logo

GSM Operatörleri ve Sosyal Sorumluluk

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
GSM Operatörleri ve Sosyal Sorumluluk

Küresel sermayenin %90’ını elinde bulunduran özel sektörün kalkınmada üstlendiği rolün bir parçası olan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Projeleri son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkıyor. KSS faaliyetleri ise, Sosyal Sorumluluk Kampanyaları, Karbon Salınımı Ölçümlemeleri ve Küresel Çevre Anlaşmaları gibi daha birçok alanda şirket kültürünün bir parçası olarak kendini gösteriyor.

Aslında herkesin kafasında farklı bir KSS kavramı tanımı var ama konunun çok daha net olarak anlaşılabilmesi için bu kavramın ne olduğunu net bir biçimde tarif edelim. Halkla İlişkiler İletişim Platformu Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) kavramını şöyle açıklıyor: “KSS, kurumların genellikle faaliyet gösterdikleri alanlarda (çevre, sağlık, eğitim vb.) gerçekleştirdikleri projelerle karşımıza çıkar. Bazı kurumlar kendi vakıflarını kurarak, bazıları da mevcut STK’larla işbirliği yaparak proje gerçekleştirme yoluna gidebilir. Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) yürütmekte oldukları projelere destek vermek de yöntemlerden biridir. Özetle KSS hem şirkete, hem topluma kazandırır”.

Türkiye’de sektördeki 3 büyük GSM operatörüne baktığımızda gerçekten çok önemli KSS projelerine imza attıklarını görüyoruz. Zaten KSS projeleri artık günümüzde marka bilinirliğinin artmasındaki en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Bu firmaların bir kısmı okul yaptırıyor, bir diğeri burs veriyor, kimi doğayı koruyucu önlemler alıyor, bir başkası ise çocukların gelişmesine katkı ve destek sağlıyor.

KSS projeleri alanında gerçekten çok büyük projelere imza atan firmaların başında Turkcell geliyor. Turkcell’in KSS projelerini ise Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve ekibi yönetiyor. Sosyal sorumluluk projelerine bakışları aslında şirket kültürlerinin de bir parçası. Bu işe ne kadar gönülden zaman ayırdıklarını ve projeleri teker teker hayata geçerken duydukları heyecana yanlarında defalarca şahit olan birisi olarak, bu ekibin daha birçok yeni ve büyük ses getirecek KSS projelerine imza atacağını düşünüyorum.

Turkcell’in Öne Çıkan KSS Projeleri

Gönül Köprüsü

2008 yılında başlayan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell’in işbirliğinde gerçekleştirilen “Gönül Köprüsü” Projesi, Türkiye’nin dört bir yanından çocukların farklı illeri ziyaret ederek bir yandan ülkemizin doğal ve kültürel güzelliklerini keşfetmelerini, bir yandan da ömür boyu sürecek dostluklar kurmalarını hedefliyor. “Gönül Köprüsü”, çocukların yaşadıkları şehirden farklı bir şehirde akranlarıyla buluşmasını, kendilerini ve farklı şehirlerden gelen yaşıtlarını tanımalarını, sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklere katılarak hayatları boyunca unutamayacakları deneyimler yaşamasını sağlıyor. Proje kapsamında 3 yılda toplam 130 bin öğrenci Gönül Köprüsü gezilerine katıldı. Projenin 4. yılında Türkiye’nin dört bir yanından 10 bin öğrenci, 19 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında 5’er günlük turlara katılarak yeni deneyimler yaşama fırsatına kavuşuyor. Bu yıl projeye, 81 ilden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Almanya’dan ve Gümülcine’den on bini aşkın öğrenci katılıyor.

