logo

Türkiye’de Yazıcı ve Baskı Pazarı Daralıyor

jenerik_yazici

International Data Corporation (IDC) tarafından yayınlanan en son rakamlara göre yavaşlayan ekonomi ve süregelen sosyal ve politik gerilimler, Türkiye yazıcı ve baskı pazarının 2016 yılının ilk çeyreğinde %29.7’lik bir küçülmeyle 190,918 adet seviyesine gerilemesine neden oldu. Ayrıca; değer kaybeden türk lirası, hem özel sektör hem de kamu sektöründeki yavaşlamalar pazar üzerindeki olumsuz etkilerini sürdürdü. Adetsel olarak gerileyen pazar daha yüksek fiyat ve hız segmentlerine yönelim dolayısıyla ciroda %2.7 büyüyerek $78.87 milyona ulaştı. Geçen yıllara kıyasla yüksek hacimli proje sayısı azaldı, KOBİ’ler alımlarını siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle iptal etti, erteledi veya daha risksiz küçük hacimli projeleri tercih etti.

2016’nın ilk çeyreğinde mürekkepli yazıcı pazarı, azalan tüketici güveni nedeniyle düşüş trendini devam ettirerek adetsel olarak %17.5 gerileme kaydetti. Toplam adetlerin düşmesine rağmen kurumsal tarafta satılan yüksek fiyatlı mürekkepli yazıcı adetlerindeki artış pazarın cirosal olarak %48.4 büyümesiyle sonuçlandı. Tanklı yazıcı pazarı ise yeni modellerin de piyasaya girmesiyle büyüme trendini sürdürdü.

Mono lazer pazarı adetsel olarak %41.1 küçülerek en kötü performansı gösteren kategori oldu. Küçülme daha çok küçük ofis, ev ofis ve KOBİ kullanıcıların tercih ettiği giriş seviyesi ürünlerde yaşandı. Renkli lazer segmentinde adetsel olarak %7.8’lik bir daralma yaşanırken, A3 lazer pazarı %4.9 küçülmesiyle en iyi performans gösteren pazarlardan biri oldu. Mono lazer 45-69 ppm segmentinde ise kamu ihaleleri sonucu gözle görülür büyüme yaşandı.

IDC Türkiye’de görüntüleme, baskı ve doküman çözümleri alanında Araştırma Müdürü olan Zeynep Kılıç “Türkiye pazarı aşırı derecede fiyat hassasiyeti olan bir pazar; dolayısıyla üreticilerin politik ve ekonomik gelişmeleri ve son kullanıcı reaksiyonlarını yakından takip ederek, ona göre fiyat ve pazarlama stratejileri belirlemeleri çok önemli”. “Son kullanıcılar kağıdın ofisleri yakın zamanda terketmeyeceğinin farkında, tek istedikleri baskı maliyetlerini takip edip, kontrol altına alarak düşürmek” dedi.

Etiketler: » » » »
Share
2387 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?