logo

“2005 Model Segway”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“2005 Model Segway”

Sonbahara girmemizle beraber tüm otomobil markaları 2005 model araçlarının tüketiciye sunulduğunu duyurmaya başladı. Bilindiği üzere her sene büyük otomobil firmaları satışları çok iyi giden ve çok tutan arabalarında birkaç rötuş yapıp, yeni bir model olarak piyasaya sürüyorlar. En sık kullanılan yöntemlerden birisi; arabanın estetik görünümüne yapılan ufak müdahaleler. Özellikle ön far camlarının değiştirilmesi, bütün modellerde sıklıkla rastladığımız bir durum. Ayrıca iç donanımdaki birkaç ekstra seçenek, otomatik vites eklenmesi, sunroof eklenmesi gibi ufak güncellemeler, arabaların satış rakamlarının artmasına yardımcı oluyor. Zaten çok fazla tutmayan, düşünülen satış kotasına ulaşmayan modeller piyasadan çekiliyor. Reklamların yoğun yapıldığı bu dönemde, eğer belirli bir bütçeniz de varsa bu tekliflerin hepsine hayır demek çok zor. Mutlaka bir marka veya model aklınızı çeliyor. İşte burada estetik görünümün yanısıra, almayı düşündüğünüz aracın fiyatı, servis yaygınlığı, çıkartacağı masraflar kafanızı karıştırmak için bazı konu başlıklarımız.

Eğer araba almayı düşünen biriyseniz ve bu yazıyı okuyorsanız çok şanslısınız! Çünkü az sonra tüm planlarınız alt üst olacak.

1999 yılında, ilk olarak gazetelerde bazı haberler okuduk. Bu haberler, Amerika’daki bir firmanın basın bülteninden tüm medyaya yayılmıştı. Bu firmaya göre, yüzyılın en önemli buluşu çok yakın zamanda, hatta bir sene içerisinde açıklanacaktı. Bu bir ulaşım aracıydı ve detaylarla ilgili basına hiç bir bilgi sızmıyordu. Bu araca bir takma isim bile bulunmuştu: Ginger (Zencefil) Sabırla bekledik ve gördük ki; Ginger; scooter benzeri bir taşıma aracı idi. Bu birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı, çünkü daha fantastik araçlar bekleniyordu. Uçan bir otomobil, havada ve denizde de gidebilen bir araç gibi. Ginger’in en önemli özelliği, üzerinde bulunan kişiyi asla yere düşürmüyordu. Özel çipi sayesinde ağırlıkla beraber dengeyi sağlıyor ve sizin vücut hareketinizle birlikte ilerliyor, dönüyor, ya da duruyordu.

Ginger, artık satışa çıkan bir ulaşım aracı. İsmi de “Segway” olarak yenilendi. Bu kadar tarihsel gelişim yeterli, artık asıl konumuza, yani neden bir Segway almanız gerektiği konusuna geçelim. Bu araç tek kişilik. Yani gerçekten tek kişilik, ikinci bir kişi dengeyi bozuyor ve düşmenize yol açıyor. Zaten onun araç üzerinde ayakta durması için de yeterli yer yok. Bu şu anlama geliyor, bir bisiklet gibi kız arkadaşımızla binemeyiz. Romantik gezileri unutun. Ayrıca normal bir Sedan arabaya 7-8 kişi binebilen aileler, aynı mantıkta düşünüyorsanız bu araçtan uzak durun!

Bu araç elektrikle çalışıyor. Yani cep telefonunuz gibi şarj etmeniz gerekecek. Tek şarjda 16 km’nin üzerinde mesafeyi gidebiliyor. Yaptığı hız ise saatte en fazla 16 km. Yaklaşık 35 kilo olan bu araç, sizi her türlü hava koşulunda istediğiniz yere götürebiliyor. Yağmur veya çamur, bu Segway için bir engel değil. Lakin araç 0 dereceden soğuk hava koşullarında çalışmıyor. Bu nedenle kar üzerinde gitmeniz şimdilik biraz zor. Düz olmayan arazilerde de Segway’ı kullanabilirsiniz. Aracı çalıştırmak için özel bir kart gerekiyor. Her Segway sahibine özel bir kart veriliyor ve bu kart olmadan Segway’inizi çalıştırmanız mümkün değil. Aynı şekilde başka birisi kendi kartıyla sizin Segway’inizi de çalıştıramaz. Otomatik dengeleme sistemi sayesinde sizi düşürmeden götürüyor, hatta yokuşlarda bile biraz öne eğilmeniz, yokuşu rahatça çıkabilmeniz anlamına geliyor.

