logo

“Teknolojik Eziyet”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Teknolojik Eziyet”

Hepimiz, her yıl katlanarak hızlanan teknolojik gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Bunların başında tüketici elektroniğindeki çarpıcı ürünler geliyor. İlk başlarda her marka sadece tek işlevi olan ürünler üretirken, artık ‘melez model’ dediğimiz yeni nesil cihazlar teknoloji marketlerinin vitrinlerini süslüyor. 10 sene önce fotoğraf makinesi almak istediğimizde, alacağımız cihaz yalnızca fotoğraf çekebilirdi. Ya da telefon alacaksanız, sadece telefonla görüşebiliyordunuz. Peki ya şimdi? Satın alacağınız tek bir cihaz ile telefonla görüşebilir, yüksek kalitede fotoğraf çekebilir ve video kaydı yapabilir, mp3 dinleyebilir, hatta dokunmatik ekrandan word ya da excel dosyalarınızı düzenleyip kablosuz olarak bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Bu anlattığım teknoloji, şu anda size en yakında cep telefonu ya da bilgisayar satıcısında mevcut. Gidip bakabilirsiniz.

Bilgisayarların yaygınlaşmasıyla, neredeyse her evde bir bilgisayar ya da en azından bir bilgisayar kullanıcısı olmaya başladı. Bir önceki yüzyılın en önemli buluşlarından biri sayılan internet sayesinde de bilgiye ulaşım inanılmaz derece hızlandı. Bunlar beraberinde yüksek teknolojiyi, dolayısıyla da daha karmaşık cihazları günlük yaşamımızda önemli bir rol oynayacak hale getirdi. Bilgisayarlara hakim olma isteğimiz, onları temel düzeyde kullanma bilgisinin yanısıra, sürekli bozulmalarına karşı ne yapmamız gerektiğini de bize öğretmeye başladı. Örneğin bilgisayarımız kilitlendiğinde veya işletim sisteminde bir sorunla karşılaştığımızda, 100’ün üzerinde olası hatadan birini tahmin ediyor ve problemi teknik destek olmadan çözmeye çalışıyoruz. Acaba bugüne kadar bilgisayarlarımızda çıkan sorunları çözmeye kaç saat harcadık?

Bilgisayarlar da, diğer tüm elektronik cihazların sahip oldukları özelliklerin yanı sıra bazı eksikliklerle beraber satışa sunuluyorlar. Bunlardan ilk akla gelen, bilgisayarlardaki donanım çakışmaları. Ayrıca gelişen teknoloji nedeniyle bilgisayarlarımızı sürekli güncellemek zorunda kalıyoruz, çünkü yeni çıkan programlar çok daha güçlü sistemler istiyor. Çıkan sorunlar sadece mekanik ya da elektronik değil, organik de! Örneğin, sürekli bilgisayar kullanmak zorunda kalan çalışanlar, vücut ağrılarından çok şikayet ediyorlar. Aynı şekilde monitöre belli bir saatten fazla bakmak gözleri çok yoruyor.

Ayrıca mobil cihazların da avantajlarının yanı sıra, bazı eksik yönleri de var. Mevcut tüm mobil cihazların sahip oldukları hafıza oldukça kısıtlı. Son dönemde Palm markasının piyasaya sürdüğü bir ürün olan 4 GB’lık Lifedrive dışında, diğer ürünler ortalama 16 Mb’lık bir hafıza desteği sağlıyorlar. Mobil ürünlerdeki işletim sistemleri de çoğu zaman istenilen performansı sağlayamıyor. Palm’in Operating System’i ve Microsoft’un Windows Mobile Edition’u halen istenilen düzeyden uzak işletim sistemleri. Ayrıca son bir gelişmeyi de aktarmakta fayda var: Kısa bir süre önce Palm Şirketi, Treo modellerinde Windows işletim sistemi kullanacağını anons etti. Bu da bize Microsoft’un bu işte daha deneyimli olduğunu ve daha yüksek kalitede yazılımlar ürettiğini hissettiriyor. Çünkü Palm firmasının kendi işletim sistemi olduğu halde (PalmOS) başka bir firmanın ürettiği yazılımı tercih ediyorlar. (Bu yılın ikinci çeyreğinde Windows tabanlı akıllı telefonlar dünya çapında 56 milyon adet sattı. Palm işletim sistemi kullananlar ise 48 milyonda kaldı).

