logo

Basın Gezilerinin Anatomisi

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Basın Gezilerinin Anatomisi

Son bir aydır sektörde lansmanlar ve basın gezileri arka arkaya geldi. Tarihinin en sıcak yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde peşpeşe gelen ürün tanıtımlarının durgun seyreden ekonomimize küçük de olsa bir dinamizm kazandırdığını söyleyebiliriz. Gittiğim, gördüğüm ve bizzat içinde olduğum basın gezilerini kendi gözümden değerlendirmek istedim.

İlk olarak 22 Haziran 2012 tarihinde TTNET ile Rixos Premium Bodrum’da gerçekleşen Tivibu basın toplantısı için bir Cuma sabahı erkenden oldukça kalabalık bir grup ile Bodrum’a hareket ettik. TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Tivibu Ev Servisi’nin 100 bin aboneye ulaştığının ve 81 ilde hizmet verildiğinin duyurusunu yaptı. TTNET’in Kurumsal İletişim ekibi son dönemde yaptıkları transferlerle oldukça güçlendi. Ekip iyi olunca, bir de buna İletişim Ajansı Mese’nin tecrübesi eklenince ortaya oldukça başarılı bir organizasyon çıktı. TTNET genelde düzenlediği basın gezilerinde aksamayan organizasyonu ve davetli gazetecilerin konforuna verdiği önemle dikkat çekiyor. TTNET’in geçen yıl düzenlediği Belçika Basın Gezisi de oldukça başarılı bir organizasyon olarak hafızalarımızdaki olumlu yerini koruyor.

İkinci basın gezisi organizasyonu ise 23 Haziran 2012 tarihinde Vodafone Türkiye ile başladı. TTNET ile hem aynı tarihlerde, hem de Bodrum’da çakışan organizasyon için İstanbul’a dönmeden önce Vodafone Türkiye gönderdiği servisle bizleri otelimizden Hilton Türkbükü’ne aldırdı. Ertesi sabah Muğla’nın Milas ilçesinde gerçekleştirilen basın toplantısında Vodafone’un süt üreticilerine nasıl mobil teknoloji desteği verdiğini Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray’dan dinledik. Vodafone Türkiye’nin yurt dışında düzenlediği hiç bir basın gezisine davet edilmedim ama Türkiye’de katıldığım organizasyonları için genel olarak başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bodrum’da düzenlenen ve böylesine çok sayıda basın mensubunun katıldığı bu büyük organizasyonda keşke Vodafone Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Sevil Wittman ve Red Unit Medya Yönetmeni Uğur Sayın da tatilde değil de bizimle birlikte olabilselerdi.

Üçüncü basın gezisinin adresi Nokia Türkiye ile Kapadokya oldu. 41 MP fotoğraf makinesine sahip olan Nokia 808 PureView’i Kapadokya’da balona binerek test ettik. Nokia Türkiye’nin düzenlediği bir basın gezisine ilk defa katıldım. İletişim Ajansı Marjinal baştan sona hiç aksaklık yaşamadığımız çok düzenli bir organizasyon gerçekleştirdi. İlk gün Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan DoubleTree by Hilton Avanos Kapadokya’da düzenlenen basın toplantısında Nokia 808 PureView’ı tanıttı. Ertesi sabah ise erken saatlerde bindiğimiz balonlarda çektiğimiz fotoğraflarla cihazın tüm özeliklerini test etme olanağı bulduk. Nokia 808 PureView ile artık yanınızda ekstra büyük ebatlarda fotoğraf makinesi taşıma eziyeti son buluyor. Cihazın gelişmiş özellikleri ve ayarları ile hem fotoğraf hem de video çekimi büyük bir keyif halini alıyor. Üstelik kullanımı da oldukça kolay.

