logo

Teknolojik Bir “Gezi”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Teknolojik Bir “Gezi”

Bir yazın daha sonuna yaklaşıyoruz. Özellikle 2013 yazı hep farklı bir yaz mevsimi olarak aklımızda kalacak. Çünkü bu yaza iki konu damgasını vurdu. Birincisi “Gezi” olaylarıydı. İkincisi ise sosyal medyanın gücü.

27 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı’na iş makinelerinin girmesinin ardından bu haberin sosyal medya aracılığıyla az bir zaman içerisinde büyük kitlelere yayılması sonucunda bazı aktivistlerin parka gelerek yapılan çalışmaları durdurma girişimlerine otoritenin aşırı güç kullanarak müdahalede bulunmasıyla başlayan olaylar tüm Türkiye’ye yayıldı.

Olayların başlaması ile birlikte ekonomide epey bir durgunluk yaşamaya başladık. Olaylar, özellikle Bilişim Sektörü ekosistemine ciddi sekte vurdu. Tekno marketlerde satışlar düştü. Lansmanlar ve toplantılar birbiri ardına iptal edilmeye ve ertelenmeye başladı. Fakat tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen sektörümüzde hayat devam ediyordu ve son iki ay içerisinde sayıları azalsa da yine yüzlerce bilişim haberi gerçekleşti. Aşağıda bu süreç devam ederken gerçekleşen haberlerin ilgi çekenlerini özetlemeye çalıştım.

Sony, Yeni VAIO Fit dizüstü bilgisayarları tanıttı. Canon, 90 milyonuncu EF lensini ürettiğini açıkladı. Siber suçlular akıllı telefonlara taktı. Microsoft ve Oracle Bulut Bilişimde İşbirliği Yaptı. HP, yeni Bütünleşik Bulut Çözümlerini duyurdu. En büyük ilk 500 bilişim şirketi açıklandı. Akıllı telefon Xperia SP görücüye çıktı. Türk Telekom, yazlıkta ev telefonunu 3 ay boyunca bedava yaptı.

Loyalty World Awards, Turkcell’e üç ödül birden verdi. Evdeki bilgisayar sayısı hane halkının iki katına çıktı. e-ticaret sektöründe eleman ihtiyacı son 6 ayda yüzde 150 oranında arttı. AssisTT, 17. Çağrı Merkezi’ni Amasya’da açtı. iyzi Payments, yurtdışından 2.5 milyon TL’lik yatırım aldı. ASUS, yeni ultrabook VivoBook S551’i tanıttı. Yandex.Browser’ın mobil sürümü hazırlandı. TeliaSonera’nın yeni Başkanı ve CEO’su belli oldu. Oksijen Ar-Ge Genel Müdürlüğü’ne Murat Ekşioğlu atandı. AMD ilk 5GHz’lik işlemciyi tanıttı. Vestel, Smart Center teknolojisiyle donatılmış akıllı televizyonları duyurdu. Sony, PlayStation4’ü E3 Fuarı’nda tanıttı. iOS 7 birçok yeniliklerle geldi. “Siber Güvenlik İnisiyatifi”nin ilk toplantısı İstanbul’da gerçekleşti.

Fujitsu, Long Lifecycle serisini tanıttı. IFS Applications 8’in Türkiye tanıtımı gerçekleşti. Media Markt, Türkiye’deki 28. mağazasını İstanbul Kağıthane’de açtı. TTNET Gezinti Servisi ile dijital reklamcılık ekosistemini büyüteceğini açıkladı. Vodafone Türkiye, işe alımlarda online mülakat dönemi başlattı. Nokia Lumia 520 Türkiye’ye geldi. Turkcell Global Bilgi, Belarus’ta yeni merkezine geçti.

SAP, Teknopark İstanbul’da açacağı İnovasyon Merkezi’ni görücüye çıkardı. ASUS, Transformer AiO’yu tanıttı. Cisco, Siber Güvenlik şirketi Sourcefire’ı satın almaya karar verdi. Wacom kuruluşunun 30. yılını Japonya’da kutladı. Seagate, yeni iki hard diskini tanıttı. Microsoft Türkiye, 3. kez “yılın ülkesi” oldu.

ESET, NOD32 Antivirus 7’nin Beta sürümünü kullanıma sundu. Vodafone Türkiye, 19,3 milyon aboneye ulaştı. Electro World Türkiye Genel Müdürlüğü’ne Mehmet Özdemirci getirildi. HTC, yeni üyesi HTC One Mini’yi tanıttı. Türk Telekom’un fiber aboneleri 361 bine ulaştı. Nokia, 41 megapiksel Lumia 1020’yi tanıttı. Ve son olarak Turkcell 4G’de bir hız rekoruna imza atarak 891,6 Mbps hıza ulaştı.

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile noktalıyorum. “Zenginliğinizin gerçek ölçütü; Tüm paranızı kaybettiğinizde değerinizin ne olacağıdır”.

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
Hashtag: #aykutabiburada

Etiketler: » » »
2000 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...