Kardelenler

Doğu Anadolu’nun soğuk ikliminde, kar kalkmadan açan kış çiçeklerine Kardelen adı verilir. Yöre koşullarına ve törelerine baskın çıkarak okula, bilgiye koşan kız çocukları gibi, onlar da kendi varoluş çabalarının sembolüdür, kara toprağı delerek ışığa ulaşan Kardelenler. 2000 yılında Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulan Kardelenler Projesi, Türkiye genelinde, okuma azmi ve kararlılığı gösteren 5.000 kız öğrenciye eğitim bursu vererek başladı. 2007 yılında Turkcell projenin kapsamını genişleterek her yıl burs sayısını 10.000’e çıkardı. Kardelenler” Projesinde, ailelerinin maddi yetersizliği nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlanması ve kızlarımızın meslek sahibi, ufku açık “birey”ler haline gelmeleri amaçlanıyor. Projede şu ana kadar; 27.500 öğrenciye Turkcell bursu verildi. 11.500 Kardelen liseden mezun oldu. 3.437 Kardelen üniversiteyi kazandı. 1.250 Kardelen üniversiteden mezun oldu.

Van İçin Türkiye Kumbarası

Turkcell ve Türk Eğitim Vakfı el ele verdi, Van için Türkiye Kumbarası’nı kurdu. Türkiye Kumbarası’na ilk katkıyı da Turkcell yaptı. Turkcell’in bağışladığı 5 milyon lira ile, 100 öğretmen için ev, 100 öğrenci için yurt yapılacak. 100 öğrenciye de burs sağlanacak.

Projenin ayrıntıları için: www.turkiyekumbarasi.com

Cepten Kalkınma Seferberliği

Turkcell, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliğine giderek cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gücü’ adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçiriyor. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak. Projeye ilk bağışı ise Van’daki kadınların ekonomiye kazandırılması için 400 bin TL ile Turkcell yaptı.

Turkcell Spor Akademisi

Turkcell, KSS Projeleri kapsamında sporun gelişmesine ve sporcuların yetişmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu çerçevede bireysel dallarda, teniste, halterde, güreşte, yüzmede, atletizimde ve görme engelli bisiklet sporunda federasyonların ve milli takımların sponsorluklarını yapıyor, bireysel sporcuları destekliyor. Turkcell şimdi de daha fazla bireysel sporcu yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Turkcell Spor Akademisi kurmayı hedefliyor.

Vodafone’un Öne Çıkan KSS Projeleri

Düşler Akademisi

Türkiye Vodafone Vakfı’nın UNDP ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğiyle 2008 yılında başlattığı “Düşler Akademisi” Projesi ile sanat aracılığıyla engelli bireylerin sosyal dışlanmayı kırmalarına, aktif ve üretken olmalarına destek olunması hedefleniyor. Düşler Akademisi atölyelerinde fiziksel, zihinsel, işitme, görme engelli gençlere, kronik hastalık gruplarına, yoksul – yoksun gençlerimize vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ’lik, enstrüman, resim, tasarım, yoga, film atölyeleri ücretsiz olarak sunuluyor.

“Geleceğe İlk Adım” Projesi

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) geliştirdiği, Türkiye Vodafone Vakfı’nın desteklediği ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2009 yılında hayata geçirilen “Geleceğe İlk Adım” Projesi’ndeki temel hedef binlerce çocuğa kaliteli bir okul öncesi eğitim sağlamak. Gelişimlerinin en kritik olduğu okul öncesi döneminde her çocuğun okula gitme hakkı olduğundan yola çıkarak hazırlanan “Geleceğe İlk Adım” Projesi, toplumun gelişimi için şart olan çocuklarımızın potansiyellerini en üst noktasına ulaştırma ve daha da ötesi onlara hayata eşit başlayabilme hakkı sağlamayı hedefliyor.

Teknolojide Kadın Hareketi

Türkiye Vodafone Vakfı, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliği ile “Teknolojide Kadın Hareketi” projesini hayata geçirdi. Cherie Blair Vakfı ve Dünya GSM Birliği Kalkınma Fonu’nun küresel ölçekte yürüttüğü mWomen Programı’nın Türkiye ayağını oluşturan “Teknolojide Kadın Hareketi” Projesi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak, ekonomiye katılımlarına yönelik fırsat eşitliği yaratmayı, sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve girişimciliklerini geliştirmek için gerekli zemini hazırlamayı hedefliyor.

