logo

Tükenmişlik Sendromu (Burnout Sendromu)

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
Tükenmişlik Sendromu (Burnout Sendromu)

Kendinizi sürekli yorgun hissetttiğinizi, enerjinizin hızla tükendiğini ve tükenen enerjinizi aynı hızla yenileyemediğinizi düşünüyor musunuz? Aralıksız ve çok mu yoğun çalışıyorsunuz? Sürekli ve nedensiz kendinizi huzursuz hissediyor musunuz? Durduk yerde canınız birşey yapmak istemiyor, konsantrasyon sorunu yaşıyor ve kendinizi çok halsiz mi hissediyorsunuz? Eğer yukarıdaki soruların sizin için karşılığı evet ise siz de Tükenmişlik Sendromu’na (Burnout Sendromu) yakalanmış olabilirsiniz.

Aslında Tükenmişlik Sendromu iş stresinin çok yoğun yaşandığı ve çalışma temposunun sürekli yüksek olduğu yerlerde çalışan insanlarda yaygın olarak görülen bir davranış bozukluğu. Tükenmişlik Sendromu’nun en önemli özelliği kronik bir yorgunluk olması. Özellikle de bir türlü geçmeyen, tükenmeyen bir yorgunluk. Hatta hayattan zevk alamama, çabuk sinirlenme, her şeyin sizi rahatsız etmesi, aşırı sinirlilik hali ve uyku düzenindeki bozukluklar bu sendromun kendini gösteren diğer özellikleri.

Son zamanlarda bu konudan muzdarip insanlarda ciddi bir artış var. Çünkü iş dünyasında şöyle bir algı oluşmaya başladı: “Ne kadar çok saat çalışırsan başarın o kadar artar”. Size empoze edilen algı bu olunca da çok çalışmak kaçınılmaz hale geliyor. Günümüzde gelişen teknoloji ve özellikle internetin hayatımıza yerleşmesiyle birlikte insanlar kendilerine gerekli olan nitelikli zamanı ayırmamaya başladılar. Bunun sonucu olarak da sürekli kendilerini daha çok çalışmak zorunda olduklarına inandırıyorlar.

Peki bu sendromdan uzak durmak için neler yapabiliriz? Bu konuda çok farklı görüşler olmakla birlikte genel olarak yapılması gerekenler tavsiye niteliğinde birkaç maddede toplanmış.

– Uzun süreli stresten uzak durun.

– Kaliteli uykuyu ihmal etmeyin.

– Ailenize ve dostlarınıza daha fazla zaman ayırın.

– Sanal ortamlardan ziyade gerçek ortamlarda, doğada daha fazla zaman geçirin.

– İş ortamınızdaki dinlenme zamanlarının sayısını arttırın.

– Yılda en az iki kez düzenli tatile çıkın.

– Ve mutlaka kendinizi şımartacak şeyler yapın.

Sonuçta nereye varacağımı merak ediyorsunuz sanırım. 2020’ye kısa bir zaman kaldı. Yıl içerisinde yaptıklarınızı şöyle bir gözden geçirin ve sevmeden çok yaptıklarınızı azaltarak severek az yaptıklarınızı çoğaltarak dengeyi sağlayacak bir düzen kurun ki Tükenmişlik Sendromu size hiç uğramasın.

Yeni yıl hayallerinizin gerçeğe dönüştüğü, sağlığınızda hiç sorun yaşamayacağınız, aynı zamanda aileniz ve dostlarınızla keyifli zaman geçireceğiniz bir dönem olsun. Mutlu yıllar dilerim.

Etiketler: »
12751 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...