logo

Basın Bülteni Gönderirken Dikkat !

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Basın Bülteni Gönderirken Dikkat !

Basın bülteni, bir kurumu, bir kişi veya grubu ya da bir projeyi sektördeki rakiplerinden ayıran özelliklerini ve anlatılmak istenilen konuyu içeren profesyonelce hazırlanmış bir metni ilgili medya kuruluşlarına haber yapmaları için hazırlanan bir çalışmadır. Bu çalışmanın içeriği haber, röportaj, ürün tanıtımı veya değerlendirme gibi benzer konularda olabilir.

Basın bülteni servis ederken nelere dikkat edilmelidir?

1- Bülten gönderilen yayının haber formatının gönderilecek bültenin konusuna uyup uymadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Yani bir bilişim yayınına hamile kıyafetiyle ilgili bülten göndermenin size hiç bir katkısı olmayacağı gibi markanıza zararı bile dokunabilir.

2- Basın bülteninin dağıtımını tercihan profesyonel basın bülteni dağıtımı yapan kuruluşlar ile çalışarak yapın. Bültende abartılı ve reklam kokan kelimelerden uzak durun. Muhteşem, harikulade, dünyada bir ilk, olağanüstü, süper, ultra, lider vs. gibi kelimeler bülten içinde mümkünse yer almasın.

3- Gönderilen basın bültenleri kişilere özel olmadır. Genel ifadeler yerine basın mensubunun ismi olması daha etkili olur. Toplu gönderim veya “Forward” etme şeklinde gönderi yapmaktan kaçınmak gerekir.

4- Basın bültenleri mutlaka görsel malzeme ile desteklenmelidir. Ekinde hiç bir görsel malzeme olmayan bültenlerin haber değeri olsa bile değerlendirilmeleri zordur.

5- Görsel malzeme seçimi en hassas konulardan biridir. Özellikle dijital yayınlar haber görsellerini ağırlıklı olarak yatay fotoğraflardan seçerler. Dikine veya kare fotoğraflar pek tercih edilmezler çünkü bu görseller kullanıldığında ya görsellerde bozulma ya da sayfa görünürlüğünde bozulmalar olacağından servis edeceğiniz fotoğraflardan bir bölümünün mutlaka yatay fotoğraflardan oluşmasını büyük faydası olacaktır.

6- Görsel malzemenin kalitesi de çok önemlidir. Karanlık ve flu fotoğrafları kesinlikle bülten ile birlikte servis etmeyiniz. Aydınlık, net ve çözünürlüğü yüksek görselleri göndermeyi tercih edin. Mesela atama bültenlerinde kişinin vesikalık fotoğrafını tarayıcıdan dijitale çevirip göndermeyin. Mutlaka kurumsal bir haber fotoğrafı olsun. Bazen de çok küçük 20 kb gibi fotoğraflar ekte gönderilmektedir. Büyük gelen fotoğrafı küçültüldüğünde bir bozulma olmaz ama küçük fotoğrafı büyütüldüğünde kalite bozulacağından böyle bir görsel kullanılamayacaktır. 

7- Aynı bülteni aynı yayına defalarca göndermeyin. Bir kere göndermeniz yeterlidir. Her ilave gönderimde bülteninizin değerlendirme şansı biraz daha azalacaktır. 

8- Bülteni gönderdikten hemen sonra telefona sarılarak “Bülteni aldınız mı?”, “Ne zaman yayına girecek?” gibi sorular sormayın. Her gün bülten gönderen 200-300 kişinin bunu yaptığında ne hale gelebileceğimizi bir düşünün. Bülten gönderdiğinizde gazetecileri sürekli arama düşüncenizden vazgeçin. Sadece bir basın daveti göndermişseniz ve son birkaç güne kadar bir katılım bilgisi verilmemişse o zaman aramanızda fayda olabilir.

9- Sadece bülten gönderirken veya işiniz düştüğünde iletişimde olmayın. Destek istediğiniz yayınlara arasıra da destek olmak için iletişime geçin. Mesela markanızın reklam kampanyasında küçük bir yer bile olsa plana dahil edilmesini sağlayın. Özel günlerini de atlamayın.

10- Sürekli bülten gönderdiğiniz yayına bir basın toplantısı yaptığınız zaman kesinlikle basın davetini göndermemezlik yapmayın. Bu yayınların en hassas olduğu konulardan biidir. Davet göndermedinizse de nezaketen bültenini göndermeyin.

11- Bülteninizi haber yapmış olan bir yayını haberin yayınlanıp yayınlanmadığını kesin kontrol etmeden ne arama yapın ne de aynı bülteni tekrar gönderin. Eğer arayıp bültenimiz ne oldu derseniz ve o mecra haberinizi yayınlamışsa sizlerin yayını takip etmediğinizi düşünecek ve bir daha sizden gelen haberlere asla yer vermeyecektir.

Bu konuda da dikkatli olmakta fayda vardır. Bu ayki yazımı bir deyiş ile bitiriyorum. “Patron her zaman haklı değildir, ama her zaman patrondur.”

Etiketler: »
4485 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?

#

Basın Bülteni Gönderirken Dikkat !” için 2 Yorum

  1. Engin Demirbora : diyor ki:

    İnsanlar vardır meslekleri için yaradılmış sanki ve o insanlar geliştirip büyütür o mesleği ve bunu yaparken öyle dikkatlidirler ki bizler izlerken bizler ne olduğunu anlarız o mesleğin inceliklerini.

  2. Engin Demirbora : diyor ki:

    İnsanlar vardır meslekleri için yaradılmış sanki ve o insanlar geliştirip büyütür o mesleği ve bunu yaparken öyle dikkatlidirler ki bizler izlerken ne olduğunu anlarız o mesleğin inceliklerini.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...