Kan Bağış Noktası Bilgilendirme Servisi

Türkiye Vodafone Vakfı ve Türk Kızılayı işbirliğinde, mobil teknolojilerin insanların iyiliği için kullanılması misyonuyla kan bağışında bulunmayı kolaylaştırmak ve teşvik etmek üzere “Kan Bağış Noktası Bilgilendirme Servisi” hayata geçirildi. Kan bağışının sadece acil durumlarda değil düzenli olması gerekliliğini vurgulamak ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla; Vodafone’un teknolojik altyapısından faydalanarak geliştirilen işbirliği kapsamında Vodafone abonelerine ücretsiz olarak “Kan Bağış Noktası Bilgilendirme Servisi” sunuluyor.

AVEA’nın Öne Çıkan KSS Projeleri

Deprem Acil Müdahale Projesi

Avea, Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi ile birlikte, olası bir depremde acil kurtarma hizmetlerinin doğru bir şekilde yönlendirilmesi amacıyla, temelleri 2002 yılında atılan ve hala bir ilk uygulama olan “Deprem Acil Müdahale Projesi”ni hayata geçirdi.

Hayatımın Fikri, “Gençlik İçin Girişimcilik”

Avea, Toplum Gönüllüleri işbirliğiyle 2006-2009 yılları arasında Hayatımın Fikri Projesi’ni hayata geçirdi. Avea, Hayatımın Fikri Projesi ile genç girişimci adaylarını daha üniversitedeyken destekleyerek, sahip oldukları enerji ve potansiyelin farkına varmaları ve bunları hakkıyla değerlendirerek istihdam konusunda kendilerine alternatifler yaratmalarına yönelik önemli bir fırsat sundu. Proje kapsamında 3 yıl sonunda, toplam 11 üniversitede 2.017 genç girişimci toplam 2.742 saat eğitim ve danışmanlık hizmeti aldı, Toplam 739 iş fikri oluşturuldu, Toplam 44 iş fikri, toplam 1.245.000 TL tutarında fonla desteklendi.

Özrümüzle Üretiyoruz Projesi

Fiziksel Engelliler Vakfı işbirliğinde hayata geçirilen Özrümüzle Üretiyor Projesi, engelliler için hazırlanmış en geniş kapsamlı projelerden biri. Proje, İŞKUR’a başvuruda bulunmuş engellilere engel, eğitim ve vasıf durumlarına uygun iş ortamlarında istihdam olanağı sunarak engellileri kendi kendine yeter ve ekonomik olarak bağımsız hale getirmeyi hedefliyor. Hedeflenen diğer önemli bir husus ise işveren ve işyerlerine verim alabilecekleri, üretimlerine katkı sağlayabilecek ve diğer engelsiz işçilerle uyum içinde çalışabilecek engelli istihdam katkısı sağlamak. 2005’den beri projenin ana destekçisi olan Avea, bu proje ve FEV işbirliği ile engellilerin sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye’nin Minikleri Dünyanın Yıldızları

Bu projede Avea, Anadolu’nun Yetenekli Çocuklarının Hayallerini gerçekleştiriyor.

Özetle, bütün bu projeler şirketlerin marka bilinirliklerine büyük katkı da sağlasalar bu işten esas kazançlı çıkan her zaman toplum oluyor. Yukarıda belirttiğim KSS projelerinin dışında GSM operatörlerimizin daha birçok yapmış olduğu ve devam eden projeleri var. Keşke Türkiye’de faaliyet gösteren belli bir büyüklüğe sahip firmaların hepsi topluma karşı yeterince duyarlı olabilseler…

Bu ayki yazımı anonim bir deyiş ile bitiriyorum. “Geçmişte kapatmadığınız her kapı, birgün mutlaka cereyan yapar…”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net

Etiketler: » » »
3537 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...