Sürüş keyfi çok farklı, sizin hareketlerinizi kendi bilgisayarı ile hesaplıyor ve gitmek istediğiniz yönü ve hızı belirliyor. Örneğin, aleti çalıştırdıktan sonra biraz öne eğilmeniz, aracın ileri istikamette sizi götürmesini sağlıyor. Biraz daha öne doğru kendinizi atarsanız araç hızlanıyor. Aracı durdurmanız için dik durmanız gerekiyor. Yönlendirme de çok basit, sağa veya sola dönüş için aracın tutunduğunuz kollarını biraz çevirmeniz yeterli. İlk çıktığından beri Segway’da bazı değişiklikler yapıldı. Bunların en başında, modelleri çeşitlendirildi. Kişisel kullanım için farklı, şirketlerde kullanım için farklı modelleri var. Aynı şekilde bazı teçhizatları da ekleyebiliyorsunuz. Örneğin işe gidiyorsanız, çantanızı koymak için bir bölmeye ihtiyacınız olacak. Bu tip aksesuarlar da satışa sunulmaya başlandı. Segway’in size getireceği en büyük artı ne olacak? Öncelikle Segway’ın boyutları çok küçük. Bu da sizi park sorunundan kurtarıyor. İsterseniz evde dolabınıza da koyabilirsiniz. Tek kişilik olması hem bir avantaj, hem de bir dezavantaj. Türkiye’de birçok aile kalabalık. Aracın tek kişilik olması aileleri memnun etmeyebilir. Onun yerine bir araba almak çok daha mantıklıca olacaktır.

Gelelim en önemli konuya, yani masraflar konusuna. Segway, alındıktan sonra eğer bir mekanik bozulma gerçekleşmezse, masraf çıkarmıyor. Sadece şarj edilirken belirli bir elektrik harcamasına neden oluyor ama günümüzde evimizde o kadar çok elektronik eşya var ki, Segway’ın getireceği artı maliyet çok ufak olacaktır. Segway’ın benzine ve yağa da ihtiyacı yok. Aracın şu andaki standart versiyonunun fiyatı 3.995 dolar. Tabi bu Amerika’daki fiyatı. Ülkemizde ek ithalat giderleri ve %18’lik vergiyle bize daha pahalıya patlıyor. Buna aracın şirket komisyonunun da ekleneceğini unutmayın.

Çok yakında sokaklarda sayısız Segway görmeye başlayacağız. Ne yazık ki mevcut yollarımız bu tip araçlar için pek müsait değil. Bakarsınız belki de yakında tüm ülkelerde özel Segway yolları yapılmaya başlar. Şu anda sayı bakımından gereksiz gözükebilir ama, yakında Segway’a bir çok rakip gelecek. Fiyatı daha da ucuzlayacak, daha yaygın bir ulaşım aracı olacak. Örneğin Amerika’da birkaç bölgede prototip bazı şarj istasyonları oluşturuldu. Bu istasyonlara gelip aracınızı ücretsiz şarj edebiliyor, çeşitli aksesuar parçaları satın alabiliyorsunuz. Hatta karnınız aç ise birşeyler de atıştırabilirsiniz. Günümüzde benzin istasyonlarında çok çeşitli hizmetlerin sunulması ilham kaynağı oluşturmuş olabilir.

Eğer böyle bir aracı hayal etmişseniz ve size gerçekten lazım olacaksa, Segway iyi bir tercih. Çok fazla hız yapmadığınızdan dolayı kaza riski de düşük bir taşıt. Ama bu sizin Segway’in üzerinden asla düşmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Özel denge sistemine alışmanız gerekli. Unutmayın, Dünya’nın en iyi korunan başkanı George W. Bush’un bile bu araçtan düşmesini engelleyemediler!

Şimdilik biraz yüksek gözüken fiyatı, 1-2 sene içerisinde yarı yarıya düşebilir. Nitekim 2 sene önce 4.995 dolar olan fiyatı da daha şimdiden esnemiş durumda. Türkiye içerisinde daha yaygın bir distrübütör ağı kurulursa çok fazla fiyat farkı ödemeden de temin edilebilir duruma gelir. Her ne olursa olsun Segway asla bir otomobilin yerini alamaz, bunda şüphe yok! Bununla birlikte, geniş bir salonunuz, uzun bir holünüz varsa, arabanızla yapamayacağınız bir gezintiyi Segway ile ev içerisinde yapabilirsiniz. Belki de bu araç dışarısı için değil de ev içi kullanım için yapılmıştır. Bunu anlamanın bir tek yolu var; gidip 2005 model bir Segway almak!

Daha fazla bilgi için www.segway.com

Etiketler: » » »
1718 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...