logo

“Dijital Sanatlar”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Dijital Sanatlar”

Bilgisayar desteği ile yapılan her türlü fotoğraf ve video görüntüsünden bahsederken kullandığımız bir terim olan dijital sanatlar bu mesleği icra eden kişilere azımsanmayacak kadar yüklü miktarda para kazandıran bir özel uzmanlık alanı haline geldi. Son 20 yıl içerisinde üniversitelerde bu uzmanlık alanıyla ilgili bölümler açıldı. Özel eğitim merkezleri dijital sanatlar kurslarını da açmaya başladılar. Gelişen teknolojinin bir hediyesi olarak doğan bu yeni alan yakın zamanda hepimiz için daha önemli hale gelecek. Peki nasıl?

Dijital sanatların oldukça geniş bir uygulama sahası var. Bilgisayar temelli olan fraktal ve algoritmik, vektör grafik, bilgisayar ortamına aktarılmış fotoğraf veya grafik tabletten alınan çizimlerine kadar uzanan bir çok türü mevcuttur. Günümüzde dijital sanatların gelişmesine en çok katkısı olan unsur yazılımlardır. Önemli bilgisayar yazılım şirketlerinin ürettikleri profesyonel programlar ile görüntülerde her türlü değişikliği sağlamak mümkün olmaktadır.

Dijital sanatlar kendi içerisinde toplam 5 kategoriye ayrılmaktadır. Dijital fotoğrafçılık, elektronik fotoğraf makineleri sayesinde bilgisayara aktarılıp işlenebilen fotoğrafların çekilmesini kapsar. Özel Film efektleri (sfx) eğlence, sinema ve televizyon dünyasında kullanılan görüntülerde illüzyonist etki oluşturma amacıyla kullanılır. Dijital görüntüleme fotoğraf veya videoyu işleme, sıkıştırma, kayıt etme ve çıktısını oluşturma olarak tanımlanabilir. Fotoğraf manipülasyonu dediğimiz kısımda resim düzenleme teknikleri ile resim üzerinde değiştirme ve yanıltma yapılır. Son olarak da Refotoğrafya aynı kişinin ya da aynı alanın (güzel bir manzara veya ev gibi) farklı zaman dilimlerinde görüntülenmesi ve “önce / sonra” olarak belirtilerek şeklinde insanların bilgisine sunulmasıdır.

Yazılı ve görsel basında kullanılan birçok program sayesinde gerçeğinden neredeyse ayırt edilemeyecek fotoğraflar ve video görüntüleri elde edilmektedir. Son yıllarda çekilen sinema filmlerinin büyük bölümünde en az bir tür görsel efekt bulunmaktadır.

Sinema ve televizyon filmlerine eklenen bu görsel efektlerin kalitesini tek bir olgu ile ölçülüyor: İzleyen kişiler ilgili sahnenin efekt olduğunu fark edemiyorsa görsel efekt o derece başarılı uygulanmış demektir. Bir fotoğrafı incelerken de renkler, canlılık ve gerçekçilik ön plandadır. Bu kriterlerde bir bozulma olmadan yapabildiğiniz her değişiklik dijital sanatların çalışma alanına girmektedir. Çok basit fotomontaj teknikleri ile hazırlanan görüntülerle daha önce hiç gitmediğiniz yerlerde çekilmiş hatıra fotoğraflarına sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte sizi eşinizden ayırmak isteyen art niyetli birisi sizin fotoğraflarınızla oynayarak başka bir ilişkiniz varmış gibi davranıp hiç tanımadığınız insanlarla birlikte olduğunuz fotoğrafları eşinize gönderebilir. Böyle bir durumu izah etmekte güçlük çekebilirsiniz.

Dünya üzerinde şu anda milyonlarca video kamera ve fotoğraf makinesi var. Bu cihazlar sürekli olarak çeşitli görüntüler kayıt ediyorlar. Siz sokakta yürürken, bir lokantada yemek yerken, bir dükkandan alışveriş yaparken görüntülerinizi kaydediyor ve saklıyorlar. Güvenlik nedeniyle yapıldığı söylenen bu kayıtların bir gün başınıza neler getirebileceğini hiç düşündünüz mü?

İşlemediğiniz bir suç görsel efektlerle sizin üzerinize atılırsa ne olacak? Bu işi yapanlar için çok basit bir kamera hilesi vasıtasıyla hayatınızı değiştirebilir. Sizi olmadığınız bir yerde gösterebilir, yapmadığınız bir suçu sizin üzerinize yıkabilir. Gerçekten ayırt edilemeyecek düzeyde görsel efektler kullanılmaya başlandığında sinemadan aldığınız keyfi günlük hayatınızda alamayacaksınız. Çünkü güvende olmayacaksınız!

Etiketler: »
1231 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...