logo

Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir.

Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat

Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta yazışmaları onların eline geçebilir. Ele geçirdikleri size özel servislerin oturum açma bilgileri ile internette siz gibi her türlü işlemi yapabilirler. Şirket e-postanızın ele geçirildiğini ve siber korsanların bunu sizin adınıza müşterilerinizden çıkar sağlamak için kullandıklarını bir düşünün, hayali bile korkunç değil mi? Bütün halka açık WiFi noktaları güvensizdir diyemeyiz fakat bütün bu noktalarda başınıza bir iş gelebileceğini bilmelisiniz. Oturum açmadan ve kişisel verilerinizi paylaşmadan sadece internette sörf yapmanızı öneriyorum.

1. Sahte WiFi İsimlerine Dikkat

Halka açık olan Wi-Fi ağına bağlanmak istediğinizde bir anlık dalgınlıkla girmek istediğiniz WiFi ağı yerine o ağı taklit eden ve ismi o ağa çok yakın olan ağlarla bağlanmış olabilirsiniz. Bir kahve zincirinde kahvenizi keyifle yudumlarken garsona sorduğunuz mekanın WiFi ağının adına çok yakın bir isim ile bir WiFi ağ oluşturmuş olabileceklerini ve sizi gafil avlamak için bekleyen birileri olabileceğini sakın unutmayın. “kahvecimbenim” isimli ağa giriş yaparken çok benzeri “kahvecim_benim”e tıklayarak giriş yaparsanız bu sizin korsanların eline düşmüş olabileceğinizin en açık göstergesidir. Böyle bir dikkatsizlik yapmamaya özen gösterin.

2- Hiçbir Hizmette Oturum Açmayın

Halka açık Wi-Fi ağları yoluyla paylaşılan veya karşı taraftan alınan verilerin tamamı o ağı dinleyen birileri tarafından görülebilir. Bu yüzden verilerinizi riske atmamak adına kullandığınız hiçbir servise oturum açmayın. Kullandığınız WiFi ağının bir şifresi olsa bile bu şifre sizi yanıltmasın. Şifreler ağın güvenli olduğunu garanti etmez.

3. Acil İşler İçin Mobil Bağlantınızı Kullanın

Dışarıdasınız ve acil bir banka ödemesi yapmanız veya e-devlet kapısına oturum açmanız gerekiyor. Böyle bir durumda telefonunuzun mobil veri bağlantısını kullanın. Verilerinizi riske atmanıza gerek kalmadan işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

4- Bir VPN Uygulaması Bulundurun

Herkese açık bir WiFi ağına giriş yapıyorsanız güvenlik önlemi olarak bir VPN uygulaması kullanmanızda fayda vardır. WiFi bağlantınız ile birlikte VPN uygulaması da çalıştırırsanız çok daha güvenilir bir bağlantıya sahip olursunuz.

Siber Korsanlar Hangi Verilere Ulaşabilir?

– Tarayıcınızdan hangi adreslere girdiğinizi görebilir. Hangi siteleri kullandığınızı öğrenirler.

– Kullandıkları yazılımlarla kendi bilgisayarlarında sizin tarayıcıya yüklediğiniz sayfaların tamamını görebilirler.

– Oturum açtığınızda kullanıcı adı ve şifrenizi görebilirler.

– Word, PDF benzeri dosyaların içeriğine ulaşabilirler.

Etiketler: »
2657 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...