logo

İnternette Çocukları Bekleyen Tehlikeler

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
İnternette Çocukları Bekleyen Tehlikeler

Online tehditlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu tehditler karşısında özellikle anne ve babaların çocuklarını korumak için çok daha bilinçli olmaları gerekirken bir çoğu çocuklarının karşı karşıya olduğu tehlikelerin farkında bile değiller. Bu konuyla ilgili Kaspersky Lab’ın yaptığı 2016 Tüketici Güvenliği Riskleri Anketi çok ilginç ve aslında endişelendirici bazı sonuçları da ortaya çıkardı. Türkiye’deki anne-babaların sadece %19’u çocuklarının internet aktivitelerini sınırlamaya yardımcı yazılımlar kullanırken geri kalan çok büyük yüzdenin bunu yapmaması bir hayli dikkat çekici. Hatta daha da ilginci bu tür bir yazılım kullanmayan anne-babaların %15’i, çocukların interneti güvenli bir şekilde kullanmayı kendi kendilerine öğrenmelerinin daha iyi olduğunu düşünüyor olmaları.

Araştırmaya göre Türkiye’deki anne-babaların sadece %46’sı çocuklarının internette yaşlarına uygun olmayacak türden içeriklerle karşılaşacağından endişeleniyor. Çocuklarının tehlikeli yabancılarla iletişime geçmesinden endişelenenlerin oranı %43’ken, siber zorbalık kurbanı olacaklarından endişelenenlerin oranı ise %32.

Araştırma bize gösteriyor ki; çocuklarını korumak için gerekli adımları atan anne-babaların sayısı da çok az. Türkiye’de interneti bir aile sohbetine konu eden ve çocuklarıyla düzenli olarak online tehlikeler konusunda konuşan anne-babaların oranı sadece %30’ken, çocuklarının internet geçmişini tarayıcı üzerinden düzenli olarak kontrol edenlerin oranı ise %26. Diğer yandan, anne-babaların sadece %14’ü sosyal ağlarda çocuklarıyla bağlantıda olmayı tercih ediyor.

Ebeveynlerin internette bekleyen tehlikeler konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Ankete göre, yapılan araştırma öncesindeki 12 ay içerisinde online tehditlerle karşılaşan çocukların oranı %38. Söz konusu tehditler kapsamında uygunsuz içeriğe maruz kalmak, siber zorbalık, tehlikeli yabancılar ve daha birçok tehdit bulunuyor.

Bu araştırmanın sonuçlarını genel olarak değerlendirdiğimizde ise ortaya çocukların internet ortamında hiç de güvende olmadıkları, anne-babaların genelde bilinçsiz davrandıkları ve çocuklara internet ortamında güvenlik yazılımları kullanılarak daha steril ve güvende kalmaları gerektiği çıkıyor. Çocuklarınıza “haydi sokağa çıkın ve ne yaparsanız yapın” demiyorsanız aynı hassasiyeti onlar internet kullanırlarken de göstermelisiniz. Unutmayın ki, eğer denetlemiyorsanız çocuklarınız yan odada internet başında güvende olmayabilir hatta büyük risklere maruz kalabilirler. Onları internette bir başlarına bırakmayın…

Bu ayki yazımı Claude Bernard’a ait bir deyiş ile tamamlıyorum. “Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır”.

Etiketler: » »
5208 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...