logo

“Türkiye 3G İle Tanışıyor”

Aykut Altındağ

Aykut Altındağ
aykut@maxihaber.net
“Türkiye 3G İle Tanışıyor”

Uzun zamandır beklenen, daha önce yapılıp iptal edilen ve neredeyse yılan hikayesine dönen 3. Nesil Mobil Hizmetler İhalesi en sonunda 28 Kasım 2008 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Ankara’da gerçekleştirildi. İhaleye Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. teklif verdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından gerçekleştirilen İhalede A tipi lisansı 358 milyon Euro + KDV’ye Türkcell, B tipi lisansı 250 milyon Euro + KDV’ye Vodafone ve C tipi lisansı ise 214 milyon Euro + KDV’ye Avea aldı. İhalenin toplam bedeli KDV dahil 970 milyon Euro olarak gerçekleşti.

3. Nesil hizmetler ihalesi ile lisans alacak işletmecilere 500 Ar-Ge Mühendisi çalıştırma yükümlülüğü getirilmesi de ihalenin dikkat çeken maddeleri arasında yer aldı. Böylece birçok eğitimli genç için çok ciddi bir ekmek kapısı açılmış oldu. İhalenin sonuçlanmasının ardından şimdi herkes birçok konuyu merak ediyor. Özellikle ilk akla gelen sorulardan birisi “3G hizmetlerinin ne zaman sunulacağı”. Bu konuda Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv öncelikle ihalenin Danıştay’a gönderileceğini ve ardından onaylanacağını söyleyerek Turkcell’in Haziran veya Temmuz ayında 3G hizmeti vermeyi planladığını söyledi.

İhale şartnamesine göre lisans sahipleri ihale bedellerini peşin olarak ödemekle yükümlüler. Ayrıca gelecek yıllarda 3G alt yapısı için de milyarlarca YTL yatırım yapmaları gerekecek. İhalede lisans alan şirketler gelecek 20 yılda üretilecek yeni nesil lisansların da işletim hakkına sahip olacaklar.

Burada herkesin aklına Frekans Tipleri Arasında nasıl bir fark olduğuna dair bir soru gelebilir. İhale sonucunda A tipinde 40 MHz, B tipinde 30 Mhz, C tipinde 30Mhz FDD kanalından kullanılabilecek frekanslar tahsis edildi. A tipi lisans, B ve C tipi lisanslarda 3G için kullanılan frekansdan %33 daha geniş bir kapasiteye sahip bulunuyor. Örnek vermek gerekirse A tipi lisansı 4 şeritli bir otoyola, B ve C tipi lisansları da 3 şeritli bir otoyola benzetebiliriz. A tipi lisansdaki 40 Mhz, uzun vadede, 3G servislerinin daha çok aboneye, daha yüksek kapasiteyle ve daha kaliteli bir şekilde ulaştırılması için bir avantaj sağlıyor. Bu özellikle yoğun nüfusun yaşadığı bölgelerde yüksek kalitede hizmete olanak tanıyor.

3G Kullanımı ne gibi yenilikler getirecek?

Dünyada ticari olarak 3G hizmeti sunan 344 operatör var. 140’dan fazla üretici firma bu sistemle çalışabilen 1500’den fazla cihaz sunuyor ve hızla yenileri üretilmeye devam ediliyor.

3G teknolojisi ile sunulan görüntülü görüşme, görüntülü haber, cep telefonunda televizyon / canlı yayın seyredilmesine izin verirken mobil ödeme kartı, daha gelişmiş mobil ofis hizmetleri, hastalıkların uzaktan teşhis edilmesini sağlayacak, hastayı uzaktan izleme ve erken müdahaleye olanak tanıyacak. Sağlık servisleri, mobil eğitim hizmetleri, daha gelişmiş m-devlet hizmetleri, akıllı ev gibi uygulamaların, dünyada 3G abonelerinin sayısını 2008’de yüzde 64 artırması öngörülüyor.

3G teknolojisine geçişle birlikte mobil internette ulaşılacak yüksek hız Türkiye’de de hem bireylerin hem de kurumların her yerde kablosuz internet kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak.

Bunların yanı sıra 3G teknolojisiyle ülkemizde internet doygunluğunun hızla artacak olmasının, sayısal uçurumun gün geçtikçe kapanması, hızlı mobil internet erişimiyle sosyal, ekonomik ve bölgesel farklılıkların giderilmesi gibi ülkemizin gelişiminin devamı açısından çok olumlu etkileri olacaktır.

3G’nin uygulamaya başlamasıyla birlikte uluslararası rekabette Türkiye’nin önü açılacak. Hızlı mobil internet özellikle yazılım alanında yerli firmalara önemli fırsatlar yaratacak, yerli yazılım ve altyapı sektörünü büyütecek, gençlerimize yazılım sektöründe istihdam yaratacak, içerik üreten yerli şirketleri yepyeni pazarlara kavuşturacak.

