logo

Sosyal Ağlar ve Y Kuşağı

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Sosyal Ağlar ve Y Kuşağı

Haber Merkezi’mize ulaşan Cisco’nun gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre İşbirliği Teknolojileri arasında e-posta hâlâ açık ara lider görünüyor. Çalışanlar ise kimi şirketlerde yasaklansa dahi işlerini sosyal ağlar üzerinden yürütmeyi sürdürüyor.

Cisco, işbirliği alanında 20 ülkeden 97 kurumu temsilen 105 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma ile Facebook ve Twitter gibi tüketici tabanlı sosyal ağların işbirliği araçları olarak kullanımının işletmelere dış dünyayla çeşitli şekillerde bağlanma imkanını sağladığını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 75’i sosyal ağları tüketiciye yönelik olarak kullandıkları başlıca sosyal medya aracı olarak gördüklerini, yüzde 50’si ise mikroblogları oldukça yaygın bir şekilde kullandıklarını belirtiyor.

Ayrıca Cisco’nun yakın zamanda yaptırdığı ‘İşbirliği Nesli’ araştırmasına katılan kurumların Bilgi Teknolojileri Alanı’nda yapacağı satın almalarda söz sahibi olan karar alıcılarının yüzde 77’si işbirliği araçlarına daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Sosyal medya uygulamalarının yasaklandığı şirketlerde çalışanların yüzde 25’inden fazlası “işin yapılması için o uygulamalara ihtiyaç duydukları” gerekçesiyle kullandıkları cihazların ayarlarını değiştirdiklerini söylüyor.

Araştırmaya göre karar alıcılar işletmelerinin gelecek başarısı için İşbirliği Teknolojileri’nin sağlayacağı katkının farkında. Bu nedenle karar alıcı konumundaki katılımcıların çoğu gelecek yıl içerisinde işbirliği teknolojileri harcamalarını artırmayı planlıyor. Başlıca yatırım yapılacak teknolojiler ise video konferans, web konferansı ve IP telefonlar. Bu araştırmada öne çıkan ilginç verilerden bazıları ise şöyle sıralanıyor:

– Son kullanıcıların yüzde 69’u video ve web konferans gibi işbirliği teknolojilerini düzenli olarak kullandıklarını ve bu teknolojilerin işlerini çok daha verimli bir şekilde yapmalarını sağladığını ifade ediyor.

– Kullanım kolaylığı (yüzde 58), herhangi bir zaman herhangi bir yerde iletişim kurma yeteneği (yüzde 45) ve fonksiyonellik, işbirliği cihaz veya uygulamalarının en çok tercih edilen özellikleri arasında geliyor.

– Araştırmaya göre şirketlerin yüzde 52’si sosyal medya uygulamalarının veya benzeri işbirliği araçlarının işyerinde kullanımını yasaklıyor.

– Son kullanıcıların yüzde 50’si sosyal medya uygulamalarıyla ilgili şirket yasaklarını en az haftada bir deldiğini ve yüzde 27’si de bu amaçla ayarlarını değiştirdiğini belirtiyor.

Araştırmanın sonucuna göre ise sosyal ağları iş amaçlı olarak kullanan çalışanların yüzde 59’u sosyal ağları kullanma oranlarının son bir yılda arttığını bildirdi. Katılımcıların yüzde 91’i ise en çok kullandıkları işbirliği uygulamasının e-posta olduğunu söyledi. Amerika’da bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları e-posta evriminin kaçınılmaz olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya katılanlara göre, e-postanın diğer işbirliği araçlarına oranla daha çok benimsenmesinin sebebi hem şirket içinde hem de şirket dışında bulunanlar ile kolayca iletişim kurmaya imkan vermesi.

Araştırma sonuçlarına göre:

E-posta en çok tercih edilen işbirliği uygulaması olurken, katılımcıların yüzde 40’ı çok sayıda ilgisiz e-posta aldığını; yüzde 32’si ise gerçek zamanlı olarak işbirliği yapamadığını belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 25’i e-posta çözümlerinin limitli depolama imkanı sunduğunu; yüzde 21’i ise gelen kutusuna herhangi bir organizasyonel yapıda olmaksızın büyük hacimli e-postalar düştüğünü belirtti.

E-postaya ek olarak, katılımcılar tarafından kullanılan diğer işbirliği uygulamaları ise şöyle:

– Paylaşılan alanlar (%66)

– Sesli arama ve telekonferans (%66)

– Web konferansı (%55)

– Video konferans (%35)

– Anlık mesajlaşma (%34)

– Sosyal ağlar (%17)

Cisco tarafından perakende bankacılık alanında gerçekleştirilen diğer bir araştırmanın sonuçları da bir hayli ilginç. 1980 ile 1992 yılları arasında doğan ve Y Kuşağı diye anılan bir nesil var. Bu araştırma, Y Kuşağı’nın video ve online araçlar gibi yeni iletişim teknolojilerini tercih etmeleri ile bankaların hem gelirlerini yüzde 10’a kadar artırabileceğini, hem de operasyonel giderlerini düşürebileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına göre Y Kuşağı’nın:

– Yüzde 50’sinden fazlası bir web kamerasına sahip.

– Yüzde 20’si YouTube’u günde birkaç kere ziyaret ediyor.

– Yüzde 97’si mobil telefon kullanıyor.

– Yaklaşık yüzde 40’ı bir finansal danışmanla video aracılığıyla görüşmeye sıcak bakıyor.

– Bir veya iki önceki neslin mensuplarına kıyasla finansal konularda blog ya da forumlarda dört kat daha fazla görüş belirtiyor.

– Yüzde 40’ı web tabanlı kişisel finansal yönetim (PFM) araçları kullanıyor.

– Yüzde 33’ten fazlası, bankaları profesyonel danışmanlık hizmetleri konusunda öncelikli kanalları olarak görüyor.

– Yüzde 85’i mevcut finansal servis sağlayıcılarından orta ve yüksek derecede memnun.

– Üçte birinden fazlası finansal konularda desteğe ihtiyaç duyuyor.

– Bir veya iki önceki neslin mensuplarına kıyasla finansal konularda arkadaş ve aile tavsiyelerine üç kat daha fazla değer veriyor.

Bu ayki yazımı Beethoven’a ait bir deyiş ile noktalıyorum. “İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde, ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği, içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır”.

Etiketler: » » » »
2251 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...