logo

Siz Bu Satırları Okurken…

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Siz Bu Satırları Okurken…

Hastane fobiniz var mı veya sizi kan tutar mı bilemem ama kendimi bildim bileli hastane ortamından büyük rahatsızlık duyarım. Kan görmekten de genelde hiç hoşnut olmadığım gibi hastane benzeri ortamlarda bulunduğumda bütün enerjimin vakumlandığı hissine kapılırım. Sağlığımla ilgili bir sorun olduğunda ise doktora ve hastaneye gitmek en son seçimimdir. Dayanabildiğim müddetçe ertelemeye çalışırım. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeleri de yakından takip eder ve “gün olur lazım oluır” diye farklı teknolojilerdeki tedavi yöntemlerini yakından izlerim.

Geçen hafta burnumdan nefes almakta zorlandığım için gittiğim doktorumun yaptığı muayenede burnumda oluşan tıkanıklığı ve allerjiye bağlı burun içi etlerindeki büyümenin üst düzeye ulaştığını söylemesiyle sarsıldım. Hatta teknoloji harikası burun içi kamerası ile bütün bunları bir belgesel film tadında önümdeki ekrandan izlemek olayın ciddiyetini anlamam konusunda önemli bir deneyim oldu. Doktorum da “operasyon yapmamız gerekiyor” dediğinde hemen aklıma hastane ortamı, kanlı burun ameliyatları ve metrelerce bezin buruna sokulmasıyla oluşturulan tamponlar geldi. Bu sefer kaçış yok gibi görünüyordu ve bıçak altına yatmam çekilen Sinüs tomografisi sonucuna göre gerekliydi. Fakat doktorum bu operasyonun kansız bir operasyon olacağını ve hastanede yatmaya gerek kalmadan “Radyofrekans Yöntemi” olarak bilinen bir teknoloji ile yapıldığından bahsedince ikna olmam zor olsa da uzun sürmedi.

Radyofrekans Yöntemi’nde, radyo dalgaları özel elektrotlar vasıtasıyla belli frekanslarda uygulanacak bölgenin mukozası altına uygulanıyor ve burada kontrollü bir ısı artışı meydana getiriliyor. Bu ısı artışı dokuda bulunan proteinlerin değişimini sağlayarak ortalama 2-3 hafta sonra dokunun hacminde azalma oluşturuyor. Radyofrekans Yöntemi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinin de sayıca azalmasına sağlıyor. Böylece alerjik nezleli hastalarda aşırı burun akıntısı önlenebiliyor. Yöntemin en iyi özelliği ise doku yüzeyine zarar vermemesi olarak biliniyor.

Operasyonun genel anestezi altında yapılıyor olmasından korkmama rağmen artık yumurta kapıya dayanmıştı ve başka da çarem yoktu. Fakat işin iyi olan tarafı operasyon yönteminin aklıma yatmış olmasıydı. Artık Sinüs Ameliyatı ve buna ek olarak yapılacak Konka Hipertrofisi’nin (Burun Eti Büyümesi) Radyofrekans Yöntemi ile küçültme operasyonu için hazırdım.

Aslında Şubat köşe yazımda yine Turkcell’e, Vodafone’a, Microsoft’a, Türk Telekom’a, Avea’ya, TTNET’e, Nokia’ya, Sony’e, HP’ye, Lenovo’ya, IBM’e hatta Anadolu Sigorta’ya söyleyeceklerim ve Bilişim Sektörü ile ilgili anlatacaklarım vardı. Sonra düşündüm; anlatacağım hiçbir şey “Canımın Sağlığından” daha önemli değildi.

Bugün Şubat ayının ilk günü ve siz bu satırları okurken kendimi Anatomica Altunizade’de KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tahir Akdeniz’e teslim edip bir operasyon geçiriyor olacağım. Evet, bana müsade, sanırım birkaç basın toplantısında bensiz idare edebilirsiniz.

Bu ayki yazımı Özdemir Asaf’a ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Kaybedeceğini bile bile neden mücadele ediyorsun dedi, öleceğini bile bile yaşadığını unutmuştu o an… Bozmadım.”

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net
Hashtag: #aykutabiburada

Etiketler: » »
1883 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...