logo

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

Uykunuzun en güzel yerinde çalan telefondaki ses size bir şey mi satmaya çalışıyor? Durmadan gelen SMS mesajları canınızı mı sıkıyor? Sürekli aynı ve ilgisiz e-postlardan bir türlü kurtulamıyor musunuz? SPAM aramaları engellemekten bıktınız mı? Bütün bu sorulara cevabınız evet ise Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan İleti Yönetim Sistemi (İYS) portalı sizi bütün bu dertlerden kurtaracak gibi görünüyor. Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan portalda tüketiciler, istemedikleri ticari arama, mesaj ve e-postaları istedikleri gibi engelleyebilecekler.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüketicilere / vatandaşlara gönderilecek olan (sms, e-mail, sesli arama gibi) tüm ticari ileti izinleri, reddedilmesi ve şikayetlerinin yönetileceği ulusal bir web tabanlı portaldır. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikâyet süreçlerinin yönetilebildiği ulusal bir platform kurmakla görevlendirmiştir. İleti Yönetim Sistemi A.Ş., Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bu amaçla hizmet vermek üzere kurulmuştur. Şirketin tek hissedarı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.

Nasıl Giriş Yapılır?

vatandas.iys.org.tr adresine erişen vatandaş ister cep telefonuna gelecek doğrulama koduyla isterse de e-devlet şifresi ile giriş yapabilecek. Burada karşılarına gelen ekrandan da hangi kurumların kendisini arayabileceğini, SMS atabileceğini ve e-posta gönderebileceğini görecek. Her kurumun karşında “mesaj izni” ve “arama izni” bölümleri çıkacak. Bunlar arasından mesaj almayı istediklerinizi ise “onay” tuşuna basarak, istemediklerinizi ise “red” tuşuna basarak belirleyebiliyorsunuz.

İleti Yönetim Sistemi’nin getirdiği çözümler nelerdir?

– Hangi Hizmet Sağlayıcıya ne zaman, nerede, hangi iletişim kanalı için izin verdiğinizi görüntüleyip dilerseniz onayınızı kaldırabilirsiniz. Onayı kaldırdığınızda iletişim adresinize ticari elektronik ileti gönderimi durur.

– Şikâyetler artık tek bir veri tabanında toplanır, denetimi kolaylaşır, süreçler hızlanır. Sonuçlanan şikâyetlerinizle ilgili bilgilendirme mesajı alırsınız.

Çıkış hakkımı ne zamana kadar kullanmam gerekir?

15 Şubat 2021 tarihine kadar çıkış hakkınızı kullanmanız gerekir. Bu tarih itibarıyla ret bildirimi yapılmamış Hizmet Sağlayıcılar, Bakanlık tarafından tanınan geçiş süreci sonrasında onaylı olarak kabul edilecektir. Ancak bu tarihten sonra da dilediğiniz zaman ret hakkınızı kullanabilirsiniz. 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcılara ait izinler için bu tarih 15 Temmuz 2021’dir.

Etiketler: »
13755 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...