logo

“Teknolojik Tehdit – II”

Erkut Altındağ

Erkut Altındağ
erkutaltindag@gmail.com
“Teknolojik Tehdit – II”

Gündemi çok yoğun olan Ekim ayını da geride bıraktık. Ülkemizin karşılaştığı ve Türk halkının yaşadığı gerçekler olağan bir Avrupa ülkesinin insanlarının yüzleşemeyeceği ve kaldıramayacağı olaylardır. Türkiye’nin tarihi, jeopolitik konumu, insanları ve inancı gereği her zaman bu tip olaylarla yüzleşmeye de devam edeceğiz. Bizi umutlu kılan gerçek ise Anadolu insanının, yani milletimizin asaleti ve dirayetli davranışları ile her türlü belanın üstesinden gelebilme özelliği. Biz buna güveniyoruz.

Bize problem çıkartacak başka konular da var. Bunların başında teknolojinin uygunsuz kullanımı geliyor. Geçtiğimiz ay hayatımızın teknoloji tarafından nasıl yönlendirildiğine zaten değinmiştik. Şimdi ise biraz daha korkutucu bilgiler edineceksiniz!

Elektronik cihazların insanların günlük hayatı üzerindeki hakimiyetini düşündüğümüzde korkunç bir gerçekle daha yüzleşiyoruz. Kullandığımız makineler bizde bağımlılık yapıyor. Cep telefonu olmadan sokağa çıkamıyoruz. Cep telefonu kullanmayan kişiler sosyal olarak dışlanıyorlar. Bilgisayar kullanmasını bilmeyen bir kişinin iş hayatında bir gün dayanabilme şansı bile yok. Hayat kuralları teknoloji üzerine kuruluyor.

Mesele sadece işin sosyal boyutuyla da bitmiyor. Trafik ışıklarındaki düzensizlik bir saniye içerisinde onlarca kazaya yol açabilir. Havaalanı kontrol kulesinin bilgisayarındaki ve radarındaki yanlış bilgiler uçaklar ve yolcuları için ölümcül olabilir. Bir bankanın veri tabanı bir virüs tarafından tamamen silinebilir. Yanlışlıkla fırlatılan bir nükleer füze milyonlarca kişiyi öldürebileceği gibi dünya üzerindeki yaşanabilir alanları da azaltabilir.

Yeni bir komplo teorisi de hepimizin kulağına çalındı. Bu teoriye göre her türlü elektronik cihaz dışarıdan gelecek müdahaleye açık olarak üretiliyor. Örneğin bilgisayarınızın monitöründen tutun da cep telefonunuza, hatta arabanızın radyosuna bile dışarıdan yabancı güçler tarafından müdahalede bulunabilir. Örneğin monitörünüzde farklı bir ekran çıkabilir veya dış bir etken vasıtasıyla çalışması engellenebilir. Bir bölgeye arabanızla girdiğinizde radyo sinyali kesilip başka bir sinyal devreye girebilir. Yani cihazlarınız uzaktan kontrol edilebilir.

İyi de biz zaten bu gerçeği biliyorduk! Bize tekrar hatırlatması dışında bu dedikodunun herhangi bir yenilik içerdiği yok! Windows işletim sistemlerinin nasıl bir casus yazılım gibi çalıştığını aylar önce de bu sütunlarda anlatmıştık. Sıradan bir vatandaşın cep telefonu görüşmelerinin bile 6 ay saklandığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu ülkemize özgü bir şey de değil, tüm ülkeler için geçerli bir durum.

İşin vahim olan kısmı bu müdahalenin artık askeri cihaz ve taşıtlara da uygulanabileceğini öğrenmemizle başlıyor. Örneğin başka bir ülkeden aldığımız savaş uçaklarının motorları uzaktan durdurulup savunmassız bırakılabiliyor. Bu olay askeri teknoloji açısından bağımlı ülkeler için tam bir felaket. Size satılan her şey düşman tarafından müdahaleye açık! Ve siz bunu bilerek o cihazları veya taşıtları alıyorsunuz.

Biz bu hale nasıl geldik? Bu soruyu fazla irdelemeye gerek yok. Biz bu işin içinden nasıl çıkarız? Aslında çok kolay, nitelikli ve ahlaklı insan yetiştireceğiz. Yeni nesiller bizim milli kaynaklarımızı kullanıp teknolojimizi muasır medeniyet seviyesine getirecekler. Onları yurt dışına kaçırmayacağız, beyin göçünü engellemek için önlemler alacağız. Herkes yaptığı işi en iyi şekilde yapmaya çalışacak. Böylece dışarıya olan bağımlılığımız tamamen ortadan kalkacaktır. Ne zor günler yaşadık biz, bu günleri de atlatacağız.

Etiketler: » »
1345 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...