logo

“Arama Motorları Evrim Geçirecek”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
“Arama Motorları Evrim Geçirecek”

Her geçen gün internet ve beraberinde gelen yenilikler günlük yaşantımızın birer parçası haline geliyor. İş yapma süreçlerimiz ve tarzlarımız da internet ile birlikte gelen kolaylıklar yoluyla değişiyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi de arama motorları. Artık o kadar geliştiler ki hiç kimsenin gitmek istediği web sitesinin tam adresini yazmasına neredeyse gerek kalmadı. Arama motorunun içerisine doğrudan aranılacak olan kelimenin yazılması yeterli oluyor. Ekrana gelen ilk sonuçlardan istenilen siteye bir tıklama ile ulaşılıyor.

Arama motorlarının öneminin bu derece artmasıyla birlikte internet kullanıcılarının beklentileri yükselmeye ve istekleri artmaya başladı. İnsanlar aradıkları bir konu hakkında önüne serilen yüzlerce veya binlerce sonuç link’in arasından arama yapmayı pek sevmiyorlar. Artık hepimiz istediğimiz bilgiye çok kısa zamanda ve minimum tıklama ile ulaşmak istiyoruz. Doğrudan sonuca gitmek hepimizin tercihi. Bu yüzden arama motorları da teknolojilerini sürekli yenilemek zorundalar. Günümüzde özellikle bilişim alanında sadece pazar lideri olmak, marka olmak veya çok fazla reklam yapmak tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Eğer kullandığınız teknoloji yeterli değilse veya insanlar istedikleri verimi sizden elde edemiyorlarsa ne kadar çok afili sıfatınız da olsa sektörde rakipleriniz karşısında çok fazla ayakta kalamıyorsunuz. Pazarın dinamikleri de zaten buna fırsat vermiyor.

2006’ya damgasını vuran dünyanın en büyük Arama Motoru Google şu an için açık ara lider pozisyonda. Aslında geçmişini düşünürsek çok kısa bir zamanda gelen çok büyük bir başarı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Google bile teknolojisini yenilemek zorunda çünkü rakipler boş durmuyorlar. Özellikle son 1 yıldır bir arama motoru oldukça dikkat çekiyor. www.hakia.com adresinde yayınlanan bu arama motorunun en büyük özelliği altyapısını semantik algoritmalar üzerine kurmuş olması. Hakia teknolojisi yepyeni bir altyapı tasarımı ve üzerine kurulmuş semantik algoritmaları içeriyor. Sorulan soruyu bir insan gibi algılama ve komple cevaplar verme kapasitesine sahip bir arama motoru olma yolunda önemli ilk adımları atmış ve bu becerisini otomatik bir halde “öğrenerek” geliştirmek üzere tasarlanmış. Web’in anlam esaslı arama motoru hakia’nın CEO’su yapay zeka ve bulanık mantık uzmanlığına sahip nükleer bilim adamı Dr. Rıza Can Berkan 2007’de arama teknolojisinde aşağıdaki değişimlerin beklendiğini maddeler halinde açıkladı. Bana göre rekabette oldukça ilginç gelişmeler yaşanacakmış gibi görünüyor. Aşağıda öngörülen değişim maddelerini okuduğunuzda sanırım bana hak vereceksiniz.

1. İlk kez bir arama motoru indeksleme yerine QDEXleme gibi yeni bir altyapı üzerine kurulacak.

2. İlk kez ontolojik semantik kullanılarak kelimelerin ötesinde kavramları algılayan ve anlam bakımından eşdeğer sonuçlar getiren bir arama motoru elde edilecek.

3. İlk kez arama sonuçları anahtar kelimelerin rastlanması (ve koyu renkle işaretlenmesi) esasına göre değil ilgili cümlenin semantik analizle saptanması (ve tüm cümlenin arka planının renklendirilmesi) prensibiyle sunulacak.

4. İlk kez tek bir sorgulama sonucunda aynı konunun anlamlı varyasyonları ile ilgili çok sayıda araştırmaya ait sonuçlar bir galeri gibi sunulacak.

5. İlk kez bir arama motorunun sunduğu cevaplar kesintisiz ve cümlelerin yarıda kalmadığı alıntıları içererek kullanıcıların cevapları hızlı şekilde değerlendirmesine imkan verecek ve zaman kazanmasına yardımcı olacak.

6. İlk kez bir arama motoru en iyi cevapları işaretlemeye yardımcı olan diyalog bölümüne sahip olacak ve benzer arama deneyimi için bir galeri önerecek.

7. İlk kez bir arama motorunun verileri yeni sayfa tespit edilmesine değil yeni bilgi bulunmasına bağlı olarak genişleyecek.

Görünen o ki 2007’de arama motorları arasında ciddi bir teknoloji rekabeti yaşanacak. Burada en şanslı kişi olarak ben kullanıcıları görüyorum. 2007’nin herkese mutluluk, sağlık ve huzur getirmesini diliyorum.

Etiketler: » » » »
2638 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...