logo

“Astroloji Yalanı”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Astroloji Yalanı”

Burcunuz nedir? Astroloji ile ne kadar yakından ilgileniyorsunuz? Gazetelerden veya internet üzerinden günlük falınızı takip ediyor musunuz? Yükselen burcunuz hakkında bilginiz var mı? Burcunuzun hangi özellikleri ile karakterinizin örtüştüğünün analizini hiç yaptınız mı? Eğer astroloji ile yakından ilgilenmediyseniz uzak durmaya devam etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Neden mi?

Doğduğumuz tarihte yıldızlar, gezegenler ve galaksiler gibi astronomik unsurların karakterimize doğrudan etki ettiği doğru olabilir mi? Neden olmasın? Peki insanların şu andaki teknikle böyle bir durumun varlığını ölçmesi mümkün müdür? Kesinlikle hayır! Mevcut teknolojimiz buna henüz izin vermiyor. Astroloji konusunda yapılan en büyük mantıksal hata çok daha farklı bir konu; zamanın bir döngü içerisinde ilerlediği varsayılıyor. Sanki 365 gün bittiğinde bütün gezegenler eski konumlarına geri dönüp yıl içerisindeki hareketlerine aynı şekilde devam ediyorlar. İki farklı yılda aynı günde doğan kişilere aynı burcun denk gelmesinin başka izahatı olabilir mi? Bu müthiş bir hata. Astrolojinin ne kadar büyük bir kurgu olduğunu da gösteriyor. Bu işten para kazanıldığı da düşünülürse yapılan büyük bir sahtekarlık.

İnsanların kişiliklerinin doğum tarihleriyle alakalı olduğunu söylemek bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Tekrar anlatmakta fayda var; bütün astronomik öğeler bir şekilde bizi etkiliyor olabilir. Ama bunu bilmemize imkan yok. Dikkat edecek olursak 12 farklı burç çeşitli karakteristik özellikleri temsil ediyor. Kıskançlık, kibir, titizlik, kararsızlık, liderlik, sabır, özgüven, duygusallık, sanata yatkınlık… Liste uzayıp gidiyor. Şimdi sizinle bir deneme yapalım. Herhangi bir burcun özelliklerini alıp okuyun. Hepsinin sizde de olan özellikler olduğunu göreceksiniz. Daha sonra başka bir burcun özelliklerini daha okuyun. Aynı durumla karşılaşacaksınız. Bütün bu özellikler zaten her insanda var. Yaşadığımız olaylar karşısında, geçmiş tecrübelerimize ve aile içerisinde şekillenen ana karakterimize göre bu duyguları yaşıyor ve çeşitli davranışlarda bulunuyoruz. Belirli özellikleri çeşitli burçlara dağıtmak mantıklı bir iş değil. Ufak yaşlardan itibaren de burçların özelliklerini okuyup takip ettiğimiz için bu özelliklerle kendimizi bağdaştırmaya çalışıyoruz. Bir çeşit beyin yıkama da diyebiliriz. Örneğin burcumuzun temel özelliği kararsızlık ise bilinçaltımız davranışlarımıza bu modeli yansıtıyor. Bunun bir koşullu şartlanma olduğu bile söylenebilir. Astroloji konusunda yazan birçok yorumcu ve yazar var. Her gazetenin bir astroloji köşesi var ve günlük yorumlar yer alıyor. Bu günlük yazılar da tam bir felaket!

Astroloji modern medyanın en büyük sahtekarlıklarından biridir. Bu işi meslek edinmiş ve bilimsel olmayan teorik verilere göre yazılmış bilgisayar programları ile ücretli olarak çeşitli yükselen burç ve benzeri hikayeler uydurulabiliyor. Madem ki her geçen gün daha fazla gerçeğin farkına varan bir toplumda yaşıyoruz; astrolojiye inanmaktan vazgeçeceğiz. Hiçbir davranışımızı burçlara bağlamayacağız. Uyumlu olan burçlar, doğum saatinin etkisi, yükselen burçlar gibi konular asla ölçülemeyecek, hesaplanamayacak hadiselerdir.

Astronomi bir bilim dalıdır. Astroloji ise hayal gücüne dayalı bir kurgudur. Gerçekle hiç bir alakası yoktur. Belki birkaç yüzyıl sonra evrendeki yapıtaşlarının bizi nasıl etkileyip etkilemediğini ölçebileceğiz. Bunun için yapmamız gereken Mars’ın veya Jüpiter’in çeşitli dünyaları temsil eden gezegenler olduğunu değil, Güneş Sistemi’nin iki önemli gezegeni olduğunu bilmemizdir. Karışımıza çıkıp gezegenlerin bizi etkilediğini anlatmaya çalışanlara da şunu soracağız: “NASIL?”

Konuya vakıf olduysanız şu an itibariyle astroloji ile asla ilgilenmeyeceksinizdir. Araştıran ve düşünen insanın da yapacağı bu olmalıdır. Eğer yazılanlar size inandırıcı gelmediyse burcunuzun özelliklerini takip etmeye devam edeceksiniz. Eh, ne yapalım bu inatçılığınız da burcunuzdan kaynaklanıyor olsa gerek!

Etiketler: » »
1324 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...