Yüksek veri hızlarıyla birlikte özellikle sosyo-ekonomik kısıtlamalar nedeniyle hizmete erişimde bazı sıkıntılar yaşanan ülkelerde sağlık ve eğitim hizmetleri ön plana çıkacak. Bugün gelişmiş ülkelerde birçok örneği görülen gelişmiş teletıp uygulamaları, yakın gelecekte ülkemizde de kullanılmaya başlanacak ve buna dönük hizmet yelpazesi 3G ile genişleyecek.

İnternet servislerinin mobil internete yönelmesiyle birlikte reklam temelli servisler gibi yeni iş modelleri gündeme gelecek. Mobil ortam giderek daha cazip bir pazarlama mecrası olacak.

Mobil eğitim olanakları yaygınlaşacak. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.

Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek.

Cep telefonuyla televizyon izlenebileceği gibi devlet ve özel sektör arasında yeni iş modelleri gelişebilecek.

Mobil ticaret kolaylaşacak ve cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapma imkanı yaygınlaşacak. Görüntülü görüşme yapılabilecek ve Mobil ofis kavramı yaygınlaşacak. Ofisteki tüm dosyalara yüksek hızlarla cep telefonundan ulaşılabilecek. İnsan kaynakları uygulamaları cep telefonundan da yapılabilecek.

Cep telefonundan istenilen yere yerleştirilen bir kameradaki görüntü anında izlenebilecek ve akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak.

Trafik, güvenlik gibi konularda veriler her yerden mobil olarak merkezlere iletilecek.

Sonuç olarak 3. Nesil Mobil Hizmetler ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. Umarım ülkemizde kullanım için zaten çok geç kalmış bir teknolojiyi farklı dava ve sorunlarla karşılaşmadan hayata geçirebiliriz. Yazımı George Burns’e ait bir deyiş ile bitiriyorum. “Ülkeyi nasıl yöneteceklerini bilen insanların taksi şöförlüğü ve berberlikle meşgul olmaları ne kötü.”

Sevgiler…

Aykut Altındağ
Genel Yayın Yönetmeni
www.maxihaber.net – “Online Sektörel Gazete”

Aykut Altındağ Kimdir?
www.maxionline.net/aykut/aykutaltindag1.htm

Etiketler: » » »
2132 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi

    01 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor. Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak de...
  • DJI Air 3: İki Ana Kamera İle Geldi

    01 Ağustos 2023 Köşe Yazıları

    Yeni DJI Air 3, çığır açan ikili ana kamera sistemiyle dikkat çeken bir drone. DJI Air 3, 46 dakikaya varan uzun pil ömrü ile de öne çıkıyor. Gelişmiş pil teknolojisi sayesinde tek bir şarjla uzun süreli uçuşlar mümkün olurken, pilin hızlı bir şekilde şarj olabilmesi de özel bir ayrıntı. Bu gelişmeler sayesinde DJI Air 3'ü uzun uçuşlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Ayrıca Air 3, her yöndeki engelleri hem algılıyor hem de bunlardan kaçabiliyor. Kullanılan çift kamera, daha uzun uçuş süreleri ve gelişmiş güvenlik gibi...
  • YouTube’da Herkese Açık Kullanıcı Adı Nedir?

    01 Ekim 2022 Köşe Yazıları

    YouTube’un herkese açık kullanıcı adı, kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle bağlantı kurmasına yardımcı olan yeni bir özellik olarak dikkat çekiyor. Kanal adından farklı olarak, herkese açık kullanıcı adı her içerik üretici için benzersiz olacak. Böylece YouTube'da kişiye özgü kimliğinizi daha kolay oluşturursunuz. Kullanıcı Adları ve Kanal URL'leri Herkese Açık Olacak Herkese açık durumda olan kullanıcı adınız kanal URL'lerinde görünecek. Kişiselleştirilmiş olan URL, herkese açık kullanıcı adı için genel olarak belirleyici olacak. Herk...
  • Dışarıda Halka Açık Wi-Fi Kullanıyor musunuz?

    01 Mayıs 2022 Köşe Yazıları

    Evinizin dışında kendi mobil ağınızdan bağımsız halka açık Wi-Fi kullanıyorsanız risk altında olabilirsiniz. Burada en büyük risk veri hırsızlığına maruz kalmanızdır. Hele bir de bu WiFi ağı üzerinde oturum açtıysanız kullanacağınız verinin cinsine göre bu verilerin ve hesabınızın ele geçirilmesi an meselesidir. Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Çok Dikkat Siber korsanlar kullandığınız internet servisinin özelliğine göre sizin oturum açarken kullandığınız şifrelere ulaşabilecekleri gibi banka bilgileriniz, özel belgeleriniz ve yaptığınız e-posta...