logo

Türkiye PC Pazarı Düşüşte

jenerik_pc_pazari

IDC’nin en son açıklanan verileri, 2015’in 2. çeyreğinde Türkiye PC pazarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ciddi bir düşüş yaşadığını ve buna ülkede devam etmekte olan toplumsal ve siyasi tedirginliğin de neden olduğunu belirtmektedir. IDC’nin yayınladığı sonuçlar Türkiye PC pazarının yıl bazında %41.6 ve geçen çeyreğe göre %41.4 oranında düşüşle 356.740 adete ulaştığını gösteriyor.

IDC Türkiye Ofisi’nde Sistem ve Altyapı Pazarından Sorumlu Kıdemli Araştırma Analisti Ayşe Kaptanoğlu “PC pazarı yılın 2. çeyreğinde birçok ekonomik ve siyasi sebeplerden olumsuz bir şekilde etkilenmeye devam etti. Döviz kurundaki dengesizlik, pazardaki yüksek ürün stoğu, devam etmekte olan politik istikrarsızlık ve dönemin yaz tatili ile Ramazan’a denk gelmesi pazarda ciddi bir düşüş yaşanmasına sebep oldu. Ve tüm bu olumsuz faktörlerin önümüzdeki dönemde tamamen düzeleceğini içinde bulunduğumuz belirsiz şartlardan ötürü öngörememekteyiz. Bu da tüm yıl bazında pazarda çift haneli bir düşüşün yaşanabileceği sinyalini veriyor. PC üreticileri son dönemde pazarda ortaya çıkan stok fazlası sorunuyla karşı karşıya geldiler ve birçok üretici 2015’in 2. Çeyreginde, planladıkları yükleme adetlerini optimize ederek önlem almaya karar verdi. Çok küçük bir etki olsa da, bazı üreticiler Windows 10 lansmanı öncesi ellerindeki Windows 8 stoğunu bitirmek istediler” dedi.

IDC’nin açıkladığı rakamlara göre HP 2. çeyrekte %24.3 pazar payı ile lider olurken masaüstü segmentinde de en büyük paya sahip oldu. Asus %18.1 lik pazar payı ile 2. sıraya yükselirken notebook pazarında 1. sırada yer aldı. Lenovo ise toplam PC içerisinde %12.9 luk pazar payı ile 3. sıraya yerleşti.

Etiketler: » »
Share
2328 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?