Dördüncü ve son tanıtımımız için Turkcell ile Antalya Kemer’e gittik. Turkcell’in en yeni akıllı telefonu Turkcell MaxiPLUS5’in tanıtıldığı etkinlik için özel bir otel olan Adam & Eve seçilmişti. Adam & Eve aslında “balayı oteli” olarak bilinse de mimarisi ve hizmet kalitesi ile oldukça iddialı bir otel. Otelde düzenlenen basın toplantısında Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın yaptığı sunumda Turkcell Teknoloji Ar-Ge Ekibi tarafından geliştirilen Turkcell’in yeni ve akıllı telefonu Turkcell MaxiPLUS5’in özelliklerini anlattı. Turkcell MaxiPLUS5, 800MHz’lik Qualcomm işlemcisiyle telefondaki tüm uygulamaların ve özelliklerin hızlı ve kolay kullanımını sağlıyor. Turkcell MaxiPLUS5’ın 1400 miliamperlik bataryası, 3G’de yaklaşık 200 saate varan bekleme ve yaklaşık 240 dakikaya varan konuşma olanağı sağlıyor. 5 megapiksel otomatik odaklanmalı kamerası çok daha iyi bir fotoğraf ve video deneyimi sunan Turkcell MaxiPLUS5, dahili 4 GB ve cihazla birlikte verelen 4 GB hafıza kartı toplam 8 GB’lık depolama alanı ve dahili NFC özelliğiyle geliyor.

Turkcell ile yıllardır hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli basın gezilerine katıldım. Turkcell’in Kurumsal İletişim Bölümü’nün Türkiye’deki en iyi kadroya sahip olduğunu düşünüyorum. Katıldıklarımdan biliyorum ki; düzenledikleri tüm organizasyonları çok başarılıdır ve basın gezilerini 2-3 basın mensubuna bir Kurumsal İletişimci düşecek şekilde organize ederler. Tüm ekip sürekli sizinle ilgilidir ve konforunuz için en ince detayları atlamamaya özen gösterirler. Elbette İletişim Ajansları olan İz İletişim ve Nedim Özkan’ın yönetimindeki tüm ekibin de bu başarıda büyük payı var.

Uzun zamandır bir basın gezisi düzenlemeyen Türk Telekom’un da hakkını verelim. Katıldığım tüm Türk Telekom organizasyonları çok başarılıydı. Onlar da son birkaç yıl içinde Kurumsal İletişim kadrolarına çok iyi transferler yaptılar. En son Antalya’da Mardan Palace Oteli’nde düzenledikleri Lokum Lansmanı’ndan bu yana biraz içlerine kapandılar. Şu an için Türk Telekom’da bir sessizlik hakim. Fakat duyumlarım yakında Türk Telekom tarafında hareketliliğin başlayacağı yönünde.

Basın gezisi düzenlediği zaman çok farklı ve başarılı işlere imza atan Microsoft Türkiye ise yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de bir basın gezisi düzenlemedi. Yurtdışı yaptıkları birkaç organizasyona ise zaten çağırmadılar. En son 2010 tarihinde Microsoft Türkiye’nin o tarihte yeni Genel Müdürü olan Tamer Özmen ile Çeşme – Alaçatı’da kısa ama büyük keyif aldığımız bir lansman gerçekleştirmiştik. Çok ara verdiler ve bence iletişim açısından iyi yapmadılar. Çünkü basın gezileri gazetecilerle firmalar arasında bir iletişim köprüsü. Firma yöneticileriyle daha fazla birlikte zaman geçirebileceğimiz tek alternatif etkinlik. Ayrıca Microsoft Türkiye’nin İletişim Ajansı Bersay olduktan sonra sanırım Türkiye içinde hiç basın gezisi düzenlenmedi. Bu da ilginç bir ayrıntı.

Son olarak Erkan Akdemir yönetimindeki Avea’nın Kurumsal İletişim Ekibi ve İletişim Ajansı hakkında birkaç kelam edeceğim. 8,5 yıldır yayınımızı daha bir kez olsun şehir dışı ve yurt dışı basın gezisine davet etmedikleri gibi, bir gazeteci olarak iletişimimiz sadece çağırdıkları basın toplantılarıyla sınırlı. Avea’nın Kurumsal İletişim Ekibi ve İletişim Ajansı’ndan birisiyle basın toplantıları dışında ne bir kahve içmişliğimiz ne de bir yemek yemişliğimiz olmadığı gibi yayınımızı düzenli takip etmediklerine dair çok güçlü delillerim olduğunu bile söyleyebilirim. Avea dışındaki tüm operatörlerin Kurumsal İletişim ve İletişim Ajansı ekipleriyle çok yakın ve güçlü iletişim sağlarken, Avea ile iletişimimizin bu kadar zayıf olması gerçekten çok ilginç.

Bu ay ki yazımı anonim bir deyiş ile noktalıyorum. “Boş yere canı yanmaz insanın.. Ya bir eksiklik vardır geleceğe dair ya da bir fazlalık geçmişten gelen…”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » » »
2281 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...