logo

Basın Toplantıları Gözlemlerim

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Basın Toplantıları Gözlemlerim

Stilletto, kadınların ayaklarını oldukça zarif gösteren, ince topuklu, sivri burunlu bir ayakkabı modelidir. Şimdi diyeceksiniz ki bu stilletto meselesi nereden çıktı? Konuyu bir anımı anlatarak açıklayayım. Katıldığım bir basın toplantısında basın masasına geldim ve kaydımı yaptırırken içerideki herkesi kapı girişinden görebiliyordum. İçeride 70 – 80 civarında davetli vardı ve basın masasında kayıt alan arkadaşlara dönüp içeride 20 civarında yayınlardan gelen reklamcı olduğunu söyledim. Şöyle bir listeye bakarak “Evet aşağı yukarı öyle. Peki nasıl anladınız” diye sordular. Onları yanıma çağırdım ve biraz eğilip topuklu ayakkabıların sayılarını toplamalarını istedim. Beraber saydık, gerçekten 20 kişi civarındaydılar.

Basın Toplantıları Gözlemlerim Katıldığım Binlerce Toplantıya Dayanıyor

6000’e yakın basın toplantısı, lansman ve açılış benzeri etkinliğe katılmış biri olarak özellikle Bilişim Sektörü basın toplantıları için genel geçer bir kural olarak basın toplantılarına ayağında Stilletto ile gelenlerin çok büyük bir çoğunluğunun yayınların Reklam-Pazarlama bölümlerinde çalışanlar olduğunu söyleyebilirim. Elbette toplantıyı düzenleyen kurumsal tarafın yöneticilerini, PR firması çalışanlarını ve özel davetlilerini ayrı tutuyorum. Eğer bana inanmıyorsanız ilk gittiğiniz toplantıda kendi gözleminizi yapabilirsiniz

Uzayan Basın Toplantıları

Müşteri tarafından bakıldığında belki senede bir veya birkaç defa basın toplantısı düzenliyor olabilirler, hatta söyleyecek çok sözleri de olabilir. Fakat inanın benim dikkatim 25-30 dakikadan sonra ciddi dağılıyor ve sıkılmaya başlıyorum. Bizler yani toplantıya çağırdığınız gazeteciler toplantıyı düzenleyen markanın eğitim verdiği bayileri veya mal satmaya çalıştığı müşterileri değiliz. Basın toplantılarında haber yapmak için bulunuyoruz ve günde en az 2-3 tane daha benzer toplantıya katılıyoruz. Lütfen basın toplantılarınızı kısa tutun ki; hem biz mesajınızı doğru alalım hem de siz gereksiz yere bizim zamanımızı almayın.

Basın Toplantıları İçin Mekana Dikkat

Etkinlik yapılacak mekan ile ilgili olarak sözüm PR firmalarına özel. Sizler müşterilerinizi yönlendiriyorsunuz ve müşteriniz de sizin seçtiğiniz mekanlarda toplantı veya lansman gerçekleştiriyor. Bu mekanları seçerken lütfen bazı özelliklere dikkat edelim.

Mesela etkinlik şehir merkezlerinden uzakta yapılacaksa gidiş ve dönüş için mutlaka servis organize edin. Bir basın mensubu size servis sorduğunda da lütfen nasıl gelinebileceği konusunda akıl öğretmeye kalkmayın. Biz yolu zaten buluruz ama eğer soruyorsak kibarca “servis niye koymadınız?” demek istiyoruzdur.

Güvenliği üst düzeyde olmayan ve güvenlik kamerası bulunmayan mekanlarda fiyat ne olursa olsun etkinlik düzenlemeyin ki oluşabilecek güvenlik sıkıntılar markanıza zarar vermesin.

Ayrıca mekan çok ünlü diye alanı küçük yerlerde ya etkinlik yapmayın ya da sınırlı sayıda kişiyi sadece LCV alarak çağırın. Özellikle çok küçük ve kalabalık olan mekanlarda yürürken sıkışıklıktan birbirimize çarptığımızda emin olun sizin ve adına etkinlik düzenlediğiniz markanın kulaklarını çok çınlatıyoruz.

Lütfen davet metinlerinin altına ücretsiz otopark hizmeti olup olmadığını açık ve net bir şekilde belirtiniz ki bizler de size telefon açmaya gerek kalmadan ulaşım planlamamızı yapabilelim.

Basın Daveti Göndermiyorsanız Basın Bülteni de Göndermeyin

Bu konuyu defalarca yazdım ama tekrar hatırlatmakta fayda var. Bir basın toplantısı veya basın gezisi organize ediyorsunuz ve davet göndermiyorsunuz. Elbette olabilir, her yere çağıracaksınız diye bir kural yok. Ama davet göndermediğiniz etkinliğin basın bültenini de o yayına nezaketen göndermeyin.

Bir de yıl içinde karda, çamurda veya yaz sıcağında markanızın her toplantısına 3-5 telefon görüşmesi yaparak çağırdığınız basın mensuplarını yılda bir kez yaptığınız keyif odaklı toplantılara çağırmamazlık yapmayın. Ya hepsine çağırın ya hiç birine çağırmayın. Aksi durumda kendimden biliyorum markanız için ciddi sıkıntı olur.

Basın Gezilerinde Rotasyonun Önemi

Bazı şirketler düzenledikleri basın gezilerine yıllardır hep aynı yayınları ve hep aynı insanları davet ediyorlar. Basın toplantısına hangi yayınları çağırıyorsanız basın gezilerinize de rotasyonlu olarak o yayınları davet edin.

Aynı gazeteciyi 10. kez davet etmek yerine hiç davet edilmemiş bir yayını da bir kez olsun davet edin ki hem sürekli davet edilen gazeteci bunu kendisine özel bir hak olarak görmesin, hem de davet edilmeyen gazeteciler markaya gönül koymasın.

Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar. Arkanızda markanıza antipati besleyen gazeteciler bırakmayın. Bir gün o gazetecinin çok büyük bir mecrada karşınıza çıkabileceğini ve belki de markanızla ilgili önemli bir haber konusunda markanızın adaletli haber yapılmasına ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.

Etiketler: » »
4936 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...