logo

Ehliyet Yenileme İşlemleri

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Ehliyet Yenileme İşlemleri

Ehliyette bir kere alıp ömür boyu kullanma dönemi kapanıyor. Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar artık 1 Ocak 2016  tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü’nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alarak istedikleri işlemi yapabilecekler.

Sürücü Belgesinin Yenilenme Süreci

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri 01/01/2016 tarihinden 31/12/2020 tarihine kadar beş yıl içerisinde tamamlanacak. Yeni tip ehliyeti  aldığınızda Avrupa ülkeleri dahil toplam 80 ülkede geçerli bir belgeniz olacak. Bugün sizlere yeni tip sürücü belgesinin zayi ve yıpranma nedeniyle yenileme işlemlerinin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Çevrimiçi Randevu Alın

İlk iş olarak surucurandevu.egm.gov.tr adresinden adınıza randevu almanız gerekiyor.

 Dilekçe

Başvuru yapacağınız ilgili bölüme yazılmış ve ne yapmak istediğinizi açıklayan dilekçe hazırlamanız gerekiyor.

Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

İşlemleri sorunsuz yapabilmeniz için yanınızda yukarıdaki kimliklerden en az bir tanesini bulundurmanız gerekiyor.

Sürücü Sağlık Raporu

İşte bu madde en önemlisi. Öncelikle Aile Hekimi’ne başvurmanız gerekiyor. O da sizi gerek görürse göz doktoruna veya gerekli gördüğü diğer sağlık birimine muayene için gönderiyor. En son tüm muayeneleriniz bittikten sonra tekrar Aile Hekimi’ne gelip sağlık raporunuzu alıyorsunuz.

2 Adet Fotoğraf

İstenen 2 fotoğraf da biyometrik olmalı. 5×6 cm ebadında ve arka fon beyaz olacak şekilde isteniyor.

Zayi Değilse Mevcut Sürücü Belgesi

Eğer bir kayıp durumu yoksa başvuru esnasında mevcut sürücü belgenizi alıyorlar ve size 15 gün geçerli olmak üzere geçici bir belge veriyorlar. Ehliyetiniz size 15 gün içinde posta yolu ile belirttiğiniz adrese yollanıyor.

 Banka Ödemesi (Kağıt Bedeli ve Vakıf Payı)

Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıp makbuzlarını yanınızda getiriyorsunuz. 13TL + 2 TL toplamda 15TL bir ödeme yapılıyor.

Dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı daha var.  surucurandevu.egm.gov.tr adresinde randuvu aldığınız saatten 15 dk. önce randevu alanında hazır bulunun. Daha önce son 5 yıl içerisinde parmak izi verdinizse önce parmak izi dosyanızın bir kopyasını almak için Parmak İzi Bölümü’ne uğrayıp daha sonra evraklarınızla başvuru yapmanız gerekiyor.

Ayrıca yoğun başvurulardan ötürü bekleme zamanları bazen saatleri bulabiliyor. Eğer sıranın size gelmesini başardıysanız ve evraklarınız da tamsa 10 dk. içinde tüm işlemler bitmiş oluyor.

Bir de önemli not: Yaşanan yoğunluktan ötürü sürücü belgeleri 15 günlük süreçte adrese ulaşamayabiliyor. Bu durumda size verilen 15 gün geçerli ve sürücü belgesi yerine geçen belgenin süresi bitiyor. Zor durumda kalmamak için başvuru yaptığınız yere giderek durumu bildirdiğinizde o belge bir 15 gün daha yenileniyor.

Etiketler: » » » » »
10688 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...