logo

Türkiye Katılım Bankaları Birliği 14. Genel Kurulu Gerçekleşti

mh_tkbb_toplantı

TKBB Başkanı ve Türkiye Finans Genel Müdürü V. Derya Gürerk, T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

Türkiye Katılım Bankaları Birliği 14. Genel Kurulu T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve finans sektörünün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla 20 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşti. Genel Kurula katılanlar arasında BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Cüneyt Düzyol, Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever yer aldı.

TKBB Başkanı ve Türkiye Finans Genel Müdürü V. Derya Gürerk, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Bank Asya Genel Müdür Vekili Aydın Gündoğdu ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen Genel Kurulu, katılım bankaları üst düzey yöneticileri ile çok sayıda sektör temsilcisi izledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz ay vefat eden eski BDDK Başkanı Mukim Öztekin’i saygı ve rahmetle anarak başladı. Yeni atanan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’i tebrik eden ve başarı dileklerini sunan Babacan, dünya ekonomisine ilişkin genel bir değerlendirme yaptı. 2008-2009 krizi sonrası dünya ekonomisinin halen toparlanma aşamasında olduğunu, ABD ve İngiltere dışında, Avrupa ve özellikle Japonya’da kırılganlığın sürdüğüne değindi. ABD Merkez Bankası’nın para politikalarında belirsizlikler nedeniyle piyasalarda hareketli olduğu bir dönem yaşandığını ve özellikle Avrupa’da yapılması gereken yapısal reformların yapılmadığını dile getirdi. Babacan, %9 büyüme ile Meksika’nın başarısına dikkat çekti. Ayrıca Hindistan’ın da %7-8 büyüme ile çok başarılı olduğuna değindi. Çin dahil bir çok ülkenin önümüzdeki yıllarda büyüme oranının demografik yapıdan kaynaklı olarak %5 ve altında oluşacağını belirtti. Babacan “G20 Dönem Başkanı olduğumuz bu süreçte önemli konuları gündeme getirdik. İlk kez bu hafta sonu ‘Dünya Kobi Zirvesi’ İstanbul’da düzenlenecek. Uluslararası Ticaret Odası ile ortak, Dünya Bankası ve OECD’nin katılımıyla çok önemli konuları gündeme getirdik. Tüm G20 ülkelerine reform planları çağrısı yaptık, bir takip mekanizması kurduk, kabul ettiler. Bunun en büyük faydası, G20 ülkeleri 2018 sonunda, dünya ekonomisine %2’lik bir büyüme katkısı sağlayacak. Katılım Bankacılığına yönelik, Mega Bank projemiz var. Türkiye, Endonezya ve İslam Kalkınma Bankası ile birlikte  bir nevi katılım bankalarının uluslararası çapta bir Merkez Bankası olacak bir oluşuma imza attık. Diğer ülkelerden de katılım bekliyoruz. Böylece bir merkezden sektöre ilişkin likidite yönetimi yaparak güçlü bir yapı oluşturulacak. TKBB’nin  hazırladığı 2015-2025 yıllarını kapsayan 10 yıllık projeksiyon içeren ‘Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi’, önümüzdeki günlerde Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından tescillenerek, devlet stratejisi olarak resmiyet kazanacaktır” dedi.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, BDDK olarak katılım bankaları ile birlikte yürüttükleri Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yer alan 2023 projeksiyonlu İstanbul Finans Merkezi (İFM) kapsamındaki Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığının Geliştirilmesi başlıklı yedinci bileşen ile 2023’e odaklandıklarını, faizsiz bankacılığın algısının güçlendirilmesi, sektörün şeffaflığının ve tanınırlığını arttırılması, insan kaynağının güçlendirilmesi için üniversitelerle işbirliği yapılması, alt yapının güçlendirilmesi, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi olarak  belirlenen eylemlerin hayata geçirileceğinin altını çizdi. Akben, katılım bankacılığının krizlere dayanıklı, reel ekonomiye yakın, ülke istikrarına katkıda bulunan nitelikleriyle İFM hedefi için İstanbul’un bir Faizsiz Finans Merkezi de olmasının ülke ekonomisine ciddi katkıları olacağını vurguladı.

TKBB Başkanı ve Türkiye Finans Genel Müdürü V. Derya Gürerk “Yeni üyemiz Ziraat Katılım Bankası’nın sektörümüze girmesi sayesinde 2015 yılını daha başarılı geçireceğimize inanıyoruz”

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Finans Genel Müdürü V. Derya Gürerk, 2014 yılı dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Katılım bankacılığı 2014 yılındaki artış oranlarının, toplanan fonlarda % 5,7, kullandırılan fonlarda % 3,8, aktifte % 8,5, öz varlıkta ise % 9,5 olduğunu belirten Gürerk “Ana kalemlerimizin artış hızındaki yavaşlama bir üyemizin özel durumundan kaynaklanmış olup sektörün diğer üyeleriyle sektörün aktifleri % 33 artış göstermiştir. Aynı yılda bankacılık sektörü içindeki payımız ise toplanan fonlarda % 5,5, kullandırılan fonlarda % 6,3, aktifte ise % 5,2 olarak belirlenmiştir. 2015 yılındaki gelişme sektörümüz için umut vericidir. 2015 yılının ilk 4 ayında toplanan fonlarda % 5, kullandırılan fonlarda, % 9, aktifte ise % 8 artış sağlanmıştır. Yeni üyemiz Ziraat Katılım Bankasının sektörümüze girmesi sayesinde 2015 yılını daha başarılı geçireceğimize inanıyoruz” dedi.

Gürerk “Kira sertifikasının katılım bankacılığı için çok önemli enstrüman. Bugüne kadar toplamda 31 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik”

Gürerk “Kira sertifikasının katılım bankacılığı için çok önemli enstrüman olduğuna da değinen Gürerk, konuya ilişkin şu bilgilendirmelerde bulundu; “Beş yıl önce ilk defa bir katılım bankasınca ihraç edilen ve zamanla ihracı hızla artan kira sertifikası, diğer adıyla sukuk enstrümanı ile ilgili olarak önemli gelişmeler sağlandığına hepiniz şahit olmaktasınız. Gerek katılım bankacılığı sektörü gerekse Hazinemizin gayretleriyle bugüne kadar 31 Milyar TL’lik bir kaynak böylelikle memleketimizin istifadesine sunulmuş, cari açıkla mücadelede uzun vadeli finansman avantajlarıyla istihdam ve gelir artışı için önemli katkılar sağlanmıştır. Kira Sertifikalarının ikincil piyasada alım satımlarının sağlanması amacıyla Borsa İstanbul ile mutabakata varılmış olup gelecek bir yıl içinde bu işlemler de başlatılacaktır. Eximbank kaynaklarından Katılım Bankalarının da faizsiz esasta yararlanabilmelerini temin için Eximbank’la sürdürülen temaslar sonucunda Eximbank kaynaklarının Katılım Bankalarının fon kullandırma kurallarına uygun olarak ihracatçılara kullandırılması konusunda mutabakata varılmış ve bu kaynaklardan yararlanılmaya başlanmıştır” dedi. Gürerk, konuşmasının son bölümünde Türkiye Katılım Bankacılığının 10 yıllık stratejisini anlattı.

10 yıllık strateji, 5 ana başlık altında,17 strateji, 42 aksiyon planı ve toplamda 84 eylem olarak hayata geçecek.

Katılım Bankacılığı 10 yıllık Strateji Belgesi’nin 2013 yılı Aralık ayında BDDK ile yapılan Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştayı sonrasında, uluslararası bir araştırma şirketine yaptırılan çalışmalar ışığında, paydaş kuruluşlar – Devlet Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Din İşleri Yüksek Kurulu – ile görüşme ve istişareler yapılıp, Katılım Bankaları ve TKBB Yönetim Kurulu ile tartışılması soncunda ortaya çıktığı açıklandı. Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi, Kalkınma Bakanlığı eylemleri yanında ilave eylemlerle toplam 84 adet eylem olarak hayata geçirilecek.

Strateji Belgesindeki eylemler 5 ana başlık altında toplandı

1-Sektörel Strateji ve Koordinasyon,

2-Ürün Çeşitliliği ve Gelişimi,

3-Danışma Kurulları,

4-Eğitim, İK ve Sertifikasyon,

5-Kurumsal İletişim, Algı ve İtibar

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
2458 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?