logo

Türkiye’de Toplam Dijital Reklam Yatırımları 789,3 Milyon TL Oldu

mh_bullseye_worldwide_afsin_avci

Bullseye Worldwide Yönetici Ortağı Afşın Avcı

2015 yılının ilk 6 ayını değerlendiren Bullseye Worldwide’ın IAB’den edindiği reklam sektöründeki yatırımları konu alan araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de toplam dijital reklam yatırımları geçen yıldan bu yıla %21,3 oranında artış sergileyerek 789,3 Milyon TL oldu. IAB verilerinden yola çıkarak yapılan incelemede, display reklam yatırımları 2014’e göre toplamda %19,8 büyürken bu kalemde en büyük sıçramayı %68’lık artışla mobil gösterim reklam yatırımları yapıyor. 2014 yılında 10 milyon TL’lik harcaması olan mobil gösterim reklamlarının, 2015 yılının ilk altı ayında 16,8 milyon TL’ye ulaştığı IAB raporlarına yansıyor. Mobil harcamaları %42’lik artış ve 61,1 milyon TL’lik harcamasıyla video reklam yatırımları takip ediyor.

En yüksek artış mobil ve video reklamlarda

Kategorisel açıdan incelendiğinde, alt birimleri ile birlikte en yüksek artışı sırasıyla mobil reklam yatırımları, arama motoru reklam yatırımları ve display reklam yatırımlarının elde ettiği görülüyor. Ancak harcamaların en büyüğü ilk yarıda arama motoru reklamlarına, ardından display reklamlara ve mobil reklamlara doğru yapıldığı raporda yer buluyor.

Bullseye Worldwide Yönetici Ortağı Afşın Avcı “Globalde yükselen, Türkiye’de de ismi hızlıca yayılan programatik pazarlama bu dönem IAB’nin raporunda kendine yer bulmuş gözüküyor. Türkiye’de spesifik bir harcama kalemi olarak bulunmasa da 2016 yılının ilk yarısında göreceğimizden eminiz” dedi.

Mobil ve videoya olan harcama eğiliminin yükseleceği sektör içerisinde çok yeni bir öngörü olarak sayılmıyor. Bullseye Worldwide’ın 2015 yılında gerçekleştirdiği ve 2016’da devam edeceği yatırımların büyük kısmı mobil global reklam teknolojilerini ve networkleri kapsıyor. Bu yatırımlar ile Bullseye Worldwide, global kaynaklar ve çözüm ortakları üretirken ayrıca sektörün kalite çıtasını yükseltiyor.

Doğru tüketiciye ulaşmak için markalar video ve mobil reklama yönleniyor

Avcı “Sektörün en sıcak konusu olan mobil ve video reklamcılığın trendini birçok nedenle açıklayabiliriz. Bu nedenlerin en başında her yaş ve gelir grubundan bireyin akıllı telefon kullanımının artması geliyor. Ayrıca hızlı tüketim alışkanlıkları, TV gibi sınırlandırılmış program zamanlarının artık yeterli kalmayışı ile yükselen VOD tüketimi ve sosyal medya kullanımı mobil ve videoyu markalar gözünde değerli kılıyor. Bunların yanı sıra, marka – tüketici arasındaki uzaklık kapandıkça, tüketicinin ilgi alanları, alışkanlıkları gibi birçok faktörü hedefleme olanağı olan mobil ve video çözümler devreye giriyor. Bullseye Worldwide olarak biz de müşterilerimize hedef kitlelerinin en kişisel alanı olan akıllı telefonlar ve mobil cihazlarına erişim sağlayacak strateji ve operasyonel konularda destek veriyor, bütünsel bir yaklaşımla hedeflerine ulaşmalarını sağlıyoruz” dedi.

Dijitaldeki mobil ve video yatırımlarının artışı sadece Türkiye’ye özel bir durum değil. PwC’nin IAB sponsorluğunda ABD genelinde yaptığı benzer bir araştırmada da 2014 yılının ilk yarısında %23 (5,3 Milyar $) olan Mobil harcamalar 2015 yılının ilk yarısında %54 büyüyerek (8,2 Milyar $) toplam harcamaların %30’una yükselmiş gözüküyor. Türkiye’de olduğu gibi yine en büyük harcama Arama reklamlarına, ardından Mobil’e ve video reklamlarına yapıldığını görebiliyoruz.

Etiketler: » » »
Share
2595 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?