logo

Siber Saldırılar Hızla Artıyor

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Siber Saldırılar Hızla Artıyor

İnternet ile tanışmadan önce hayatımız çok daha basitti. Günde onlarca defa e-postamızı kontrol etme zorunluluğumuz yoktu? Mektup yazsak, gitmesi gelmesi en az 2-3 hafta sürerdi. Telefon desen; bırakın akıllı cep telefonunu evlerde sabit telefon bile yoktu. “Siber” kelimesi daha hayatımıza girmemişti.

İnternet ile tanışmamızın ardından en büyük sıkıntılarımızdan birisi güvenlik konusu oldu. Bulaşan virüsler, siber saldırılar, kimlik bilgilerimizin ele geçirilmesi ve buna benzer saldırılardan sürekli kendimizi korur olduk.

Belki de esas güvenlik sorunu, bireysel yaşadığımız saldırılardan çok daha büyük olan internet servis sağlayıcılar ve büyük kurumların yaşadıklarıdır. Çünkü bu arenada yaşanan her güvenlik sorununun özellikle maddi boyutu çok büyük olmaktadır.

Geçenlerde dünyadaki İnternet servis sağlayıcılarının yüzde 90’ının siber güvenliğini sağlayan Amerikan güvenlik kuruluşu Arbor Networks, Kasım 2013 – Kasım 2014 dönemini kapsayan 10. Yıllık Küresel Altyapı Güvenliği Raporu’nu yayınladı. Dünyanın dört bir yanından servis sağlayıcılar, şirketler, bulut ve barındırma hizmet sağlayıcıları ve diğer ağ operatörlerinden 287’sinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucu ortaya çıkan veriler, İnternet’e bağlı olan tüm şirketleri tehdit eden DDoS saldırılarının artışı ve bunun sonuçlarını ortaya koydu.

Veri merkezi operatörlerinin üçte birinden fazlasının İnternet bant genişliğinin tamamını kullanan DDoS saldırılarına maruz kaldığını ve yüzde 44’ün de bir DDoS saldırısı nedeniyle kazanç kaybına uğradığı kayıtlara geçti. DDoS’un kurumlar için bir sıkıntıdan çok daha fazlası, iş süreklilikleri ve karlılıklarını tehdit eden bir faktör olduğunu ortaya koyan rapor, 2014’te saniyede 400 GB’a ulaşan büyüklükte saldırı yaşandığını rapor etti. İnternet servis sağlayıcısı katılımcıların uğradığı saldırılar ise bir önceki yıla oranla yüzde 42 arttı. Servis sağlayıcılar açısından müşterilerine yönelik DDoS saldırıları bir numaralı operasyonel tehdit konumuna geldi.

Siber güvenlikte Büyük Personel Açığı

Savunma becerilerinde ise insan faktörü önemini korumaya devam ediyor. Güvenlik kuruluşlarında nitelikli personel alımında ve iş akdinin devamında güçlükler yaşadığını rapor eden katılımcı sayısı yüzde 14’lük bir artışla yüzde 54’lere ulaştı.

Katılımcılar 10 yıl önce saldırıların “deneme – yanılma” yoluyla yapıldığını ifade ederken, bugün % 90’ı uygulama katmanı saldırılarına maruz kaldığını belirtti. Kurbanların üçte biri DDoS saldırıları sonucunda güvenlik duvarı ve IPS cihazlarının devre dışı kaldığını rapor ederken, buna karşın nitelikli güvenlik çözümlerinden yararlanılması gerektiği ortaya çıktı.

Özetleyecek olursak ister bireysel ister kurumsal olarak çok büyük güvenlik tehdidi altındayız. Her geçen gün biraz daha fazla bilinçli kullanıcı olmamız ve siber güvenliğimiz için para harcamamız gerekiyor.

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile noktalıyorum. “Hayat küçük şeylerden oluşur. Sen seversen, büyük olurlar…”

Etiketler: » » » »
4039 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...