Son Dakika
Hubble Uzay Teleskobu’nun dünyaya gönderdiği yüksek çözünürlüklü resimler içerisinde yeni galaksiler, gezegenler ve birçok gök olayı hakkında bilgi sağlayabilecek çeşitli ipuçları bulunuyor. Bilim insanlarının asıl aradığı ise dünya benzeri yaşanabilecek gezegenler hakkında bir umut ışığı. Bunun temel nedeni sadece bilimsel merak değil, bir zorunluluk. Artan nüfus ve dünya kaynaklarının dengesiz ve aşırı kullanımı sebebiyle 2100 yılına kadar dünya kaynaklarının önemli bir kısmı tükenmiş olacak. Bu kaynaklar genelde günlük hayatımızda kullandığımız tüm eşyaların hammaddelerini oluşturması açısından önemli, hem de içlerinde temel gıda ürünleri de var. Gazetelerde son dönemde mutlaka denk gelmişsinizdir; kakao çok yakında lüks tüketim ürünleri arasına girecek. Şu anda bir kaç liraya alabildiğimiz çikolataları çok yüksek fiyatlardan satın almak zorunda kalacağız. Petrol neredeyse bitme noktasına geleceği için yeni enerji kaynaklarına yönelmek zorundayız. Şu anda dünyada 3.5 trilyon varil petrol rezervi kaldığı tahmin ediliyor. Ancak tüm rezerve erişimin maliyeti de düşünülürse 2050 yılı itibariyle büyük bir petrol krizi yaşanacağı tahmin ediliyor.
Yeni bir gezegen bulunması ve bu gezegendeki yaşam koşullarının uygun olması durumunda dünyadaki insanların buraya nasıl transfer edilecekleri bir başka önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Elbette başka bir gezegende kurulacak bir keşif kolonisi ile başlayacak olan bu “göç” süreci, mevcut teknoloji ile pek mümkün gözükmese de bir yüzyıl sonra hangi teknolojik imkanlara sahip olacağımızı kestirmek çok güç. Yine de yaklaşık 10 milyar insanın çok uzun bir seyahat için nasıl hazırlanacağı, ne tip gemilerle taşınacağı yanıtlanmayı bekleyen sorular arasında yer alıyor. Bazı araştırmacılar kulağa fantastik gelen bazı önerilerde bulunuyor. Örneğin belirli bir süre moleküler düzeyde transfer yapılabileceği ve canlı ışınlamanın gerçekleşebileceğini iddia edenler olduğu gibi, fizik biliminin elverdiği ölçüde çok yüksek hızlara çıkabilen gemiler inşa edilebileceği de yapılan tahminler arasında yer alıyor. Elbette tüm dünya halkının bir başka gezegene nakil edilmesi gibi bir durum realitede mümkün değil. Yine de, dünyanın kaynak zenginliğine tekrar kavuşabilmesini sağlayabilecek bir nüfusun belirlenmesi ve buna göre dünya nüfusunun tahliye edilmesi bir zorunluluk. Kapitalizmin bir gerçeği olarak toplumun zenginlerinin tahliyede ilk sırada olacakları, öncelik alacakları muhtemel. Yine de gelecek yıllar içerisinde yoksulluğun azaltılacağı, gelir dağılımında ve kaynak paylaşımında adaletin sağlanacağı bir dünya düzenine ulaşmak hepimizin ortak ütopyası.
Koloninin kurulacağı ve yeni bir yaşamın başlayacağı gezegenlerde ise nasıl bir toplumsal sistemin kurulacağı, hangi adalet sisteminin uygulanacağı, güvenlik önlemlerinin kim tarafından alınacağı akla gelen ilk sorular. Gittiğimiz gezegene yerleşirken de özel mülkiyet hakkı olacak mı? Daha çok maddi kaynağı veya parası olan kişiler, okyanus manzaralı bir bölgede kendi evlerini mi inşa edecekler, yoksa herkes gibi ortak alanları paylaşıp diğer insanlarla birlikte mi yaşayacaklar? Dünyadaki ekonomik modellerin bir kopyası mı uygulanacak, yoksa radikal bir hamle ile hiç bir kişinin istisna olmayacağı tam eşitlikçi bir model mi benimsenecek? Bu koloninin kullanacağı yönetim biçimi ne olacak? Güç oyunları ve politik tezgahlar burada da olacak mı? Eğer işin içerisinde insan varsa, hangi dünyaya, hangi gezegene veya boyuta gidersek gidelim, bazı alışkanlıklarımız da bizimle birlikte gelecek. Bu alışkanlıklar ve getirdiği durumlarla hep yüzleşeceğiz. Zaten bu da sınavın bir parçası değil mi?..
Önemli Not: 15 Temmuz’da şehit düşen tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza ise Allah’tan acil şifalar diliyorum.
Etiketler: Erkut Altındağ » Hubble Uzay TeleskobuİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Aralık 2023 Köşe Yazıları
01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları
01 Ekim 2022 Köşe Yazıları
01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları