logo

“Yapay Zeka”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Yapay Zeka”

Çevremizdeki tüm elektronik eşyalar gün geçtikçe daha işlevsel ve daha akıllı hale geliyor. Bunun nedeni, bu eşyalarda kullanılan ‘Yapay Zeka’ (Artificial Intelligence) yazılımları. Bugüne kadar bu konuda ne duyduğunuz, ne kadar bilgi sahibi olduğunuz önemli değil. Önemli olan, bu yazıyı okuduktan sonra bu gelişmeleri ne kadar yakından takip etmek isteyeceğiniz!

Kasparov, Deep Blue bilgisayarı ile yaptığı satranç maçlarını çoğunuz hatırlıyorsunuzdur. IBM firmasının geliştirdiği bu 1.4 tonluk cihaz, her satranç oyuncusuna klasik olarak verilen 3 dakika içerisinde 100 ile 200 milyar arasında hamle olasılığı hesaplayabiliyordu. Bunun yanısıra, yeni hamlelere ve oyun stratejilerine kolaylıkla uyum sağlayabiliyordu. Belki bu sadece bir işlemci gücü olarak gözükebilir ama, Deep Blue tasarım ekibi, geliştirdikleri yazılımla bilgisayarın gerçek bir rakip gibi kendi stratejilerini geliştirmesini sağlamışlardı. Yani sizi yenmek isteyen, bunun için kurallara uyarak her türlü ihtimali düşünen gerçek bir rakip. Deep Blue, gelişen yapay zeka teknolojisinden çok basit bir örnek. Burada asıl önemli olan yapay zeka programları ve bunların mekanik uyumunun sağlanması. Yani bir robotun kendi kendine düşünüp hareket edebilmesi ve çeşitli davranışlar sergileyebilmesi.

Yapay zeka ile mekaniğin birleşmesiyle ilgili ilk çarpıcı gelişme AIBO idi. Sony firmasının robot köpeği olan AIBO, kendi yapay zekasına sahip. Üzerindeki sensörlerin de yardımı ile, sahibinin kendisine nasıl davrandığını hissederek, ona uygun bir davranış modeli sergiliyor. Örneğin biraz sert davranırsanız, kızgınlığını belirten sesler çıkartıyor ve sizden uzaklaşıyor. Ayrıca yine belleği sayesinde 75 sesli komutu anlayıp uygulayabiliyor. Şarjı bitmeden hemen önce de gidip şarj makinesini buluyor, kendini şarj etmeye başlıyor. Basit gibi gözüken eylemler olsa da bir zeka parıltısı net olarak gözüküyor.

Asıl geliştirilmek istenen, kendi kendine düşünebilen ve kendini geliştirebilen, eğitilebilen yapay zeka formları. Kendisine verilen komutları sorgusuz olarak yerine getiren değil, verilen komutu inceleyip en uygun işlemi yapan bilgisayarlar eskilerinin yerine geçmek üzereler. Bilgisayarınızı her açtığınızda kişisel bir yardımcı sizi dinliyor olacak ve onunla dilediğiniz gibi sohbet ederek istediğiniz işlemleri onunla beraber yapabileceksiniz. Birçok yazılım şirketi gerçek bir arkadaş gibi sohbet edip dertlerinizi paylaşabileceğiniz programlar geliştirmeye çalışıyorlar. Bunlardan bir çoğunu internet üzerinden ücretsiz indirip çalıştırabilirsiniz. Hatta bazılarında seslendirme bile mevcut.

Amerika’daki bazı mahkemelerde, yapay zeka kullanılarak davaların sonuçlandırılması sağlanacak. Örneğin gelişmiş bilgisayarların veri bankasında önceki olaylarda alınan benzeri kararlar, yasaların hangi suça ne kadar ceza verdiği gibi bazı kritik bilgiler bulunacak. Yapay zeka yazılımı da yargıca büyük bir kolaylık sağlayarak, en uygun cezayı ya da sonucu tavsiye niteliğinde bildirecek. Yargıcın bu öneriyi değerlendirmesi ise kendine kalmış. Şimdilik bu önerilerin bir yaptırımı yok.

Yakın bir zamanda, ev içi sistemlere entegre edilecek yapay zeka sistemleri, insanların günlük hayatlarına direkt olarak müdahalede bulunabilecek ve onlara yardımcı olacak. Nasıl mı? Öncelikle güvenlik konusundaki gelişmeler göze çarpıyor. Ev veya işyeri içerisindeki güvenlik kameraları, merkezi bir sisteme bağlı olacak. Normal dışı bir aktivite gördüklerinde polise hemen haber vermeyecekler. Gerektiğinde kapıları kilitleyip polis çağırabilecek, gerektiğinde de istenilen bir telefona haber verebilecek. Beyaz eşyalar da akıllanıyor; internete bağlanıp eksik olan yiyecekleri sipariş eden buzdolabı zaten piyasaya sürüldü. Hedef, tüm beyaz eşyaların aynı sisteme bağlı olarak, koordineli bir şekilde çalışmalarını sağlamak. Televizyon ve ses sistemlerinde de bu yazılımlar geliştirilmeye çalışılıyor. Evde her odada bulunacak dokunmatik ekranlardan ve panellerden istediğimiz kanalı izleyip, istedikleri ayarları buradan değiştirebiliyorlar. Örneğin bu panellerden evin ısısını değiştirebilir, evin ışıklandırmasını dilediğiniz gibi ayarlayabilir veya arkadaşlarınızla telefon görüşmesi yapabilirsiniz. “Akıllı Ev” olarak adlandırılan bu sistemler şimdilik çok yüksek fiyatlarda satışa çıksa da, önümüzdeki yıllarda makul fiyat seviyelerine ineceği düşünülüyor.

Bilim adamları, attıkları her adımda insan doğasını örnek almaya devam ediyorlar. Günümüz teknolojisiyle insan aklını geçebilecek, ya da rakip olabilecek bir yapay zeka formu geliştirmek mümkün değil. Çünkü işin içine duygular, yetenekler ve insani faktörler giriyor. Bununla birlikte son 30 yıldaki yapay zeka çalışmaları, önümüzdeki dönemlerde bu konudaki gelişmelerin hayal gücümüzün de ötesinde olabileceğini gösteriyor. Oluşturulacak yeni tür, insanın yerini asla alamaz. Ama bizleri bir tehdit olarak görebilir ve bizim yerimizi almak için bizi ortadan kaldırmayı deneyebilir. Bilimkurgu filmlerinde sıkça izlediğimiz, insanlarla robotların hayatta kalmak için yaptıkları savaşlar bir gün gerçek olabilir. Yani kurguyu gerçek yapmak insanoğlunun elinde; her ne kadar sonuçları belirsiz olsa da!

Yapay zeka ile ilgili bazı önemli linkler:

www.yapay-zeka.org

www.alicebot.org

www.a-i.com

Etiketler: » » »
1758 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...