logo

Haber Görselleri Nasıl Olmalıdır?

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Haber Görselleri Nasıl Olmalıdır?

Basın bülteni ile birlikte servis edilen haber görselleri oldukça hassas bir konudur. Çünkü haberde kullanılacak görsel habere değer katan en önemli unsurlardan biridir. O yüzden haberde kullanılacak görseli basın bülteni ile birlikte gönderirken belli kurallara uyulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken hassas noktaların neler olduğunu 14 yıldır her gün yüzlerce basın bülteni gönderilen bir gazeteci gözünden kısaca anlatmaya çalışacağım.

Telif Hakkı Sizin Olmayan Haber Görselleri Kesinlikle Göndermeyin

Basın bülteni ve görseli ilgili yayına gönderilirken ilk dikkat edilmesi gereken konu telif hakkı olan görsellerin kesinlikle servis edilmemesidir. Telif hakkı başkasında olan, sahibi olmadığınız veya sahibinden izin almadığınız bir görseli kesinlikle hiç bir yayına servis etmeyin. Bu durum hem kurumunuzu sıkıntıya sokabilir hem de bu görseli yayınlayan mecraları hukuksal olarak zor durumda bırakabilir.

Görselin Habere Uygun olması ve Jenerik Görsel Konusu

Bültenle birlikte servis edilen görselin habere uygun olması çok önemlidir. Bir konferans haberi için konferansın yapıldığı otelin havuzunun fotoğrafını servis etmemeniz gerektiğini biliyor olmalısınız. Eğer görseli bir jenerik görselden seçecekseniz görsel o konuyu çok iyi anlatan bir içeriğe sahip olmalıdır. Çoğu haberi okutan haberin görselidir. Bunu asla unutmayın.

Online Mecralarda Kullanıma Uygun Boyutlara Dikkat Edin

Online mecralarda haberin yer bulması için gönderilecek görseller mutlaka bu mecralara uygun ölçülerde olmalıdır. Genellikle online mecralar yatay ve dikdörtgen fotoğrafların kullanımı için uygundur. Sadece dikey bir fotoğraf servis ettiğimiz mecra bültenin haber değeri olsa bile fotoğrafın dikey olmasından ötürü haberi kullanamayabilir. Diyelim kullandı; bu sefer de görselde kesilme, kayıplar ve şekil bozulmaları olabileceğini unutmayalım. Gönderilecek görsellerin ağırlıklı olarak yatay olmasına özen gösterelim. Bir de atama haberleri için lütfen ilgili kişinin vesikalık fotoğrafını veya sadece yüzünü gösteren biyometrik fotoğrafını servis etmeyin. Haber görseli olarak hiç iyi durmadıkları için hatta sırf bu yüzden haberi de kullanamadığımızı bilin isterim.

Haber Fotoğrafını Çekerken Dikkat Edilecek Konular

Haber fotoğrafının profesyonel bir çekim olması habere ciddi değer katar. Haber fotoğraflarını mümkün olduğunca profesyonel bir fotoğrafçıya hatta haber fotoğrafının ne olduğunu bilen bir fotoğrafçıya çektirin.

Haber fotoğrafı net, aydınlık ve anlaşılır olmalıdır. Cep telefonundan çekilen karanlık ve flu fotoğrafların bültenle birlikte servis edildiğini gördüğümüzde o haberin kullanım yüzdesinin inanılmaz derecede azaldığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Çözünürlüğe Dikkat

Bazen servis edilen görselin boyutu 50 MB’ı buluyor. Özellikle online mecralara gönderirken bu yayınların baskı yapmadıklarını hatırlayın. Kullandığımız en büyük haber görseli ebatları 100-200 KB civarındayken tutup bunun 300-500 kat büyük halini göndermek size ve bize ancak zaman kaybettirecektir. Bir de bazen çözünürlük işini tersine abartanlar oluyor. Mesela 100X50 pixel 15 KB’lık haber görseli olmaz. Bu sefer de çözünürlük ve boyut yetersiz olur. Lütfen bu dengeleri hesap ederek görsel servis ediniz.

Müşterinizden Onay Almadığınız Görselleri Göndermeyin

Bazı iletişim ajansları bülten gönderirlerken müşterilerine danışmadan kendi kafalarına göre görsel servis ediyorlar. Haber yayına girdikten sonra müşteri bunu fark edince de kimi zaman görsellerde ilgili sorunlar oluşuyor ve görsel değişikliği istekleri geliyor. Bu hem iletişim ajansı için prestij kaybı demek hem gazeteciler için zaman ve iş kaybı demek. Uzun sözün kısası müşterinizden kesin onay almadığınız bir görseli lütfen servis etmeyin.

Bu ay ki yazımı Albert Einstein’a ait bir deyiş ile bitiriyorum “Köpekleri sevmeyen insanlara güvenmem. Fakat bir köpek bir insanı sevmezse, o köpeğin hislerine güvenirim”.

Etiketler: » »
5006 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...