Kullanıcıları endişelendiren bir diğer konu da cihazların düşük pil ömrü. Kameralı, kablosuz iletişim destekli birçok mobil cihaz aktif kullanımda sadece 2 gün dayanabilen piller nedeniyle tüketiciler mobil cihazlarından video izlemekten ve oyun oynamaktan kaçınıyor.

Peki cep telefonları günlük hayatımızı nasıl şekillendiriyor? Eğer bir cep telefonu kullanıcısı iseniz, gününüzün ortalama 15 dakikalık bir bölümünü telefonla konuşurken ya da mesajlaşırken geçiriyorsunuz. Eğer işiniz yoğunsa veya sohbeti seven bir yapıya sahipseniz, bu süre giderek uzuyor. Bunun hayatınızdan çalınan zaman dezavantajı dışında bazı korkutucu yönleri daha var. Bunlardan ilki, araba kullanırken cep telefonu ile görüşülmesi. Cep telefonlarının araba sürerken kullanımı bilim adamları tarafından en önemli dikkat dağıtıcı unsurların başında gösteriliyor. Bunun yanısıra telefon görüşmelerinin genelde yolda yürürken yapıldığı göz önüne alınırsa, bu da oldukça tehlikeli. Özellikle de kapkaç tehlikesinin yüksek olduğu Büyükşehirlerde dikkatinizi konuşmanıza yoğunlaştırmanız, sizi hedef haline getirecektir.

Teknoloji, işleri yürütmemizde bize kolaylık mı sağlıyor, yoksa bize eziyet mi ediyor? Her bir elektronik cihazı satın aldığınızda, ona mutlaka belirli bir zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın. Yeni bir telefon demek, günde yarım saat onunla ilgilenmeniz demek. Yeni bir dizüstü bilgisayarı, 24 saatin en az 1 saatini onunla çalışarak doldurmanız demek. Araba almak demek, gece uyurken aklınızın dışarıda park yerinde kalması demek. Bu başka bir anlama daha geliyor; kendinize ya da diğer insanlara ayıracağınız ‘sosyal’ zaman dilimini, elektronik devrelere ayırıyorsunuz.

Bu yazıyı okuduktan sonra dikkat edin: Etrafınızdaki insanlar genelde elektronik cihazlarına, çevrelerindeki insanlara göstermeleri gerekenden çok daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bir iş görüşmesine gittiğinizde, sizinle görüşen kişi kendi monitöründen gözünü çok az ayırıp size bakıyor. Arkadaşlarınız cep telefonlarıyla uğraşmaktan, sizinle konuşurken göz göze bile gelemiyorlar. Oyun oynayan bir çocuğun dikkatini çekmeniz ise neredeyse imkansız.

Tüm bunlar bize bir şeyi daha anlatıyor; eskiden sevdiklerimizle, ailemizle, dostlarımızla geçirdiğimiz zaman boşlukları artık yok. O boşlukları tamamen doldurduk. Teknolojiyi onlara tercih ettik. Hala da ediyoruz. Bu giderek de fazlalaşacak. Asla unutmamalıyız ki, hangi cihazlara sahip olursak olalım, hangi teknolojiyi kullanıyor olursak olalım, bu yüksek teknolojiyi diğer insanlar için, onlarla daha sağlıklı iletişim kurmak için kullanmalıyız. Teknoloji beraberinde sağlık sorunlarını, zaman israfını ve yüksek maliyetleri de getiriyor. Bütün bu detaylardan sonra günümüzde yaşamak mı güzel, yoksa teknolojinin kullanılmadığı bir zaman diliminde mi, bu sorunun cevabını yakında sorgulamaya başlayabiliriz. Ne zaman mı? İnsanlık için (!) icat edilen yüksek teknolojili nükleer bombalar dünyada yaşayan insanların tepesinde uçuşmaya başladığı zaman!

Etiketler: » » »
1422 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...