramı ile etkinliğin bir diğer oturumu olarak gerçekleşti. Aon Türkiye Alacak Riskleri ve Finansal Kurumlar Kıdemli Direktörü Ayşe Nursel Çiftçioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen Risk’li Sohbetler vol.5 kapsamında, Turkcell Teknoloji Yönetişimi ve Güvenlik Direktörü Feridun Aktaş, Havelsan Siber Güvenlik Direktörü Mazhar Kani Hacıpaşaoğlu, Barikat Bilişim Güvenliği CEO’su Murat Candan, Barikat Bilişim Güvenliği Güvenlik Analiz, Test ve Uyumluluk Hizmetleri Birim Müdürü Aytek Yüksel ve EY Siber Güvenlik Direktörü Ümit Şen paylaşımlarda bulundular.

Uluslararası Veri Aktarımı Kurula Bağlı

Av. Burcu Erdoğan Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 80’lı yıllarda kabul edildiğini ancak mülteciler verilerinin taşınması konusu ile birlikte yeniden gündeme geldiğini belirtti. Kanunun tüm maddeleri ile 7 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirten Erdoğan, kanun kapsamında kurulacak kurulun etkili görevler üstleneceğini söyledi. Erdoğan, seçim süreci devam eden kurulun, veri paylaşımında kişilerin açık rızasına rağmen onay vermemesi halinde uluslararası veri aktarımı yapılamayacağını iletti.

Siber Suçların Türkiye’ye Maliyeti

Barikat Bilişim Güvenliği CEO’su Murat Candan, 2015 yılında dünya genelinde bilişim güvenliği için 77 milyar $’lık harcama yapıldığını, 2023 yılında siber suçların ülkemize maliyetinin 8 – 28 milyar $ arasında olacağının öngörüldüğünü belirtti. Siber riskler ile mücadele kapsamında sadece teknoloji yatırımlarının yeterli olmadığını, insan, süreç ve teknolojinin bir arada kullanılması halinde siber güvenlik ve güvenlik maliyetleri anlamında daha efektif olunacağının altını çizdi.

Hackerler Paranın Değil Bilginin Peşinde

Turkcell Teknoloji Yönetişimi ve Güvenlik Direktörü Feridun Aktaş, günümüzde bilginin paradan çok daha önemli olduğunu, Çin’in Amerika’ya yaptığı siber saldırılara bakıldığında finans şirketlerine yönelik saldırıların 16. sırada yer aldığını, asıl saldırıların bilgiye yönelik olduğunun görüldüğünü belirtti.

Sibere Yatırım Önemli

Bünyesinde 1200 mühendisin görev aldığı Havelsan Siber Güvenlik Direktörü Mazhar Kani Hacıpaşaoğlu, gelişen teknolojinin beraberinde siber riskleri yükselttiğini belirtti. Siber risklere yatırımın önemine değinen Hacıpaşaoğlu, Havelsan içinde Siber Savunma Teknoloji Merkezi kurulduğunu belirtti.

Hackerlar ile Psikolojik Savaş

Barikat Bilişim Güvenliği Güvenlik Analiz, Test ve Uyumluluk Hizmetleri Birim Müdürü Aytek Yüksel, Robert Morris tarafından 1988 yılında geniş ağlara yayılan ilk zararlı yazılımın ardından gün geçtikçe artan ve giderek şekil değiştiren siber saldırılara kayıtsız kalmanın söz konusu olamayacağını, hackerlar ile psikolojik bir savaş geliştiğini ve müzakerenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Enerji Sektörünün Siber Risklerine Dikkat

EY Siber Güvenlik Direktörü Ümit Şen, enerji alanında yapılan siber saldırıların ölçülemez durumda olduğunu, enerji sektörüne yönelik siber güvenlik odaklı özel çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Uzman Açığı Artacak

Etkinliğin son bölümünde konuşan Intel Security Türkiye ve Azerbaycan Bölge Direktörü İlkem Özar, her dakika 300, her saniye ise 5’ten fazla yeni siber tehdidin söz konusu olduğunu, siber güvenlik en önemli problemin yetişmiş insan gücü açığı olduğunu söyledi. 2020 itibarıyla 2 milyon nitelikli uzman açığı olacağını öngördüklerini belirtti.

Siber Riskler Sayısal Veriler

Güvenlik yazılım şirketi Symantec’e göre; 2015’te gelişen 430 milyon kötü yazılım mevcut ve bir önceki yıla göre %36’lık bir büyüme söz konusu. Yine Symantec tarafından iletilen son ankete göre 591 şirketin %91’inin saldırıyı 2-7 gün içinde fark ettiği, %40’ının 24 saate kadar saldırıyı fark ettiği ve şaşırtıcı bir şekilde %2’sinin de saldırıyı fark etme sürelerinin 1 yıldan fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ponemon’un 2015 Global Siber Etki Raporuna göre; katılımcıların %52’si, siber riske maruz kalmaların önümüzdeki 2 yıl içinde daha da artacağını beklediklerini ilettiler. Sadece 2015 yılında 169 milyonu aşkın kişisel kayıt bu saldırılara maruz kalmış ve siber güvenlik olaylarında %38 artış saptanmıştır.

Yine Ponemon’un tarafından hazırlanan Global Siber Etki Rapor sonuçlarına göre, firmaların sadece %12’si bilişim varlıklarını olası kayıplara karşı sigortalatmış, %19’u siber sigorta yaptırmıştır.

Siber risk seviyenizi ölçmek için: www.aoncyberdiagnostic.com

Etiketler: » » »
Share
1938 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?